526 Mijn favoriete Danoontjes

In een vreemde opwelling naar wat fleurigs verdwaalde ik in het zuivelschap en liet mijn oog op ‘kindhoogte’ de rijen afdwalen.

Het leek wel een tekenfilm parade. Fel gekleurde plaatjes en verpakkingen grijnzen de kinderen op ooghoogte aan alsof het een lieve lust is.

‘Alleen met de zoetheid van fruit’ grijnst mij toe vanaf de verpakking. Eindelijk, een product dat niet zo mierzoet is. We krijgen genoeg suiker binnen vandaag de dag en nog veel rampzaliger zijn de suikers die snel in het bloed opgenomen kunnen worden. De zogenaamde snelle suikers zoals kristalsuiker en druivensuiker. Wat valt er op het etiket te lezen?

Ingrediënten

Kwark

Room, 37,7%

Geconcentreerd druivensap

6% fruit (aarbei & banaan, perzik & peer, abrikoos & perzik)

gemodificeerd zetmeel

zuurteregelaars (calcium citraat, citroenzuur)

kleurstof (geconcentreerd rode bietensap)

aroma’s

verdikkingsmiddel (guargom)

 

Voedingswaarde per 100g:

Energie 488kJ (116kcal)

Eiwit                6,5g

Koolhydraten   14,6g

Vet                  3,5g

Calcium           130mg – 16%

Vitamine B2     0,24mg – 15%

Vitamine B12   0,20µg – 20%

* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid

Houdbaarheid was tenminste 23 dagen na aankoop.

 

 

Wel eens van een glycemische index gehoord?

Dat is een belangrijk getal die aangeeft hoe snel bepaalde suikers in het bloed opgenomen worden. De hoeveelheid die tegelijkertijd opgenomen wordt komt daar nog eens bij. De snelheid van suiker opname in het bloed kan resulteren in een hoge bloedsuikerspiegel die ons lichaam met het hormoon insuline zo snel mogelijk omlaag moet zien te brengen. Het gaat altijd goed behalve bij diabetes patiënten. Daar is de regeling defect met grote schommelingen tot gevolg van het bloedsuikergehalte. Dit defect kan optreden doordat er met grote suikerbelastingen hebben plaatsgevonden via de voeding. Het eten van voedsel met een hoge glycemische index (GI) kan een dergelijke ramp veroorzaken. U raadt het natuurlijk al. Druivensap met de daarin aanwezige druivensuiker staat vrijwel bovenaan dit lijstje. Druivensuiker is een zogenaamde monosacharide. Het bestaat voor 100% uit dextrose. Dit is een suiker die bestaat uit één molecuul. Uw lichaam hoeft dit niet af te breken tot een bruikbare portie. Dat heeft de druif zelf gedaan.

Aardappelen bijvoorbeeld, bevatten zeer veel suiker, het moet alleen door het lichaam omgezet worden tot gewone suiker. Dat doet het spijsverteringssysteem en dat kost tijd. Deze ‘monosacharides’ zoals druivensuiker genoemd wordt kunnen razendsnel door het lichaam opgenomen worden. U voelt dat altijd wanneer u druivensuiker tabletten opeet van bijvoorbeeld ‘Dextro Energen’ Binnen een paar minuten voelt u al ‘iets’.

 

Toegevoegd fruitsuiker dus gezond?

Niet bepaald. Nu is het niet zo dat u morsdood neerstort na het eten van dergelijke toetjes. Feit is wel dat het suikergehalte, lees het koolhydraatgehalte 14,6% is. Let wel, er zitten ook langzame koolhydraten in zoals gemodificeerd zetmeel. Dit zal rond de 0,5% zijn. Er zit méér suiker in dan in Coca Cola!

Er zijn enkele geruststellende kanttekeningen te plaatsen.

Het product is verschrikkelijk duur, we praten over piepkleine porties, 50g per bakje. Voor een tray van zes gevulde eierdopjes betaalt u € 1,39 Dit levert een vorstelijke kiloprijs van € 4,63 op!

Ik vind het maar nep om onze kinderen zo’n eierdopje redelijk chemische kwark voor te schotelen. Twee eetlepels vol! Niemand zal zo dom zijn om dit dagelijks de kinderen voor te schotelen. Over normen en waarden gesproken…

Een geruststellend feit is dat in dit product veel ballaststoffen zitten, de melkeiwitten die de (te) snelle opname van de suikers wat af zullen remmen.

Een andere geruststelling is dat er een voedingswaarde wijzer op het etiket afgedrukt is.

 

Zo kan ieder consument zélf lezen dat dit product te vet, te zoet en ook nog te duur is.

 

Lang leve de felgekleurde misleiding!

Geef een reactie