13 Het ei belooft heel wat!

Een ei staat aan de oorsprong van het leven zeg ik vaak in mijn cursussen voedingsleer. Het bevat werkelijk alle componenten die jong leven nodig heeft. Vitamines, vetten, mineralen en vooral veel eiwit. De naam eiwit is rechtstreeks afgeleid van het woord ei. Dus het ei was eerder dan de kip kunnen we vaststellen.

Regelmatig staat het arme eitje in ongunstige zin ter discussie. Het is slecht voor het cholesterol in je bloed, en je aderen slibben in hoog tempo dicht en je zult spoedig snakkend naar lucht dood neervallen, luidt vaak de onheilspellende boodschap.

Allemaal indianenverhalen. Een ei is zeker geen ongezond levensmiddel. Heel Engeland ontbijt ermee en er is daar zelfs geen enkel epidemiologisch verband aangetoond dat de Engelsen een cholesterolprobleem hebben. Sterker nog, het kan je helpen om de cholesterolwaarde in je bloed te laten dalen. Gewaagde uitspraak, vindt u zelf niet? Toch klopt het.

We moeten dan even een kleine uitleg geven over enkele voedingskundige aspecten. Het gaat vooral om de combinatie van stoffen die ons lichaam, lees chemische opwerkingsfabriek, te verwerken krijgt. Een kippenei is opgebouwd uit twee belangrijke delen: de eidooier dat ongeveer 30 tot 35 % vet kan bevatten, en 16 % eiwit en het buitenste eiwit bevat geen vet en 11 % eiwit. De energiewaarde van een eidooier is hierdoor hoog, maar liefst 1493 kJ per 100 gram. Frites en knakworst hebben een vergelijkbare voedingswaarde met die van de dooier maar die zijn redelijk eenzijdig wat voedingswaarde betreft, dat weet iedereen.

Wanneer wij eiwitten samen met veel koolhydraten consumeren levert dit bij veel mensen een enorme cholesterol piekwaarde op. Meestal als wij net gegeten hebben stijgt deze waarde. U zult ongetwijfeld voorafgaand aan een bloedonderzoek te horen hebben gekregen dat u vooral nuchter moet zijn (dit betekent met een lege maag!) anders vliegt de cholesterolwaarde de pan uit. Ondergetekende heeft zelf de proef op de som genomen door een bloedonderzoek te laten uitvoeren terwijl ik bezig was met een koolhydraat arm en dus een zeer eiwitrijk dieet. Het Atkins dieet. Op de vraag of ik nuchter was heb ik ontkennend geantwoord en zelfs gezegd dat ik als smakelijk ontbijt vier gekookte eieren (zonder brood en melk) had geconsumeerd. Het advies van mijn huisarts om op een ander tijdstip bloed te prikken heb ik genegeerd en wat ik verwachtte is uitgekomen. Mijn cholesterolwaarde was dramatisch laag, iets van 2,4. Normaal schijnt deze waarde rond de 5,0 te liggen.

Doordat de eidooier zoveel vet bevat kunnen wij bij de productie ervan wel ervoor zorgen dat er daarin goede vetten inkomen. Meestal krijgen de kippen redelijk vage grondstoffen te eten, er wordt immers alleen gelet op de chemische samenstelling van het voeder. Zo kunnen we de kippen op een gezond dieet zetten van geselecteerde zaden, granen en groene planten die hoogwaardige eiwitten en oliën bevatten. Hierdoor komen de Omega 3 vetzuren op een heel simpele manier in het ei en op uw bord terecht. Deze vetzuren staan sinds 5 jaar sterk in de belangstelling vanwege de gunstige eigenschappen voor hart en bloedvaten. Het bedrijf Belovo (www.Belovo.nl) heeft hiernaar uitputtend onderzoek verricht. Het Columbus® ei is hiervan het resultaat en bevat naar verhouding veel Omega 3 vetzuren. Hierover kunt u op het internet verder veel goede artikelen op nalezen.

De algemene regel om het cholesterol in het bloed laag te houden is om eiwitten te scheiden van koolhydraten (de suikers en zetmelen). Een pauze van 2 uur is al genoeg. Vaak kunt u met de maaltijden rekening mee houden. ’s-Ochtends koolhydraatrijk en ’s-Avonds eiwitrijk eten. Pas op met de suikers, die zijn dan redelijk schadelijk. Suiker op vleeswaren en andere eiwitrijke producten levert altijd een vreemde combinatie op, het smaakt gewoon niet. Jam op kaas smeren, bah! Toch zijn er wel gerechten die deze ongelukkige combinatie wel hebben. Wat dacht u van advocaat, vleesgerechten met een zoete vruchtensaus, gerechten a la Picasso met ananas stukjes en rozijnen, vreselijk gewoon.

Tot slot moet ik erop wijzen dat vooral afwisselend eten altijd de basis legt voor een goede gezondheid. Wanneer we daarbij ook nog met verstand eten dan kan er eigenlijk niets meer stuk. Het ei moet wel stuk anders kunnen we niet bij deze lekkernij.

Eet smakelijk en vrolijk Pasen!

Geef een reactie