17 Hoe overleef ik een smerige omgeving?

Met de vakanties in aantocht zijn ook de talrijke vakantie voedselvergiftigingen niet van de lucht.

Het zal wel in de olijfolie zitten. Het komt door de hete kruiden. Deze uitvluchten hoor je vaak als iemand een daverende voedselvergiftiging veroorzaakt door eigen schuld probeert te camoufleren.

We gaan het hebben over hygiëne tijdens onze reislustige uitstapjes en hoe u dergelijke gezondheidsondermijnende zaken het hoofd kunt bieden.

Soms kunt u gewoon pech hebben. U wordt op vakantie uitgenodigd om in de binnenlanden iets speciaals te eten en het is pas de eerste dag van de vakantie. Help! Hoe voorkom ik een voedselvergiftiging? Ik wil niet de rest van de (vakantie)week ziek op bed liggen. Berucht is ‘De wraak van Montezuma’ Dit is een algemene buikgriep waar veel Amerikaanse toeristen aan lijden wanneer zij hun vakantie in Mexico doorbrengen. Het leidt vaak tot een eerste vakantieweek in bed. Op de site www.gonomad.com staan enkele aanvullende en aardige tips over dit verschijnsel.

Een veel gehoorde vraag is:”Neemt onze weerstand tegen ziektes niet af als we zo schoon eten?” Dit is niet waar, wel is het een feit dat wij ons lichaam niet optimaal trainen wanneer wij het niet af en toe blootstellen aan een dreiging. Het lichaam wordt een beetje lui. Als dan de nood aan de man is heeft het lichaam iets meer tijd nodig om in de juiste conditie te komen om de bedreiging te lijf te gaan. Vergelijk het maar met een persoon dat ongetraind een sport gaat beoefenen. Het duurt even maar uiteindelijk wordt het doel bereikt.

Stel u zit in een afgrijselijk smerige tent. Wat gaat u eten?

Kies altijd voor verwarmde gerechten. Dit om twee redenen. Ten eerste worden de schadelijke bacteriën door het verhitten uitgeschakeld, roerbakken is speciaal hiervoor uitgevonden lijkt het wel. Ten tweede verraadt een heet gerecht onmiddellijk ieder spoor van bederf. De rottingsluchten verdampen uit het gerecht als het ware. Uw neus is de beste levensverzekering op dat moment.

Zorg dat de juiste kruiden erop zitten. Spaanse pepers en sterk geurende kruiden hebben vaak de eigenschap dat de eigen conserveermiddelen, zoals eugenol en andere bacteriocide stoffen een zekere bescherming bieden tegen naderend bacteriologisch onheil. Vaak bevatten deze veelal verse kruiden ook bijzonder veel vitamine C. Deze vitamine kan nogal wat bacteriën langs oxidatieve weg onschadelijk maken maar het geeft het lichaam wel meteen extra bescherming.

Welke geuren moeten de alarmbellen laten rinkelen?

Een zure lucht is snel verdacht. Vergelijk het met een karnemelk lucht op een plaats waar die niet thuishoort.

Een geur van roomboter op een gerecht dat absoluut geen roomboter bevat is ook een veeg teken. Deze geurstof, diacetyl wordt vrij snel gevormd bij bacteriologisch bederf.

Een scherpe zurige welhaast penetrante lucht is een alarmgeur. Dit duidt op de aanwezigheid van eiwitsplitsende bacteriën. Deze kunnen snel een hevige voedselvergiftiging veroorzaken.

Muffe luchten zijn ook aanwijzingen om het gerecht te laten staan.

Wat doet u als blijkt dat de borden en het bestek gewoon groezelig vuil blijken te zijn?

In China kent men lang niet overal het gebruik van afwasmiddelen. Het is er ook niet ongebruikelijk dat de afwas in de sloot gedaan wordt. De oplossing voor dit probleem is om een drankje te bestellen waarvan u weet dat het veilig is. Bier is gepasteuriseerd, wijn dat nog helder is kunt u ook gebruiken. Giet gewoon wat bier in het bord en doe gewoon de afwas aan tafel. Giet het afwaswater gewoon op de grond. Vaak blijkt dan dat iedereen het doet want dan ziet u opeens dat de grond en muur wel erg nat zijn. Neem een papieren servet en veeg alles droog. Papier kan uitstekend desinfecteren in die zin dat het uitstekend vet en ander organisch materiaal aan zich weet te binden.

Toilethygiëne is ook iets om extra alert op te zijn. Spoel altijd de handen na met water. Als er geen schone (papieren) handdoeken zijn, veeg de handen droog onder uw oksels. Erg efficiënt allemaal. De deuren kunt u in zo’n geval het beste optrappen of als ze naar binnen opengaan met de pink opentrekken. We zijn wel bij de pinken maar wij eten er nog niet mee.

Goede en smakelijke reis toegewenst!

 

Geef een reactie