702 Het halve werk van half boter

Gelet op het aantal stoffen die op het etiket vermeld staan en de hoeveelheid bewerkingen die dit product heeft moeten ondergaan, heeft dit product bitter weinig met echte roomboter te maken.

Gelet op het aantal stoffen die op het etiket vermeld staan en de hoeveelheid bewerkingen die dit product heeft moeten ondergaan, heeft dit product bitter weinig met echte roomboter te maken.

Laatst kocht mijn echtgenote een kuipje van het merk Botergoud in de variant van Elke Dag. Campina is de producent van al dit lekkers. Het betrof een roomboterproduct waaraan in royale mate water werd toegevoegd. Het smeerseltje bevatte slechts 25 melkvet schreeuwde het etiket mij toe. De R&D jongens van Campina zijn erg vlijtig geweest dacht ik zo terwijl ik hoopvol mijn eerste boterham ermee wilde smeren.

Kledder! Meteen was het raak. De eerste klodder viel zo van het mes af en bezoedelde het tafelkleed, dat net gewassen, gestreken enz. was zodat mijn echtgenote aardig op temperatuur begon te komen.

Nog maar net bijgekomen van een echtelijke woordenwisseling stopte ik een ferm stuk brood in mijn mond dat inmiddels voorzien was van wat broodbeleg.

Het roomboteraroma was eventjes waarneembaar maar vrij snel daarna begon de bittere ondertoon de overheid te nemen. Bah, het leek wel een halve grapefruit die ik op mijn brood had gesmeerd. Wat een geklungel zeg. Ondanks een ingrediëntenlijst van een halve pagina kan men nog geen fatsoenlijk product maken. Dit koopt toch niemand? Of ben ik de enige tamme idioot die zoiets merkt. Hm, misschien wel.

Laten wij het etiket eens wat beter bekijken:

Er worden een paar voordelen van iedere dag genoemd.

Lekkere roombotersmaak. Daar ben ik het mee oneens. Het is een uiterst kort houdbare smaak die zo uit de mond weg is. En er wordt zelfs aroma toegevoegd. Er is zeker hierop bezuinigd. Nu weet ik waarom dit product als een speciale aanbieding gepresenteerd werd.

Verder zijn enkele rekenkundige grappen opgesomd als voordeel van de dag. Dat vind ik geen voordeel. Een voordeel van de dag vind ik als de caissière vergeet iets aan te slaan bijvoorbeeld, maar geen rekenkundige vergelijking.

Uitstekend smeerbaar is een claim die wat mij betreft meteen van het etiket verwijderd dient te worden. Men heeft kennelijk niet het grote bezwaar van roomboter kunnen opheffen, namelijk dat het niet van het mes afvalt. Gemiste kans heet dat.

Dan de ingrediënten lijst:

Water

Melkvet

Emulgator: mono- en diglyceriden, polyglycerol en polycinoleaat

Stabilisator: natriumalginaat

Magere melkpoeder

Aroma

Zeezout (0,4%)

Conserveermiddel: Kaliumsorbaat

Zuurteregelaar: citroenzuur

Vitamines (E,A en D)

Kleurstof beta caroteen

Een paar zaken vallen mij op aan dit etiket:

Het natriumalginaat.

Dat is een stof die in een waterige oplossing mooie gels kan maken en samen met gips werkt het nog beter. Dat laatste zie ik niet staan op het etiket.

Misschien dat daar de bittere smak vandaan komt?

Dan het zeezout!

Iedereen weet dat zeezout onzuiver is. Het is ‘vervuild’ door allerlei vage bijproducten en ook anders zouten waaronder sommige metalen. Metalen zoals koper bevorderen de oxidatie van met name melkvet. Om dezelfde redenen wordt er in de vleeswaren vrijwel uitsluitend met vacuümzout gewerkt. Het vreemde is dat er geen claim op het etiket staat hierover. Er zijn nog steeds hele volksstammen die het product juist kopen als er zeezout doorheen gedraaid is. Een hoge onderbuikwaarde zeg ik dan.

Het aroma

Vreemd dat er weinig aroma i de mond blijft plakken. Volgens mij is er te weinig toegevoegd. Vaak bevat zo’n aroma diacetyl die het bekende boteraroma oplevert.

De bittere smaak

Wellicht is dit afkomstig van de emulgatoren in combinatie met het natrium alginaat. Kaliumsorbaat is ook niet bepaald vrij van een smaakje. Dit middel wordt voornamelijk gebruikt om schimmelvorming tegen te gaan. 0,2% is een dosering die veelal toereikend is.

Melkpoeder is er aan toegevoegd om vermoedelijk dit product een vollere smaak te geven en om de bittere smaak te maskeren. De lactose die afkomstig is van de melkpoeder zal de bitterheid voor een deel weg kunnen nemen. Het nare van een bittere smaak is dat dit altijd na afloop opgemerkt wordt. De smaaksensoren die bitter kunnen waarnemen zitten ook achterop de tong. Wellicht is dat een verklaring daarvoor. De h oeveelheid melkpoeder dat is toegevoegd is een beetje af te leiden uit de hoeveelheid koolhydraten die in de voedingswaardewijzer vermeld staat.

De koolhydraten

Er zijn niet veel bronnen van koolhydraten aanwezig in dit product. Het Natrium Alginaat en de lactose dat in de melkpoeder aanwezig is. Vermoedelijk is er 0,8% melkpoeder toegevoegd en dat betekent dat de bijdrage in koolhydraten ongeveer 0,2% is en daarmee weten we ook het percentage Natrium Alginaat

Hierop maar een klacht ingediend.

Op 28 december kwam uiteindelijk herinneringsbrief op de klacht die ik al op 23 oktober ingediend had. Er kwam een eerlijk technologisch antwoord die mijn waarneming bevestigde. Ter compensatie van het lange wachten werden er twee glazen toegestuurd. Het leek of die glazen, net als die nepboter ook mislukt waren. Bij nadere bestudering bleek dat de ovale vorm geen fout was in het glas maar zo hoorde. Het Campina logo onderin onderstreepte de waarde van dit geschenk. Oh, ja. Er dwarrelde ook een tegoedbon die ik samen met de kassabon van de supermarkt mag indienen om het aankoopbedrag van de volgende aankoop terug te kunnen vragen.

Ik ben moed aan het verzamelen.

Geen paniek, de cheque is één jaar geldig.

Geef een reactie