602 Albert Heijn als A-merk?

Wij hebben er veel over gehoord. De A-merken worden steeds meer vervangen door huismerken.

Lees: A kwaliteit wordt gewoon B kwaliteit of minder.

Dankzij het voedselanalfabetisme dat in Nederland heerst, kan deze trend welhaast ongemerkt in de schappen van onze favoriete super zich voltrekken.

 

Recent kocht ik het product Chocolademousse 250 gram.

Bij het eten van dit product werd het mij voor de zoveelste maal erg duidelijk dat Albert Heijn weer een B-merk op de markt heeft gezet.

Een choclademousse die geen enkel predikaat ‘kwaliteit’ mag dragen!

Wat een prul product zeg.

Bij het openmaken van het bakje zag het er nog hoopvol uit. En toen gebeurde het…

Bij het leegscheppen van het bakje stortte de inhoud letterlijk geheel in elkaar. Een vormeloze dril was het resultaat dat op mijn bordje pronkte. De kleur?

Gewoon uiterst bleek, leek het meest op verdunde chocolade. De rozige ondertoon kwam zelfs als achtergrondkleur naar voren. De smaak leek ook al nergens naar. De cacaopoeder had gewon een tijdje naast het toetje gestaan.

Een hap niks. Gewoon een flutproduct. Erg jammer. Avond bedorven etc.

 

Wat vermeldde het etiket dan?

Haastig de restanten van de verpakking die in vuilnisbak lagen geruild tegen de inhoud van dit toetje. 

Productnaam: Chocolade mousse

Extra informatie: Bereid met echte Belgische chocolade

Lekker romig, volle smaak.

Ingrediënten:

volle melk

suiker

8% chocolade (suiker, cacaoboter, cacaobestanddelen, emulgator (sojalecithine), vanillearoma)

room

melkpoeder

2,5% cacaopoeder

gelatine

verdikkingsmiddel (E407)

emulgator (E472b)

vanillearoma

 

Voedingswaarde per 100 g

Energie 780 kJ (185 kcal)

Eiwit   5,0 g

Koolhydraten  23 g

Waarvan suikers 23 g

Vet      8,0 g

Waarvan verzadigd 5,0 g

Onverzadigd 3,0 g

Voedingsvezel 0,2 g

Natrium          0,1 g

 

Allergie informatie: bevat lactose, koemelkeiwit, soja

 

AH kwaliteitsgarantie:

Wij bieden u de grootste keuze in de allerbeste kwaliteit. Bent u niet tevreden, neem het artikel en de kassabon mee naar de winkel en u krijgt het aankoopbedrag terug.

 

Verder zien wij het EG merkteken:

BE M 169 EG

 

Wat kunnen wij uit het etiket afleiden?

Dat het bereid is met echte Belgische chocolade valt te betwijfelen. Het is niet ondenkbaar dat de cacaomassa uit Nederland komt. Zelfs de Zwitserse Toblerone wordt van Nederlandse cacaomassa gemaakt. In de Zaanstreek staan ’s-werelds grootste fabrieken op het gebied van de cacaoverwerking.

Lekker romig en volle smaak. Dank je de koekoek zeg, 8% vet dat erin gepropt wordt! Twee maal zoveel als er in volle melk zit.

De hoeveelheid vet is niet het grootste probleem van dit product, het maakt het lekker romig en geeft het een goed mondgevoel. Wat minder is het aandeel aan verzadigde vetten ten opzichte van het totaal: 62,5% Dat is wel erg ruig. Cacaoboter heeft hier een groot aandeel in. Interessanter zou het aandeel transvetzuren zijn van dit wonderbaarlijke product. Die is beslist hoger dan 1%

De chocolade is ook een vreemd geknutseld bestanddeel. Suiker wordt vóór cacaoboter gedeclareerd, dus veel soeps is het niet wat erin verwerkt wordt. Vreemd genoeg staat verder ook nog cacaopoeder gedeclareerd. Uh? Eerst chocolade erin verwerken en dan cacaopoeder? Kennelijk is dit om redenen van een chocoladeclaim te rechtvaardigen. Dat suiker chocolade is waarschijnlijk echt Belgisch.

E 407 is het verdikkingsmiddel carrageen. Niets mis mee. Wel een duur ingrediënt.

E 472 zijn veresterde vetzuren die fungeren als stabilisatoren en emulgator. Kennelijk functioneert dit ingrediënt niet helemaal optimaal want de mousse stortte geheel inelkaar toen de lepel erin gezet werd. Jammer, waarschijnlijk te weinig gedoseerd.

De gelatine is voornamelijk bedoeld om ook een stevigheid te krijgen. Vaak werkt dit versterkend naast de reeds aanwezige verdikkingsmiddelen. Gewoon te weinig gedoseerd, anders was de Mousse niet zo drillerig geweest.

 

De tevredenheidsgarantie, voorbeeld van Hollandse kruideniersmentaliteit

Ja, als u niet helemaal tevreden bent, gaat u maar vooral met het bonnetje en product in de hand naar de winkel toe om te klagen. Ongetwijfeld zal de supermarkt manager zijn uiterste best doen of het door u aangedragen bewijs wel rechtsgeldig is en mij weer een nieuw potje van deze zooi aanbieden. Ik moet vooraal de aankoopbon niet vergeten anders loop ik de mogelijkheid om de klacht te deponeren mis.

Bah, wat een straf zeg! Dat wil ik helemaal niet. Waarom naar de supermarkt sturen heel simpel. Daar wordt het weggegooid en Zaandam wordt verder gevrijwaard van dit soort geneuzel. Gaat toch nergens over.

Het hoofd kwaliteit van AH over de kling jagen, overboord gooien, kielhalen! Schande

Als laatste klap op de vuurpijl valt er aan het zuivelkeurmerk te lezen dat deze zooi uit Belgie komt. Onze zuiderburen staan er echt niet om bekend dat zij top zuivelaars zijn. Het tegendeel is eerder waar. Voorbeelden genoeg.

 

Waar het in feite nu wel om gaat is dat de huismerken veel slechter zijn dan de A merken. Dat kun je zien, proeven, ruiken en zelfs op het etiket lezen!

Wij zullen met de neus boven op de feiten blijven staan. Reken maar!

 

Wordt vervolgd

 

Geef een reactie