433 De truc met de waterkoelers op kantoor

Onlangs kon men lezen dat het aantal waterkoelers in de Nederlandse kantoren in de periode 1997 tot 2004 verviervoudigd is tot zo’n 100.000 stuks.

Met de regelmaat van een klok krijg ik allerlei leuke aanbiedingen die ik vooral niet mijn neus voorbij moet laten gaan. De waterkoeler is onmisbaar voor de arbeidsvreugde en uw personeel. Men zal u er dankbaar voor zijn.

Het apparaat is gratis en het onderhoud ook!

Er wordt heel ‘zuiver water’ gebruikt.

Tjonge, zo kan ik bij mijn personeel in een goed blaadje komen te staan. Doen! Waar bestel ik zo’n ding. Ik wil er meteen twee!

Waar zit hem de truc?

Hoe werkt dit allemaal?

 

Deze redelijk slimme verkopers die niet ver afstaan van de colportage praktijken zetten zo’n ding op proef neer. Voor enkele weken zelfs een maand. Niets gaat hun te ver.

En dan maar tappen. Het personeel loopt weer fluitend door de gang en kan hierdoor regelmatig de vochtbalans op peil brengen.

En dan komt het…

Na de proefperiode worden er enige lijken uit de kast getoverd. De prijs van het water. U voelde al nattigheid! Het water is zo uniek dat u eigenlijk niet zonder kan. Het is ultra zuiver, bevat de juiste mineralen en is geheel vrij van bacteriën bla, bla.

De prijs van het water is vaak gekoppeld aan een afnamehoeveelheid. Als u een vaatje van zo’n 20 liter per keer bestelt dan betaalt u de hoofdprijs. De meeste afnemers bestellen een vracht tegelijk. Zo weet de geoliede verkoper u te vertellen. De prijzen lopen nogal uiteen maar u moet ervan uitgaan dat u per liter 50 tot 60 cent kwijt bent!

Oh ja, er is een borg nodig voor het apparaat, voor de verzekering weet u. Vaak is dit bedrag gelijk of zelfs hoger dan de waarde van het apparaat. Het bedraagt snel € 150,00

Het bedriegelijke van deze waterdragerspraktijken is dat men de prijs gefragmenteerd weergeeft met allerlei afnamestaffels, eventueel met statiegeld erin verwerkt. Zodanig, dat u wel gek lijkt om weinig te bestellen. In feite benadert de literprijs van het water die van normale koolzuurhoudende frisdrank van een A-merk zoals u dat in de supermarkt koopt. 

Het onderhoud kan na een jaar onaangename verassingen opleveren, want de uren zijn wel gratis maar de onderdelen niet! Het apparaat blijkt ook nog een stroomvreter te zijn. Goed voor 2kW/h per dag.

Men heeft het gemakshalve niet over de bacteriologische risico’s. Het blijft een publiek tappunt en valt ook onder de criteria die zijn gesteld ten aanzien van de Legionella preventie. Het valt zelfs onder de Warenwet omdat het een verstrekking betreft die niet in privé sfeer is.

Het voorraadvat bevat toch een ruime hoeveelheid stilstaand water dat ‘s zomers soms bij redelijk gevaarlijke temperaturen bewaard wordt. Daar hebben we nog nooit problemen mee gehad meneer!

Tja , dat zou ik ook zeggen als verkoper.

Verder verkopen deze waterdragers nog andere producten. Nu ze toch bij u binnen zijn dan proberen ze het met de waterbekers. Tja, uw koffieautomaat is ook de nieuwste niet. En eeh, heeft u nog steeds geen Cup-a-Soup automaat staan?

 

Kortom, voordat u het weet stinkt u er op een klassieke manier in.

 

We besluiten de proef te beëindigen.

U wordt als een slechte baas afgeschilderd als u niet met deze waterdragers in zee gaat. Alleen omdat u uw personeel wilt behoeden voor de consumptie van zeer duur gekoeld en waarschijnlijk gefilterd leidingwater. De schok is altijd groot voor de verkoper. Dit maakt hij zelden mee, u bent de eerste!

Nu zijn de rapen gaar. Uw rapen wel te verstaan. U bent meteen de zwarte piet of boze fee, uw personeel zal in opstand komen en de bedrijfsresultaten staan in deze toch al zo moeilijke tijd nog meer onder druk etc.

 

U doet er goed aan deze waterdragers zelf in de zee te laten lopen.

Dan doen ze hun naam eer aan!

Geef een reactie