620 Koning alcohol in het wijnglas

Als fervent therapeutische wijndrinker is het mij in de loop der jaren opgevallen dat het alcoholgehalte steeds maar een stijgende lijn vertoont. Waarom zit er steeds meer alcohol in de wijn, waarom doet men dit. Er wordt toch steeds meer accijns voor betaald die de wijn duurder maakt?

Alcoholgehalte van 13% is lang geen uitzondering meer voor een doorsnee rode wijn terwijl vroeger een doorsnee Bordootje 10% alcohol bevatte.

Dat is toch mooi meegenomen hoor ik u zeggen, ik krijg toch ruim 25% meer alcohol per glas mee naar binnen. Ja, dat is zeker waar maar de accijnzen worden op een heel prettige manier aan u doorberekend.

Je merkt het gauw genoeg wanneer er meer alcohol in de wijn zit, want het schijnt redelijk heftig te werken op de slaapzenuwen. Met andere woorden je valt spontaan in slaap. Mijn vrouw heeft hier nog wel eens last van. Dus menig potentieel gezellige avond is door dit hoge alcoholgehalte in de kiem gesmoord…

In diezelfde tijd bevatte Portwijnen niet meer dan 16% alcohol. Dit geldt zo’n beetje als het maximale dat door natuurlijke vergisting verkregen kan worden. Om een nog hoger alcoholpercentage te krijgen moet men zuivere alcohol (ethanol) toevoegen. Tegenwoordig ziet men in de supermarkt Portwijn staan met een alcoholpercentage van maar liefst 20%. Aha, overtreding van de Warenwet (en wel het dranken en horecabesluit )want alcoholische dranken vanaf een alcoholpercentage van 20% mogen alleen in een slijterij verkocht worden. Boem € 900,00 Euro boeterapport.

 

Wat is het voordeel van een hoger alcoholgehalte?

Conservering! De wijnboer kan minder sulfiet doseren. Het laatste zal niet snel gebeuren want wijnboeren zijn notoire viespeuken die lak hebben aan lastige hygiëneregeltjes. Sulfiet is een middel dat de wijn beter tegen bederf beschermt dat bijvoorbeeld kan optreden door groei van de Bretteromyces schimmel die de kurksmaak- en geur veroorzaakt en de melkzuurbacteriën die maar al te graag de wijn op hun eigen manier willen laten gisten.

 

Er zijn ook andere factoren die ervoor zorgen dat het alcoholgehalte omhoog kruipt:

De warme hete zomers

Iedereen maakt het aan den lijve mee. De zomers worden steeds heter en heftiger wat temperatuur betreft. Hierdoor wordt het suikergehalte in de druif ook behoorlijk opgeschroefd. Suikerpercentages van boven de 20% zijn allang geen uitzondering meer. Suiker is in feite niets anders dan opgeslagen zonne-energie. Wijnen uit traditioneel warme gebieden zoals Australië, Algerije en Californië bevatten ook meer suiker en dus alcohol. Het meest noordelijke gebied dat er nog op een fatsoenlijke manier wijndruiven geteeld kunnen worden ligt op de hoogte van de Moezelstreek.

 

Professionalisering van de wijnbouw

Bijna niet te geloven maar het is toch echt waar. De wijnboeren hebben veel geïnvesteerd in apparatuur om het hele proces zo risicoloos mogelijk te laten voltrekken. Zo is er vaak koeling aanwezig in de gistingskelders om ervoor te zorgen dat de vergistingstemperatuur niet boven de 29oC uitkomt. Verder neemt het scholingsniveau van de wijnboer toe. De tijd dat u een rochelend wijnboertje met twee tanden in zijn mond en met slijters rood op de wangen aantreft ligt al redelijk ver achter ons.

 

Toepassing van starterculturen

Dit is een praktijk die veel toegepast wordt. De wijnboer voegt een extra hoeveelheid gist toe aan het druivensap. Hierdoor begint de fermentatie sneller en kan het sap snel door de kritieke fase heen van de eerste paar dagen waar de melkzuurbacterie een serieuze bedreiging vormt. Door snel de gisting op gang te helpen wordt de koolzuurproductie snel op gang geholpen.

 

Als het alcoholpercentage nog verder stijgt tot zeg maar het maximaal haalbare van 16% dan wordt het snel aantrekkelijk om er autobrandstof van te maken. Giller is dat, de auto gorgelend en borrelend op de snelwel terwijl de bestuurder broodnuchter zit te wezen achter het stuur.

 

Over een omgekeerde wereld gesproken!

Geef een reactie