434 De poezen van de smaakpolitie en de HEMA

Om het begin van het zomerseizoen in omroepland te vieren worden vaak oude programma’s herhaald. SBS-6 doet hier ook driftig aan mee en zo konden de kijkers in juni 2004 weer genieten van een oeroude opname van de smaakpolitie in de binnenstad van Haarlem. Hier konden we weer de poes onder het aanrecht zien.
‘Zo meneer, die kat gebruikt u zeker om muizen te vangen nietwaar’ reutelde Rob waarop hij als antwoord kreeg: ‘Jaa, het isshh wel noddigggh hier hoorrr’ in een onmiskenbaar Arabisch accent.
Even later werd er een kakkerlak gevangen. Zowel de restauranteigenaar als Rob de Geus hadden kennelijk veel ervaring met deze beesten want deze kakkerlak werd gevangen en met kokend water weggespoeld. Dit is inderdaad de enige manier om goed van kakkerlakken af te komen. Totale vernietiging. Het doodtrappen van een kakkerlak geeft een Trojaans effect en werkt averechts. Op het moment van doodtrappen knapt de eierzak van de kakkerlak waarbij vele eitjes overal wegschieten. Over enkele dagen bezorgen zijn nazaten de eigenaar nog meer overlast. Een restauranteigenaar die regelmatig last van een kakkerlakken heeft weet dit uit eigen ervaring.
Hm, Rob. Was jij niet ooit instellingskok?

Het programma ‘De smaakpolitie’ stelt terecht de misstanden aan de kaak van ongedierte in een keuken. Het mag duidelijk zijn dat deze absoluut niet aanwezig mogen zijn. Een kat is geen ongedierte maar wel een huisdier. Veel ondernemers in de oude binnensteden hebben hier zeer veel last van. Muizen kunnen zelfs door gaten kruipen waar u met moeite een potlood in kunt steken. Kakkerlakken en vliegen hebben nog minder ruimte nodig. Een spleet van 2mm is al genoeg!
Wat mijn favoriete programma niet vermeldt zijn de ernstige wettelijke overtredingen die tijdens het programma geconstateerd worden. Als de Keuringsdienst van Waren dergelijke zaken ziet dan krijgt de ondernemer meteen een dubbele boete.
Boem, meteen een acceptgiro van € 900,00 op de deurmat. Of de ondernemer binnen zes weken wil betalen.

Het zou toch fijner zijn als men in dit programma de vaak argeloze en onwetende ondernemer iets vertelt hoe de wet in elkaar zit en hoe hoog de boetes wel niet zijn. De bedragen zijn dermate hoog dat er best veel sensatiewaarde uit te halen is. Het leuke is dat je dan al rekenend en optellend tot de meest akelige bedragen kunt komen. Een restaurant met een vieze keuken, te hoge temperaturen zal ook wel de administratie van de hygiënecode op orde hebben riskeert meteen een boete van in totaal snel € 1.800,00
Is er veel aan de hand en zijn er meer dan 50 werknemers in dienst dan loopt een boetebedrag vlot op tot een veelvoud van dit bedrag.

Beste Rob, laat jouw staf, voor zover die er is, eens de wet erop napluizen. Hier kun je veel leuke dingen uithalen die de kijkers zullen boeien. Het programma wordt hiermee nog professioneel ook.
Dan hoef je niet meer dom te roepen dat de slagroom dat in de slagroomspuit zit zuur zal worden als het naast de onafgedekte gesneden uitjes in de koeling bewaard wordt.

Hm, ik weet wel iemand die eens een boekje over de Warenwet heeft gelezen…

Vorige week vrijdag nog, (17 september 2004) las ik een uiterst lachwekkend bericht dat de HEMA in Den Haag 2 poezen inzet voor de bestrijding van ongedierte. Een duidelijk voorbeeld hoe het niet moet.
Het lijkt wel erg klantvriendelijk om katten in te zetten in plaats van een ratten- en muizenvanger maar het is uiterst kostbaar wanneer de controleurs van de Keuringsdienst van Waren naar binnen stappen. Een echte HEMA giller is dit! Ik voorspel u dat de daarop volgende maandag de Keuringsdienst van Waren op de stoep staat om twee zware overtredingen te noteren;

1. Aanwezigheid van ongedierte (de poezen) in bereidingsruimtes. Ik ga ervan uit dat deze beesten ook in de brood- en vleeswarenafdelingen zullen komen en deze als bereidplaatsen aangemerkt gaan worden.  Artikel 24 het 2e lid van Warenwetregeling Hygiëne van Levensmiddelen verbiedt de aanwezigheid van huisdieren in bereidingsruimtes. Hopla 900 Euro!
2. De kennelijke aanwezigheid van ongedierte in de winkel waar men in het krantenartikel melding over maakt. Artikel 6 van de Warenwetregeling Hygiëne van Levensmiddelen is hier heel duidelijk in. Dit artikel wordt toegepast als er aantoonbaar te weinig aan ongediertewering gedaan wordt. 1800 Euro boete!

Ik houd u op de hoogte.

Geef een reactie