In ons land zijn vele zaken gereglementeerd, tot de meest pietluttige details toe. Heerlijk is dat, het poldermodel nastreven en tegelijkertijd al ons doen en laten regelen.
Het etiket van onze levensmiddelen is tot in de puntjes geregeld.
Nou ja, bijna alles.
De insteek van de warenwetgeving is dat het etiket vooral informatie moet bevatten die belangrijk is voor de consument.
In vroegere tijden werden de zaken door middel van besluiten geregeld. Zo was er bijvoorbeeld het limonade en frisdranken besluit dat de hoeveelheid vruchtensap regelde dat minimaal in een product moest zitten. Zo hoefde limonadegazeuse geen vruchtenextract te bevatten. Vruchtenlimonade moest tenminste 10% vruchtensap bevatten en vruchtendrank 50 of 60%.
Nu zijn deze zaken anders geregeld. De producent moet maar op het etiket zetten wat in het product zit en mag verder geen misleidende benamingen gebruiken. Dit heeft tot gevolg dat er frisdranken op de markt zijn met allerlei fantasienamen die beschamend weinig echt fruit bevatten. Het wordt nog eerlijk op het etiket gezet ook nog. Er is een groot addertje onder het gras. De wetgever heeft wel eerlijk vermeld dat er 0,01% vruchtensap in het product zit maar zet dit in piepkleine lettertje op het etiket. Juist ja, de letterhoogte is niet geregeld in de wet.
Dit staat in het: Warenwetbesluit Etikettering van Levensmiddelen
Artikel 23
De in dit besluit bedoelde aanduiding en vermeldingen moeten duidelijk zichtbaar en gemakkelijk leesbaar zijn aangebracht en mogen niet door vegen kunnen worden uitgewist. Zij moeten, behoudens de vermelding, bedoeld in artikel 5, eerste lid, onderdeel i,* in elk geval in de Nederlandse taal zijn gesteld.
*=Productiepartij
Zo dat is duidelijke taal. Net zoals wat er op het etiket moet staan. De wetgever vertelt er niet bij welke vergrotingsfactor uw leesbril moet hebben om die informatie te kunnen lezen.
Zo kunnen we vaststellen dat een letterhoogte van 0,8mm (voor de hoofdletters (!) geen ongebruikelijke praktijk is. 0,8mm! Bacteriën zijn slechte 800maal kleiner!
Dit gaat nergens meer over. Gewoon misleiding van de bovenste plank.
Oh, nee, die heeft men weggehaald en zelf gebruikt. Nu zien de ambtenaren helemaal niets meer. Scheelt weer een ‘Kruidvat leesbrilletje’.
ik vind het ergbelangrijk dat er zoveel info op de etiketten staat ,
.als het nu ook nog te lezen was zou het prachtig zijn. Helaas moet het vergrootglas mee als wij het willen lezen.dat is dus het minpunt van het etiket.