423 Is de banketbakker gezond bezig?

Nee! Kort en bondig Nee. Uh, nu weer eens wat mis met de banketbakker? Die moeten toch al hevig concurreren met de grote industriële bakkerijen. Wel eens volkorenproducten in de banketbakkerij gezien, laag calorische producten, vetvrije producten?

 

Een banketbakker wordt altijd gezien als een leverancier die in het beeld komt als er gezellige dingen aan de hand zijn. Klopt. Als we iets te vieren hebben dan snellen we met z’n allen naar de banketbakker om gebak te halen. Toch wel lekker zo’n gebakje maar wat is er nou mis aan, oude brompot die je bent?

In voedingskundig opzicht produceert de banketbakker voedsel van uitermate bedenkelijke kwaliteit. Vaak zijn zijn producten te vet en te zoet. Het zijn uiterst voedzame producten die slechts mondjesmaat geconsumeerd dienen te worden. Het is maar goed dat een verjaardag eenmaal per jaar gevierd wordt.

 

Laten we beginnen met het slagroomgebakje.

Het melkvet dat in de slagroom zit bevat ongeveer 60% verzadigde vetzuren. U weet het vast nog wel. Onverzadigde veturen komen veel voor in vloeibare plantaardige oliën. Maar ja, slagroom maken van zonnebloemolie maken gaat nogal lastig. Er is wel een plantaardig soort slagroom op de makrt. Topping op basis van geharde plantaardige vetten. Die vetten zijn net zo slecht en wellicht nog ongezoinder dan roomboter. Er wordt dan wijzelijk niet vermeld hoeveel transvetzuren in de topping zitten. Het bevat ondermeer vetzuuresters van glycerol, polyoxyethyleen-20-sorbitaan monostearaat, polyglycerolesters van vetzuren, mono en diglycerides, polyoxyethyleen-20-sorbitaan mono-oleaat en verder een hele reeks chemische stoffen die eigenlijk beter thuis horen bij de chemische- dan in de voedingsmiddelenindustrie.

Het suikergehalte in gebak moet hoog zijn anders smaakt het niet lekker. We praten dan snel over 15 tot 20% vrije suikers.

Welnu, de combinatie vrije suikers en vetten maakt ons vertrtouwde banket bijna tot sluipmoordenaar. Mensne die er gevoelig voor zijn kunnen bij het consumeren van vetten en suikers veel LDL cholesterol aanmaken. Lastig als je hiervoor gevoelig bent. De belasting vrije suikers voor het lichaam is lang niet zo erg als een glas Cola, maar het zorgt er wel voor dat de insulineaanmaak grof gestimuleerd moet worden. Dit vormt een aanslag op het (bloed)suikergehalte regelsysteem en kan het systeem op de lange duur lam leggen. We praten dan over Diabetes 2.

Daarnaast gebruikt een banketbakker veel gehard plantaardig vet wanneer de beste man bladerdeeg moet maken. Hoe harder (lees verzadigder) het vet hoe beter het lukt om bladerdeeg te maken. Over de details waarom zal ik u later wel een keer mee vermoeien.

Een aardige illustratie over hoe de Warenwet over het imago van de bakker denkt kunnen we lezen in het Warenwetbesluit Honing. Als de kwaliteit van Honing dusdanig slecht is dat het geen Honing mag heten mag het wel als Bakkershoning door het leven gaan. Met name honing dat verhit is geweest en daardoor minder natuurlijke enzymen bezit (Diastase index) en chemische stoffen bevat als gevolg van deze verhitting (De stof HMF

Hydroxymethylfurfural) Honing dat dus oververhit is geweest, een vreemde geur of smaak vertoont krijgt het predikaat ‘Bakkershoning’. Sporadisch is deze honing te koop bij winkels die een bedenkelijk imago hebben. Het bedriegelijke hiervan is dat de argloze consment denkt iets ambachtelijks of professioneels gekocht te hebben terwijl de inhoud onfris ruikt en donker van kleur is.

Ik hoef u niet te vertellen dat de meeste banketbakkersproducten enorme calorieënbommen zijn. Boterkoek en spritsen bijvoorbeeld staan bovenaan dez lijst. 400g van deze producten geven u genoeg energie om de dag door te komen. Jammer dat de voedingswaardewijzer niet ingevoerd wordt bij de banketbakker.

Het wellicht feestelijke imago van de banketbakker dient in mijn ogen meer afgezwakt te worden. Hij vormt een belangrijke leverancier van onze welvaartsziekten. Obesitas, diabetes 2 en hart- en vaatziekten veroorzaakt door de hoge cholesterolpieken. Eigenlijk vormt de banketbakkerswinkel het voorportaal van de begrafenisondernemer.

Het zal niet lang meer duren tot deze overigens hardwerkende beroepsgroep zwaar in de publiciteit zal komen. Tijd om nu alvast maatregelen te treffen door aan te sluiten aan wat de huidige voedingstrends zijn. Veel vezels, gezonde vetten en laag gehalte aan vrije suikers.

Lang leve de worteltjestaart!

Geef een reactie