37 Nutraceuticals. Het recept voor een lang leven?

Vandaag de dag worden we bijna doodgegooid met Nutraceuticals. Dit zijn middelen die een combinatie vormen tussen voedingsmiddelen en geneesmiddelen. Vergelijk het maar met een snoepreep met een ingebouwde gezondheidspil. Er zijn nogal wat middeltjes die goed voor onze gezondheid blijken te zijn. U hoeft maar een willekeurig tijdschrift of krant open te slaan en daarin staat wel ergens een artikel te lezen dat zuivelproducten veel natuurlijke vitaminen bevatten. Een pagina verder staat, bij wijze van spreken dat melkvet een bijna dodelijke dosis verzadigde vetzuren bevat en dat u geen melkvet moet gebruiken als u uw cholesterol niveau enigszins onder controle wilt houden.

Dan moet u maar Pro-activ margarine gebruiken waarin planten sterolen verwerkt zijn. Geen mens snapt wat dat voor dingen zijn, maar het zal wel goed voor me zijn. Dat zegt de reclame. Hetzelfde persoon zie je dan boodschappen doen in de supermarkt en in het boodschappenmandje liggen Croma en Pro-activ bij elkaar. Helaas! Het mogelijk gunstige effect dat de plantaardige sterolen op het cholesterolgehalte hebben wordt dan aardig geneutraliseerd door het gebruik van Croma. Een vetsoort die vaak de kok uitnodigt tot redelijk ongezond eetgedrag. Hierdoor worden er niet overmatig veel PAK’s (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen) samen met het vlees en een lekker zoet toetje een cholesterolpiek in het bloed kan veroorzaken waar geen Pro-activ meer tegenop kan. Jammer van al dat geld dat aan dat dure smeerseltje is uitgegeven.

Het rijtje van gezondheidsbevorderende stoffen die in bepaalde levensmiddelen zitten groeit met de dag:

  • Tomaten zijn gezond vanwege het lycopeengehalte.
  • Havermout is reuze gezond vanwege het hoge gehalte aan vitamine E.
  • Thee is goed voor het gebit vanwege het hoge fluor gehalte
  • Foliumzuur moet opeens aan ons voedsel toegevoegd worden. Wat dacht u van om iets meer groenten en fruit te eten?
  • Rode wijn zou goed zijn tegen hart en vaatziekten
  • Enzovoorts enzovoorts enzovoorts.

 

Wat moet u nu geloven van dit alles? Veel zaken hebben een kern van waarheid maar brengen vaak de argeloze consument op het verkeerde been. De consument wordt door al deze berichtjes in opperste verwarring gebracht.

Door liters wijn te gaan drinken per dag omdat alcohol de aderen schoon houdt en dat de polyfenolen tegen kanker zouden zijn heeft natuurlijk een averechtse werking.

Bakken met Pro-activ opeten om cholesterol te verlagen zal ook weinig helpen. Het enige dat helpt is verbluffend simpel:

  • Eet niet teveel, te zoet en te vet
  • Eet gevarieerd.
  • Zorg dat er geen ‘monocultuur’ in uw lichaam ontstaat. Dat is zeker niet gezondheidsbevorderend.

Meer dan dit hoeft u niet te doen. Dan gaat alles vanzelf.

 

Geef een reactie