440 Zelf frisdrank maken, lekker en gezond

Zo lekker nazomerend kunnen we eens en paar van mijn favoriete frisdrank recepten de revue laten passeren. We hebben het eerder vastgesteld. Frisdranken die tegenwoordig op de markt verschijnen zijn een reuze dure vorm van gesubsidieerd water. Daar zorgt het frisdranken kartel wel voor dat de prijzen op een voor hen verantwoord niveau blijven.

Een van de problemen met frisdranken is dat het een zogenaamde osmotische dorstval oplevert.  Door veel te drinken komen er in de regel veel suikers en in mindere mate zouten naar binnen. De vrije suikers zorgen ervoor dat het lichaam als een bezetene dit moet gaan opslaan. De insulineproductie vliegt omhoog om het glycogeen in de lever te proppen. Hiervan krijgt de consument dorst om al dit harde werk het hoofd te kunnen bieden. Tja dan maar wéér een grrot glas fris inschenken. Zo blijft het lichaam aan het werk nietwaar?

Coca cola bevat bijna 13% suiker. Veel te veel naar mijn mening. Verdun de frisdrank gerust met mineraalwater of wat mij betreft gewoon water en u zult verrast zijn van het verfrissende effect van deze drank. U merkt dan dat 7% suiker ook goed smaakt. Natuurlijk sinaasapelsap heeft vlot een natuurlijk suikergehalte van 8%

 

Waarom niet zelf een frisdrank maken? Kan makkelijk. Hier zijn wat leuke basisrecepten voor de ijverige knutselaar.

2 citroenen

4 sinaasappels

50gram kristalsuiker

1000 ml water

Citroenen en sinaasappelen uitpersen, sap zeven alles bijelkaar gooien, koelen en klaar!

 

Breezertje maken? Geen probleem.

Neem een fles spa rood of ander koolzuurhoudend mineraalwater dat verpakt is in PET flessen van 1,5 liter.

Neem een groot glas drinken uit de fles (150ml) Voeg dan eerst de alcohol toe tot een percentage van ca. 3%. Dit komt overeen met 45ml pure alcohol. Dus als u Jenever toevoegt van 36% , dan voegt u ongeveer  180ml toe. In feite voegt u 125 x 36% = 45ml pure alcohol toe. Strohrum van 80% is nog beter voor de smaak. Hiervaan hoeft u slechts 80 ml toe te voegen.

De zoetigheid en aroma kunt u het beste halen uit gewone limonadesiroop. Bosbessensiroop is altijd mijn favoriet, vanwege de smaakstabiliteit van het aroma en de natuurlijk blauwrode kleur.

Limonadesiroop bevat ongeveer 75% suiker. Om tot een normaal suikergehalte van 7% te komen voegen wij 70ml toe.

Mocht u aroma die u overal in de winkel kunt kopen willen toevoegen dan moet u hier een trucje voor uithalen. Aromastoffen zijn vaak niet in water oplosbaar. Als u die zo toevoegt aan de drank an drijft het aroma, de etherische oliën bovenop het eerste glas dat u uitschenkt.

Los het aroma eerst op in een klein beetje neutrale sterke drank. Vodka of jenever 25ml is al voldoende. Meng deze oplossing in uw frisdrank en de aromastoffen blijven opgelost in de hele drank.

 

Het recept luidt samengevat

Limonadesiroop 70 ml

Jenever of Vodka 180ml

Spa rood aanvullen tot 1500ml

 

Proost!

Op een lange hete dorstige nazomer.

Geef een reactie