513 Hoe lees ik een etiket, de claimgrondstof

Mijn armen zijn gemiddeld 2cm langer dan bij een normaal persoon met vergelijkbare afmetingen en postuur. Dat komt door de goed gevulde boodschappentassen waarmee ik al dan niet in opdracht van mijn echtgenote stad en land afzeul. Allemaal producten boordevol met allerlei lekkers. Frisdrank die letterlijk bol staat van de vitamines en de echte vruchten, kattenvoer waar de kreeften uit puilen, jam die tot de nok toe met vruchten is gevuld en karnemelk die lekker onverdund zit te wezen en zeer mooi en rijk gevulde pizza’s.

Bij mij heerst altijd een gezond wantrouwen in alles wat mooi voorgesteld wordt. Is maar goed ook want met mijn wekelijkse boodschappen weet ik gewoon dat ik hier en daar beduveld wordt, alleen weet ik niet altijd meteen hoe!

Dat de zaken mooier voorgesteld worden dan de werkelijkheid kunt u als argeloze consument op bijna iedere verpakking zien. Bijna geen enkele verpakking wordt serieus genomen. Als u bedenkt dat een beetje voedingsmiddelenfotograaf snel een ochtend of een middag kwijt is om één product te fotograferen in de positie zoals hij dat wil, kunt u dan wel verlangen dat de producent vergelijkbare producten maakt met een snelheid van 200 stuks per minuut?

 

Hoe zit het met de regelgeving hieromtrent?

Het syndroom is bijna te vergelijken met de ‘ik weet dat ik belazerd word, alleen niet hoe’ regel. De wetgever is er redelijk duidelijk in. Er mogen geen misleidende plaatjes op de verpakking afgebeeld zijn. Dus geen krab op de verpakking afbeelden als de inhoud alleen uit imitatie krab (surimi) bestaat. Mijn zwager noemt dergelijke nepproducten producten met een gefotografeerde inhoud. ‘Meneer geeft u mij maar een portie gefotografeerde krab!’ roept hij tegen de ober van een bedenkelijk restaurant.

Wat is redelijk als afbeeldingen, als er 1% limoenen in een frisdrank verwerkt zijn mag de hele verpakking als één grote limoen uit zien? Nee dus, dat is pure misleiding. Straf baar. Boem, acceptgiro, nee een dagvaarding is nog veel beter op de deurmat laten ploffen.

In feite is de redelijkheid van de afbeelding een groot grijs gebied, juridisch gesproken. De verpakkingen zijn vaak uiterst doordacht en bont gekleurd en vormen in letterlijk opzicht zeker geen grijs gebied. Het komt regelmatig voor dat de VWA de redelijkheid van een claim toetst aan hetgeen de kantonrechter ervan vindt.

In diervoeder gelden aparte regels. Daar kan men een ingrediëntenclaim op het etiket zetten als er maar meer dan 4% van die grondstof in het product zit. Dus, brokjes met zalm voor de kat bevat maar een miezerige 4% zalm. Mispoes!

 

De belazertruc met frisdranken

Op een pak  ‘Dubbel Friss met Framboos en cranberry’ vermeldt de ingrediëntendeclaratie  het volgende:

Water, vruchtensap uit geconcentreerd vruchtensap (appel, vlierbes, cranberry 1%, framboos 1%) suiker, voedingszuur (citroenzuur), aroma, koolzuur (<0,1%)

Dan staat er verder ergens op het pak: ‘Kwaliteit waar we trots op zijn’. Ik kom gewoon niet meer bij als ik dit lees. Een product dat in feite omgebouwd appelsap is met een vleugje framboos en cranberry, toegevoegd suiker (ik schat snel 5%) en een heleboel aroma. Het smaakt best lekker die drank maar er wordt wel een wereldprijs voor betaald. Beter is om een fles Spa rood te nemen, een glas eruit halen en aanvullen met appelsap, suiker en wat aroma. Als er geen aroma voorhanden is dan volstaat vers geperst sinaasappel- en citroensap ook.  Nog beter is om aan Spa rood 200ml limonadesiroop met een uitgeperste citroen toe te voegen. Best spannend want de siroop moet snel in de fles gegoten worden voordat alle koolzuur er als een tsunami uitgolft. Snel de dop erop en klaar is Kees, eeh IJsbrand.

Ook lekker en kost niet eens de helft.

Vaak worden er onterechte claims op het etiket gezet. Dan wordt de overtreding die de fabrikant begaat een stuk serieuzer. Er is sprake van mogelijk economisch gewin. Hopla, een economisch delict. Dat zet tenminste financiële zoden aan de dijk voor de VWA.

 

U ziet met de verpakking valt altijd iets moois te beleven. Het is niet alleen maar boeiend wat afgebeeld wordt maar het kan nog leerzaam zijn ook!

 

Al is de misleiding nog zo groot, de het is voor de VWA hun dagelijks brood!

Geef een reactie