530 Witte chocola met de kleur van de onschuld?

Sommige voedingsmiddelen zijn in feite gecamoufleerd als een wolf in schaapskleren. Hiervan zijn talrijke voorbeelden te noemen.

Kippenvlees bijvoorbeeld, ziet er mooi blank en vooral onschuldig uit. Wanneer dit product niet goed gaar gekookt wordt dan kan de ongelukkige consument er ellendige gevolgen van ondervinden. Voedselvergiftiging ligt heel erg op de loer. Campylobacter en Salmonella bacteriën kunnen een sterk levensverkortende uitwerking hebben op de consument.

Wel typisch overigens dat er mooie meisjesnamen aan de meest gevaarlijke bacteriesoorten en zelfs orkanen gegeven worden…Daar moet een zeer duister complot achter zitten.

 

Terug naar de witte chocola.

Wat is daar nu mis mee oude brompot! Met de kleur is niets mis mee. Dat klopt. Dat is zo’n beetje het enige waarop niets is aan te merken. Dit is een van de meest nutteloze producten die er in de winkel te krijgen is. Et is van begin tot eind in elkaar geknutseld, het heeft nauwelijks de mooie effecten van echte chocola die het humeur van met name dames in positieve zin kunnen ombuigen, bevat kunstmatig aroma etc.

Laten wij eens naar de ingrediënten declaratie kijken van een reep witte chocolade van het merk Delicata. Het huismerk van Albert Heijn. Naast thee en koffie is chocolade een topproduct van Albert Heijn. Daar is men terecht groot mee geworden. Witte chocolade vormt helaas in het algemeen een uitzondering in negatieve zin.

We lezen dan op het etiket:

 

Ingrediënten

Suiker

Volle melkpoeder

Cacaoboter

Emulgator (sojalecithine)

Vanillearoma

Cacaobestanddelen ten minste 24%

Melkbestanddelen 30%

 

Allergie informatie

Bevat lactose

Koemelkeiwit

Soja

Gemaakt in een bedrijf waar ook noten worden verwerkt

 

Voedingswaarde per 100 g (Dit is het gewicht van de reep)

Energie   2290kJ (550 kcal)

Eiwit                            7,0g

Koolhydraten                56g

Vet                               33g

Waarvan verzadigd       21g

Onverzadigd                 12g

Transvet                      0,4g

Voedingsvezel                 0g

Natrium                     0,20g

Een stukje witte chocolade bevat 39 kcal

 

Er zitten 14 stukjes in deze reep dus 14 x 39 = 546 kcal Berekening klopt mooi.

Pure reuzel heeft een maximale voedingswaarde van 3700kJ dit even ter vergelijking.

Gelet op de voedingswaarde is het een zeer compacte vorm van energie zult u zeggen. Dan maar een paar repen snel opeten wanneer ik de marathon ga lopen dan? Dacht het even van niet. Er zit wel voldoende energie in de reep maar ons lichaam heeft veel werk aan het losmaken ervan. Met andere woorden, het is lastig te verteren. De vrije suikers zullen wel snel een belangrijke hoeveelheid energie leveren. Helaas is dit niet het enige ingrediënt. Vetten vormen ook een belangrijk onderdeel van deze reep.

Cacaoboter lijkt een hoogwaardig product. In gezondheidstechnologisch opzicht is het zeker niet het geval. Cacaoboter bevat zeer veel verzadigde vetzuren. Ruim 70%! Daarnaast bevat het ook nog wat vetzuren die een trans vorm hebben. Dit is een soort ‘chemische afwijking’ die aan een vetzuur ontstaat wanneer de vetten bewerkt worden zoals na het harden het geval is. Cacaobonen worden gebrand, ‘geroost’ zegt de vakman bij een temperatuur van ongeveer 400oC.

Nu wordt de boon zelf niet zo heet maar de vetten bereiken snel een temperatuur die dichtbij de 200oC ligt.

Door deze thermische mishandeling ontstaan er transvetzuren in onze chocoladereep.

Cacaoboter is op zich best een hoogwaardige grondstof. Alleen niet voor de chocolade repen industrie.

Voor de cosmetica is deze vetsoort uitermate geschikt vanwege het hoge smeltpunt. De cosmetica druipt dan niet spontaan van het gezicht af wanneer de gebruikster in een oververhitte bui raakt bijvoorbeeld. Voor zetpillen is het ook ideaal. Smelt niet in de hand maar ergens anders.

 

Het meest erge van een chocolade reep is dat het een combinatie is van vetten en suikers. Rampzalig voor diegene die gevoelig is voor een hoog cholesterolgehalte in het bloed.

Cacaoboter, vet is een beter woord is volkomen geurloos. Het ruikt zelfs naar paraffine in zuivere vorm. Door uitbundig geknutsel is er de ‘Witte chocolade’ ontstaan waar in feite een waarschuwingssticker op hoort zo van: ‘Pas op kan de gezondheid ernstige schade toebrengen’

Geef een reactie