534 Ben ik nou de enige voedsel ‘Nitwit’?

De tijd na de zomervakantie is bij uitstek de tijd dat aanbieders van opleidingen en andere cursussen die u beslist moet volgen de ene na de andere folder door de brievenbus duwen. Favoriet blad vind ik altijd het ‘jankblad’ van Nederland, ‘de Kampioen’. Dit blad besteedt altijd ruime aandacht voor de 80 plusser die huilerig klaagt dat hij op de snelweg door iemand is ingehaald die wel 20 kilometer per uur te hard reed en te dicht langs zijn spiegel reed terwijl hij 60 juist een veilige snelheid vindt, nog nooit een aanrijding heeft gehad en wel 50 jaar zijn rijbewijs heeft etc etc. ZZzzz.

Mijn oog viel op een paginagrote advertentie van NTI. Kent u die nog van vroeger? Het Nederlandsch Talen Instituut. Doet nu wel modernere opleidingen maar er worden wel veel genoemd op die ene pagina. Leergierig als ik ben en altijd op zoek naar een nieuwe uitdaging, volgt mijn oog de kolom met allerlei opleidingen op zoek naar ‘iets met voedingsmiddelen’.

De hogeschool gaat van HEAO tot en met vrijetijdskunde, dan hoopvol kijk ik naar het kopje Vakonderwijs maar kom ik niet verder dan verkoper vakantiereizen en assistent drogist. Hé iets gevonden: Sociale hygiëne. Dat heeft in de verte iets met voedingsmiddelen te maken.

Prettig gestemd ga ik verder de kolom af via detective en taxichauffeur zie ik Dieren EHBO staan. Hm, een slager zal deze opleiding niet snel gaan volgen, dus maar door gewandeld in de NTI gids. Hm, vakdiploma pedicure? Zou dat wat voor de meer traditionele wijnboeren zijn? Je krijgt toch van die zere voeten als je in de wijnton loopt rond te soppen, of niet soms?

In de rubriek Hobby en vrije tijde zie ik (Nieuw!) Afslanken staan en meteen daaronder Gezonde voeding. Dat is ook het enige aanbod wat ik kan vinden want de folder reutelt door met parapsychologie, Turks, Linux in de praktijk tot aan Kraamverzorging toe.

 

Hoopvol begeef ik mij op het achterkaft waar de concurrent LOI (Hoewel het NTI zetelt nu niet meer in Rotterdam maar ook in Leiden) ook een lange lijst opleidingen afdrukt. Daar kan ik mijn hart ophalen met de cursussen Gewichtsconsulent en basisdiploma voedingsleer en de LOI pruttelt dan vrolijk door met zijn Medewerker steriele hulpmiddelen tot aan Speedreading toe.

 

Dit illustreert weer heel duidelijk hoe schrijnend het tekort is aan voedingsmiddelentechnologen. Laat maar zeggen aan mensen die weten hoe op industriële schaal iets lekkers geproduceerd moet worden en goede voorlichting aan de argeloze consument kunnen geven.

Zo weinig kennis over zoiets dodelijks als ons eigen voedsel! Ongelooflijk. Als het slachtoffer 2 meter onder de grond ligt dan is zijn of haar opleiding, wiskunde, toeristisch management en zelf mode maken allemaal voor niets geweest.

Mij probleem is dat het blijkbaar de consument helemaal niets kan schelen wat hij of zij eet.  Gelukkig ben ik niet de enige ‘voedselnitwit’, (vrij vertaald voedselidioot) want dan zou het niet best gesteld zijn met de voedingsmiddelenindustrie. Gelukkig zijn er enkele HBO en MBO instellingen en zelfs de WUR (Wageningen) die weliswaar mondjesmaat, studenten aflevert en loslaat op de Vaderlandse voedingsmiddelenindustrie. In Engeland schijnt het tekort aan technologen nog nijpender te zijn. Kan me wel een beetje voorstellen wanneer wij de Engelse kookkunsten mee mogen maken.

 

Alles heeft wel een beetje een risico dat er in de voedingsmiddelenindustrie maar wat aangeprutst en geklooid wordt door ‘vakmensen’ die niet gehinderd worden door enige vakkennis.

 

Ideaal ingrediënt voor de rampenformule.

Geef een reactie