2 Albert Heijn in oorlog met Unilever?

Onlangs werden we opgeschrikt met dit krantenbericht. Albert Heijn kan de inkoopcontracten (lees: uitwringcontracten) niet rond krijgen met Unilever en daardoor worden enkele producten geboycot in de winkel! Lieve help, moet ik nu maar gaan hamsteren? Dacht ik even. Deze akelige crisisgedachten en andere onheilspellende beeldtrauma’s spookten door mijn hoofd en onbewust keek ik toch maar even in de provisiekast om te zien of ik genoeg rookworsten, droge soep en vooral Becel in voorraad had.

Opgelucht haalde ik even later weer adem en kon ik mijn gedachten over dit voorval eens op een rijtje zetten…

Een paar dingen snap ik gewoon niet. AH is toch bijna de allerduurste supermarkt die Nederland kent. Zo te zien wil Albert Heijn nog goedkoper inkopen dan zijn collega’s Super Unie en Schuitema bijvoorbeeld. Deze laatste kunnen gewoonweg niet voordeliger inkopen vanwege hun geringere omzetvolume. Het is blijkbaar een feit de inkoper die het goedkoopst inkoopt het snelst klaagt en juist daverende prijzen durft te vragen in de winkel! Waar gaat al deze extra marge heen? Waar zit het lek? De winkels van AH zijn wel leuk ingericht maar het personeel wordt niet riant betaald, er loopt chronisch te weinig personeel rond, dat blijkt wel uit de ellenlange rijen bij de kassa’s. Zou Albert Heijn zoveel boetes moeten betalen aan de Keuringsdienst van Waren? Zo denderend is het ook weer niet gesteld met de hygiëne en temperatuurbeheersing in de winkels. Hierop bij Unilever geïnformeerd. Albert Heijn is een zogenaamde ‘Global player’ en uitgerust met een flinke dosis grootmoedswaan. Men wil opeens internationaal gaan inkopen. Dit houdt in dat men plotseling als fabrikant te maken heeft met één inkoper en niet een collega uit Italië, Frankrijk of Duitsland. Dit scheelt alleen de verkoopafdeling van het bedrijf enkele telefoontjes, een paar meter faxpapier en een paar koppen koffie en wellicht een paar etentjes. Hierdoor kan de inkoopprijs bij de fabrikant nooit lager worden. Dit kunt u wel vergeten. Verder blijft de logistiek gepaard gaan met hetzelfde gehannes van ‘just in time’! Half lege vrachtwagens die de snelwegen onnodig bezetten enzovoorts. Veel belangrijker is om een goede relatie met de fabrikant op te bouwen en de “WC-rollen verkopers” mentaliteit achter zich te laten. We zien ook veel voedselschandalen ontstaan juist door dit knijpgedrag van de inkoopcombinaties van de supermarkten. Kijk maar naar het wijnschandaal in Duitsland, Aldi kocht een zeer goedkope Spätlese in bij Pieroth in Duitsland. Hiertoe was men gedwongen een speciaal recept toe te passen met Ethyleen glycol als hoofdrolspeler.

Als de fabrikant niet de juiste inkomsten krijgt om verantwoord te kunnen investeren in verbeteringen in het productieproces dan neemt het risico op een calamiteit met het voedsel alleen maar toe. Zo simpel zit dat in elkaar.

Wat de supermarktketens eventjes vergeten is dat de fabrikant eindverantwoordelijk is voor hetgeen hij via hun verkoopt. Niet de supermarkt, die spelen alleen mooi weer en denken dat ze met dit knijpgedrag een goede slag slaan.

Een oplossing voor dit probleem is om meer “Outlet stores” te openen waarin alleen AAA-merken te koop zijn, waar degelijke consumentenvoorlichting gegeven wordt en waarbij de consument echt het gevoel krijgt dat hij veilige producten koopt.

Laat Albert Heijn dan maar verder op de kleintjes passen…

Geef een reactie