529 Het lapje vlees bij de super om de hoek

‘Vandaag gaan wij echte haaskarbonade eten jongens’. Dat wordt weer een lekker smullen van het lekkerste deel van onze nationale trots. Het varken.

Als door een magneet aangetrokken door de 35% kortingssticker graaide ik het pak uit het schap om mij vast te verheugen op een feestmaal.

 

Het etiket vermeldde het volgende:

Albert Heijn Varkensvlees

Haaskarbonade

Neutraal en sappig van smaak

Met zorg bewerkt en uniek verpakt

Gewicht 0,362 kg

Prijs/kg 8,49

Bedrag 3,07

Te gebruiken tot en met 23-06-2005

Te consumeren uiterlijk op de vermelde datum, mits gekoeld bewaard. Max. 4oC.

 

Product was gekocht op 22 juni 2005 dus het product lag volstrekt legaal afgeprijsd te wezen in het schap.

 

Op het oog een perfect product.

Zelfs de prijzen rekenmachine werkte goed en rondde de prijs goed af.

Er was maar één ding die de consument opviel en dat was de hoeveelheid ‘vleessappen’ die weer royaal vrij voorhanden waren in de verpakking. Maar ja, karbonades worden vaak licht aangevroren voordat ze in plakken gezaagd worden, het is gewoon een technologisch hulpmiddel.

Bij het openen van de verpakking zag ik tot mijn grote schrik dat de onderliggende haaskarbonade beroofd was van de haas. Het lekkerste stuk vlees! Ik voelde me bekocht. Ondanks de korting.

Grommend ging ik de rest maar eens aan een nader onderzoek onderwerpen en legde de vleesrestanten voor de grap op een geijkte elektronische weegschaal.

350,0 gram vlees was er nog over! Help ik ben genept. Zo’n 3% vlees is door de gootsteen verdwenen of beter gezegd in de verpakking blijven hangen. Onderin de verpakking lag een doordrenkt bloederig matras of iets soppigs wat daarop leek.

Overtreding van het Hoeveelheidsaanduidingenbesluit, naar mijn bescheiden mening.

Omgerekend had de prijs € 2,97 moeten zijn € 0,10 genept en het tweede plakje was ontdaan van de kostbare haas!

 

U voelt wel. Mijn wraak smaakte op dat moment naar bloedworst! Die zal zoet zijn.

Er staat een leuk grapje op het etiket. De temperatuursaanduiding! Max. 4oC staat op het etiket, terwijl de wettelijke maximumgrens 7oC bedraagt. Nu men zelf een lagere bewaartemperatuur op het etiket vermeldt betekent dit automatisch dat de wettelijke grens voor dit product ook verlaagd wordt naar 4oC. Leest u Warenwetbesluit Bereiding en behandeling van levensmiddelen Artikel 15, het eerste lid onder a er maar op na.

De winkels kunnen dit nooit voor elkaar krijgen. Met kip is het al een drama laat staan het gewone vlees! En volgens mij weet de schappenvullers brigade het niet eens.

 

Lachen wordt dit wanneer de Keuringsdienst van Waren bij het huidige snikhete zomerweer een temperatuursactie gaat uitvoeren.

Wordt weer eens tijd voor een gezellige Barbecue feest op de dienst. Genoeg stof voor verhitte discussies zou ik zeggen. 

Geef een reactie