527 De groenten en fruit shot van Knorr

Als u een keertje een beetje flauw bent en dan in een vlaag van levensvermoeidheid denkt dat het einde nabij is dan is er een zeer goed middel die u in kunt nemen.

 

Ja, we hebben het gevonden! Een groenten en fruit shot, dat is pas hot!

Weg met de sinaasappelschillen, de klokhuizen, groentenafval en bananenschillen. Allemaal maar lastige zooi, je krijgt er vieze vingers van en een plakkerige mond is vaak het resultaat van dergelijk gezond eetgedrag.

“Twee ons groenten en twee stuks fruit” luidt de lijfspreuk van ‘groentenhandelend Nederland BV’. Maar ja, dat is nogal wat. Twee appelen en 200 gram groenten op je bord leggen. Ziet er erg ouderwets uit.

Dat is iets van vroeger Pap! We leven nu in een andere tijd en we houden van gemak.

Hiermee wordt iedere discussie die gezondheid als hoofdonderwerp heeft, bruut in de kiem gesmoord.

 

Het wordt steeds gekker met de gezondheidsproducten. Het zal niet lang meer duren of we hoeven ons bed helemaal niet meer uit, nemen twee groene en een rode tablet en draaien ons maar weer om. Op naar de volgende werkdag!

Laten wij het nieuwste ‘high tech’ product eens nader bekijken…Mijn vrouw heeft maar liefst twee varianten voor mij meegenomen.

 

‘Vie’ heet het product. Dit betekent vrij vertaald uit het Frans: leven.

Variant: appel, wortelen en aardbei

100ml prijs: € 0,80 Prijs per liter € 8,00 (Oeps, dat was de introductieprijs.) Nu betalen we 1 juli 2005: 3 x 100 ml voor € 1,99. Prijs per liter € 6,63

Houdbaar tot 17-09-05 code: L5131 08:30

Dit product is een voorkeursproduct in de productgroep Groente en Fruit volgens het Voedingscentrum. Zie www.voedingscentrum.nl

 

Ingrediënten:

30% appelpuree

29% geconcentreerd wortelsap

26% geconcentreerd appelsap

8% aardbeien

sinaasappelpulp

1,5% geconcentreerd sap van West-Indische kers,

geconcentreerd citroensap

appelpectine

Koel bewaren. Schudden voor gebruik.

Dit flesje bevat net zoveel als:  (en dan staan er wat leuke fruitplaatjes)

1 appel

2 wortelen

2 aardbeien

1 kers

Die wortel intrigeert mij. Zijn het twee winterpenen of zijn het van die miezerige waspeentjes?

 

Voedingswaarde per 100ml:

Energie 280kJ (65kcal)

Eiwitten                  1,0g

Koolhydraten         14g

Waarvan suikers     13g

Vet                         0,5g

Vitamine C             30mg(50% van ADH)

Wanneer ik de voedingswaarde terugreken van kcal naar kJ dan kom ik op de volgende waarde uit: 65kcal maal 4,184 = 271,96kJ. Op het etiket staat 280kJ. Beter was geweest om dit naar beneden af te ronden naar 270kJ.

 

Het tweede flesje heeft meer een kleur van sinaasappelsap

Variant: banaan, pompoen en kiwi

Houdbaar tot 17-09-05 code: L5130 22:19

Ingrediënten:

26% bananenpulp

24% geconcentreerd sinaasappelsap

24% geconcentreerd pompoensap

12% geconcentreerd wortelsap

8% kiwipulp

3% sinaasappelpulp

geconcentreerd citroensap

1,5% geconcentreerd sap van de West-Indische kers

appelpectine

 

Leuk is om te zien dat op de officiële Knorr website andere benamingen staan voor de ingrediënten. De percentages zijn weggelaten, bananenpulp heet bananenmoes, West Indische kers heet nu Acerola en het woord sinaasappelpulp is vervangen door de toevoeging ‘vruchtvlees’ bij de aanduiding sinaasappelsap. Op de website gelden namelijk niet de wettelijke bepalingen zoals worden opgelegd door de Wet Etikettering Levensmiddelen.

 

Voedingswaarde per 100ml:

Energie 310kJ (75kcal)

Eiwitten                  1,7g

Koolhydraten         15g

Waarvan suikers     13g

Vet                         0,3g

Vitamine C             30mg(50% van ADH)

Wanneer ik de voedingswaarde terugreken van kcal naar kJ dan kom ik op de volgende waarde uit: 75kcal maal 4,184 = 313,80kJ. Op het etiket staat 310kJ. Afronden naar beneden staat altijd beter maar was niet terecht naar mijn mening.

 

Dit flesje bevat net zoveel als:

3 citroenen

1 schijfje pompoen

½ kiwi

1 sinaasappel

½ wortel

 

Wat leert deze ervaring met ‘Vie’ ons?

Die West Indische kers boeit mij mateloos. Krijg ik allerlei vakantieachtige fantasieën van. Waarom niet een gewone Hollandse kers gebruikt? Komt nog beter over bij de consument.  Een Acerola wordt het ook genoemd of een  Antilliaanse kers. Het lijkt op een kers en is geel tot rood van kleur. De Acerola bevat het hoogste vitamine C gehalte van alle vruchten en is uiterst zuur van smaak.

 

Het grote probleem met dergelijke producten is het in de hand houden van de voedselveiligheid. Veel ingrediënten komen uit redelijk ‘wilde’ landen. Het analfabetisme tiert daar welig en het is maar te hopen dat de boer de gebruiksvoorschriften kan lezen van zijn ‘gewasbeschermingsmiddelen’ zoals de moderne pesticiden zo mooi heten tegenwoordig. Het woord is in feite verkeerd. Men moet eerder spreken over ‘Portemonnee beschermingsmiddelen’.  Dergelijke goedkope importen zullen binnen afzienbare tijd een reeks schandalen ontketenen, terwijl in Nederland ook uitstekende producten op zeer vakkundige wijze geteeld worden. Misschien is het productievolume niet toereikend maar die komt vanzelf wel als de industrie erom vraagt. Dan wordt de hele Betuwe vol geplant met de West Indische kers, kiwibomen en pompoenenakkers.

 

Kunnen beter een potje babyvoeding nemen, is goedkoper. Olvarit met sinaasappel, peer, banaan en appel of Olvarit zomerfruit kost € 3,90 per kg. Heb wel eens een plaatje gezien van zo’n verwerkingsbedrijf.

Dit product lijkt mij per definitie veiliger vanwege de hoge onderbuik waarde. Er wordt altijd méér gelet op babyvoeding dan op ‘volwassenen voer’ naar mijn mening.

Geef een reactie