411 Nu wordt de kroegbaas zelf genept

Onlangs stonden de kranten er bol van hoe de cafebaas nu zelf genept wordt door de brouwerijen. Zo werd de berichtgeving gebracht. Men heeft vastgesteld dat in de supermarkt bier € 0,96 per liter kost en dat de kroegbaas zo’n € 1,40 per liter betaalt, inclusief zijn grootverbruikerskorting.

Dit vindt men gek.

Natuurlijk is het niet gek. Iedereen weet dat de brouwerijen aan koppelverkoop doen. Zij richten de bar voor de cafebaas in en verzekeren hem steeds prompt van bier en voorziet hem ruimschoots van de nodige snuisterijen zoals parasols, asbakken en bierviltjes. Voor die luiheid die de kroegbaas aan de dag legt moet natuurlijk zwaar betaald worden. Alles wordt voor hem geregeld. Zelfs de schoonmaak van de apparatuur kan hij door zijn leverancier laten uitvoeren.

Uw flesje bier zal ook wel snel 50% duurder worden als de supermarkt uw keuken heeft ingericht, uw koelkast onderhoudt en het spoelmiddel voor de glazen levert. Hier is absoluut niets mis mee. Voor iedere dienstverlening moet nu eenmaal betaald worden. Soms is het goed inzichtelijk. Soms is het mooi verstopt, al of niet onder een dikke schuimkraag.  Nu realiseert de ‘Horeca Nederland BV’ met een schok dat veel cafés in de wurggreep zitten van de contracten van de brouwerijen. Het zijn waterdichte contracten die een soort legale manier van koppelverkoop zijn. Een ondernemer die platzak is kan zo een kroeg beginnen, als hij maar de juiste deal weet te sluiten met de drankenleverancier. De kroegbazen moeten niet zo zeuren. Hun gemakzucht moet gewoon goed betaald worden. Dat is een simpele zaak.

Als ik een auto met chauffeur neem betaal ik een iets andere prijs dan wanneer ik zelf achter het stuur van mijn ‘groene banaan’ kruip. Dat is logisch zegt u dan.

 

Kan de cafebaas dan echt niet goedkoper inkopen? Natuurlijk wel! Als hij zelf initiatieven neemt dan is er veel mogelijk. Zich onafhankelijk opstellen naar de brouwerijen toe vergt wel veel begininvesteringen maar hij kan wel zijn eigen inkoopbeleid bepalen. Zo kan hij Pepsi Cola naast Coca Cola schenken. Of 7-UP naast Sprite. Dit zult u nergens tegenkomen. Zo waterdicht zijn de huidige leveringscontracten bijvoorbeeld. Zelfs de frisdranken en vruchtensappen en soms het wijnassortiment wordt dwingend opgelegd in dergelijke contracten. De knabbelnootjes en chips zijn zo’n beetje de enige zaken die hij zelf mag inkopen. De cafe eigenaar kan alleen onder een dergelijk contract uitkomen door een failissement aan te vragen. Dat zal niet zo snel lukken gezien de fantastische prijzen die men hanteert. Bij een eventuele doorstart kan de kroegbaas, in een leeg pand zonder apparatuur zelf zijn inrichting dan ter hand nemen.

 

Iedereen heeft mee kunnen maken bij de overgang van de gulden naar de euro dat het gewoon leek alsof  in de Horeca alleen het euroteken in de prijslijsten veranderd was. Men heeft het kunnen merken aan de omzetdaling. Het geweeklaag van de Horeca was toen niet van de lucht. Men moet gewoon niet zeuren. Mijn visie van de horecaondernemers is dat men op een uiterst efficiënte wijze geld uit de zakken van de jeugd klopt en daarvoor de kiem legt voor een alcoholverslaving. Kroegbezoek is een redelijk nutteloze bezigheid. Je kunt er niet eens netwerken, zoveel lawaai wordt er gemaakt! Waar komt men dan voor? Tja, vul zelf maar in. Cafebezoek gaat gewoon nergens over. Sluiten die hap, koud saneren, de zweep erover!

Ik een tegenstander van de kroeg? Lid van de blauwe knoop? Vergeet het maar! Het kan zo af en toe zeer aangenaam zijn.

Cafebazen zijn in mijn ogen redelijk initiatiefloos. De mate van luiheid is vaak rechtevenredig aan hun buikomvang. Zij laten veel kansen liggen is mijn oordeel.

Wat dacht u van microbrouwerijen met een etablissement ernaast? Perfect gewoon. Neem brouwerij De Vier Ringen in Amersfoort als voorbeeld. Goed product, erg gezellig en men is zeker onafhankelijk van de inkoop. Men brouwt zelf de zaakjes voor elkaar.

En dan de cafebaas die aparte activiteiten organiseert? Een zeldzaam verschijnsel. Maar het komt goed over als sport evenementen gesponsord zouden worden waar hun doelgroep, de jeugd aan mee kan doen. Dit zal het imago van deze redelijk ongezonde bedrijfstak zeker ten goede komen.

U ziet, een cafe hoeft geen stoffige en luie aangelegenheid te zijn. De brouwerijen moeten de bierprijs gewoon verdubbelen voor hun vaste afnemers, de leningen versneld aflossen en een keer de vrije markteconomie zijn gang laten gaan.  De afkorting van het CBK veranderen van Centraal Brouwerij Kantoor veranderen in Centraal Brouwerij Kartel.

Dan komt er pas echt leven in de brouwerij!

 

 

Geef een reactie