712 De missers van de Nederlandse Spoorwegen

Dit voormalig staatsbedrijf grossiert in missers dat het een lieve lust is. Geen ingewikkelde problemen maar toch, Aad Veenman zal hiermee best wel eens zijn voordeel mee kunnen opdoen.

Wat is het toch een primitief bedrijf. Het lijkt wel alsof het door een horde Neanderthalers gerund wordt. Het is helemaal niet verwonderlijk dat er regelmatig treinen op elkaar botsen, zoals in Muiderpoort (Maart 2007).

Als de NS zijn onkunde naar buiten toe zo sterk etaleert, verwacht niet dat het intern allemaal gladjes verloopt. Doe daarbij het hoge gehalte aan vakbondsparasieten bij en de chaos is compleet.

Wij zullen een paar, zeg maar zwakke plekken van de NS met u doornemen.

 

De informatieverstrekking.

De kaartenknippers hebben als primaire taak om in contact te staan met hun klanten. Nergens heb ik zoveel schuchter kijkende wezens zien rondlopen als de conducteurs. Het gereutel door de omroepinstallaties die, als die goed functioneren, ontaardt vaak in een onverstaanbaar gebrabbel. Als er een vertraging of een storing worden vaak zeer nietszeggende commentaren geleverd. Zo van: ‘dames en heren, wij hebben een half uur vertraging omdat de trein laat binnenkwam.’ Of wat dacht u hiervan: ‘Dames en heren, de trein staat stil omdat het sein rood is.’

Waarom geen cursus klantgerichtheid, of iets van spreekvaardigheid in het openbaar? Ik weet wel iemand die hun kan helpen… Ahum.

 

Dan de vertragingen.

Er kan gemakkelijk veel reistijd gewonnen worden door de treinen beter te laten remmen, bij voorkeur met een energie terugwinningsysteem. Er wordt veel te voorzichtig geremd. Soms lijkt het wel dat de treinmachinist op een ijsbaan tracht te remmen.

In- en uitstappen vergt veel tijd. Let maar eens op waar de ‘bottle neck’ zich bevindt. Juist ja de deur. Die gaan wel open maar blijven wel hinderlijk een stukje vóór de deuropening staan. Door de deuren aan beide zijden 10cm verder open te laten gaan wordt de in- en uitstappen veel efficiënter. Kijk maar naar de forenzentreinen in Zwitserland bijvoorbeeld. Simpel maar doeltreffend.

 

De tweede trein bij de spoorwegovergangen…

Wacht tot het rode licht gedoofd is er kan nóg een trein komen.

U herkent vast de tekst van dit blauwe bord die bij de spoorwegovergangen is. Een mooiere illustratie van de achterlijkheid van de ‘Neederlandsche Spoorweegen’ is er bijna niet. De tekst is veelzeggend. Het kan dus voorkomen dat er een trein voorbij komt, uit de andere richting wel, als de spoorbomen openstaan en de knipperlichten nog staan te knipperen. Wat is dit voor een idiote situatie. Er zal toch wel een detectiemogelijkheid zijn voor deze tweede trein? Of zou het mechanisme van de spoorwegovergangen dusdanig onbetrouwbaar blijken te zijn dat het niet uit te sluiten is dat er een tweede trein voorbij dendert op het moment dat u zich veilig waant? Knulligheid ten top. In een tijd waar wij moeiteloos autootjes op Mars kunnen laten rondrijden zitten wij te stuntelen met spoorbomen die dingen over het hoofd kunnen zien.

De Nederlandse Spoorwegen en de consument zijn inmiddels wel vertrouwd geraakt met deze etalage van technisch onvernuft. Het toppunt vind ik dat dit waarschuwingsbordje óók bij de overgangen geplaatst is met een enkel spoor. Waar moet in hemelsnaam die tweede trein vandaan komen? Is het dan een ‘verloren’ rijtuig waarvan de koppeling een kilometer terug losgeraakt is en nog wat uitrijdt? Kan er nog een wagon uit de lucht vallen? Ik weet het niet, daar heb ik geen verstand van. Vreemd komt het wel bij mij over.

 

De centrale ‘kompjoeter’ in Utrecht

Herhaaldelijk heeft vrijwel het hele netwerk platgelegen doordat de centrale computer in Utrecht ‘eruit lag’. Een keertje kan het overkomen, dan neemt ieder efficiënt denkend management team maatregelen om herhaling te voorkomen. Nee, niet bij de Spoorwegen, die blijven maar doormodderen met kennelijk incompetente systemen.

Hoog tijd voor een externe promotie van de gehele ICT afdeling. Laat ze maar naar Afrika verhuizen. Daar valt dergelijk gepruts nauwelijks op.

 

Wij zijn inmiddels niet verbaasd als de treinen ontregeld raken als het een beetje stormt, blaadjes op de rails vallen en een paar vlokjes sneeuw op de rails liggen.

Als de treinenloop verstoord is doordat een paar koperdieven een stukje bovenleiding weer opgerold hebben is begrijpelijk. Dat is sabotage en dat mag natuurlijk niet.

 

Terug even naar het idiote ‘Wacht tot het rode licht gedoofd is, er kan nóg een trein komen’ bord. Het is voor een moment van bezinning wellicht. Om eens even goed na te denken over het legendarische gepruts van het archaïsche ex-staatsbedrijf. ‘Niet waar!’ roept Aad Veenman met zijn conducteurskoor. Het is juist andersom. De Spoorwegen denken juist beter na, zij hebben het beste voor met de consument. Vandaar die belabberde prestaties.

Ze kunnen beter de tekst van de bordjes bij de spoorwegovergangen vervangen door:

 

‘Wacht op de vertraagde trein, er kan nóg een vertraging komen…’

 

Geef een reactie