629 Kerst en nieuwjaar de vuurwerkramp van de calorieën

Gezellig zo hè met die oliebollen kalkoenen en andere rijk gevulde versnaperingen.

Dat het een gezellige tijd is kan ik bevestigen.

Goede vrienden opzoeken, een drankje en een sterk verhaal erbij en de avond kan nooit meer stuk.

Toch wel een heel bijzondere tijd, kerst en nieuwjaar. De huishoudens bevoorraden zich op een manier dat de argeloze toeschouwer alleen maar kan concluderen dat er oorlog op komst is. Die speelt alleen maar af in de rijen voor de kassa’s van de supermarkt.

Deze feestelijke tijden kenmerken zich door enige eet en drinkgewoontes die het huishouden in uw lichaam helemaal niet in een feestelijke stemming brengt. De caloriemeter slaat op tilt, wij bewegen ons minimaal en we proppen ons vol met allerlei lekkere maar vooral ongezonde voeding.

Er zijn enkele traditionele gerechten die altijd tijdens deze feestdagen onze borden sieren. De kok of kokkin is dan optimaal gestresst. Er worden maaltijden gefabriceerd die men een paar keer in het leven klaarmaakt en dan verwachten de gasten dat het eten nog warm opgediend wordt ook nog!

Wij zullen wat kerst eten met u behandelen:

 

De kalkoen

Hoe lang moet die verdomde kalkoen in de oven blijven voordat die helemaal gaar is? Er kunnen toch wel gevaarlijke bacteriën in zitten als het vlees lichtroze is en dat kan de feestvreugde goed om zeep helpen. Daar heeft de kok dan wel eens boekje over gelezen.

Te lang in de oven wordt het vlees zo droog en dat ik ook weer niet goed. Het resultaat is vaak dat de kalkoen tóch verknald wordt want het vlees bleef wel erg lang roze. Men vergeet het effect van spekjes op het vlees. Het overtollige nitriet kleurt kalkoenvlees mooi roze. Net kalfvlees. Ook best lekker trouwens. Dus toch maar weer droog en taai kalkoenvlees.

 

De oliebol

Oliebollen dragen ook vaak bij aan de calorische feestvreugde. Opeens komen er oliebollenkramen tevoorschijn die zo te zien van de kermissen weggetrokken zijn en dompelen hele wijken in een heerlijke walm van olie en vanille. Deze kramen leven altijd op gespannen voet met de Keuringsdienst van Waren. Een oliebol, zeker wanneer die gevuld is met het een en ander wordt gerekend tot bederfelijke waar, en moet gekoeld bewaard worden. Een oliebol eten bij een temperatuur van 7oC is geen groot succes dus moeten die dingen dan warm aangeboden worden. Tja boven de 65oC dus. Ook weer redelijk lastig om het op die temperatuur te bewaren. Binnen 30 minuten zijn die rotbollen helemaal uitgedroogd en alsnog taai geworden. Dan maar in de vitrine kiepen. Daar mag het alleen liggen als het voor onmiddellijke verkoop bestemd is. Dat lukt de uitbater nooit om zo snel alles te verkopen. Ja ze zijn aan het afkoelen dan. Het beroemde afkoeltraject waar de slager ook handig gebruik van maakt als deze warme worst op de toonbank heeft liggen.

U ziet het leven van een oliebollenkraamscharrelaar gaat niet over rozen.

 

Gourmetten

Voor de wat simpeler kok die niet lang in de keuken wil staan en toch uitgebreid wil uitpakken is het gourmet uitgevonden. Dat het hele huis na afloop dagenlang naar verbrand vlees en vet stinkt nemen we graag voor lief.

Kom we scheppen ons bord eerst lekker vol met vlees en vegen even later met dezelfde spatel het gebakken vlees weer op ons bord.

Kruisbesmetting, wat was dat ook al weer? Komt dit door een innige Salsa? Of heeft het iets met rauwe kip te maken. Hm, toch maar beter opletten bij de cursus microbiologie.

Op naar de dansvloer, want het is feest!

 

Kaasfondue soms?

Dat is de caloriestoker bij uitstek! Staat bol van de foute vetten en een flinke dosis transvetzuren. Bah. Geef mij maar de CIS vetzuren, die zijn veel aardiger voor het lijf.

Pff, een beetje met een oud stukje stokbrood in die gele prut roeren en dan nog lekker vinden ook.

En de huisarts mar klagen dat uw cholesterolwaarde gierend uit de hand loopt! Dat wordt weer veel en vooral lang sporten deze zomer.

 

Vegters rolletjes

Dan op nieuwjaarsdag de beruchte ‘Vegters rolletjes’. Op zich kan dit product geen kwaad voor uw gezondheid, maar al dat slagroom erin. Bah, nog slecht voor het cholesterol niveau in uw bloed. Dat beleeft weer een piektijd. Niet verwonderlijk dat er altijd zoveel beroertes tijdens de feestdagen plaatsvinden.

 

Champagne?

Het oude jaar wordt vaak ook nog uitgeluid met Champagne. Wat een rotmanier om een jaar af te sluiten! Dat wens ik mijn ergste vijand niet toe.

Champagne!

De meest bedenkelijke en overgeprijsde koolzuurhoudende witte wijn met een zogenaamd feestelijke allure. De Champagnestreek is niet eens een goede wijnstreek te noemen. Het lijkt er meer op een groot bedrijventerrein met daarop zeer chique bedrijfspanden van Veuve Clicot, Mumm en Dom Perignon. De hoofdpijn speelt op de eerste dag van het nieuwe jaar een hoofdrol wanneer er één glas teveel genomen is.

Lekker begin is dat zeg!

Ik weet wel betere drankjes.

 

Veenbessen

Er is een goed punt bij het kersteten. Er wordt dan veel cranberries of de saus ervan gegeten. Deze veenbessen bevatten bijzonder veel natuurlijk conserveermiddel, benzoëzuur. Dat is goed schimmelwerend en daarmee conserverend.

 

De huisarts

Die beleeft weer een seizoenspiek. Jammer dat die kerels altijd met hun SUV op wintersport gaan. Hun collegae heeft het ook zeer druk. Ach, doktert u toch zelf? Even goochelen op het internet en u vindt geheid een medicijn voor iedere gezondheidsramp die de kerststemming bedreigt.

 

Nu even stoppen, anders kom ik niet in de stemming!

 

Een gezond en vooral plezierig 2006 toegewenst!

Geef een reactie