730 Prijsexplosies in melkpoeder land

Deze week (eind augustus 2007) een mooi bericht gelezen dat de firma Leympf uit Kampen melk rechtstreeks van de veehouders te betrekken.

Dit is perfect nieuws voor de boer. Eindelijk kan de marktwerking gaan plaatsvinden in deze agrarische sector. De trend is nu gezet voor een boerenmelk oorlog. Terecht overigens want de boeren zitten al jaren op eenzelfde melkprijs te hampelen. Niet echt bevorderlijk voor de economische bedrijfsvoeding.

Nu nog de melkquotering afschaffen. Ook een antiek systeem ter beteugeling van de productiedrift van een boer. Vergelijk dit gewoon maar met een productiebeperking van een zeer hoog betuttelingsgehalte dat door de overheid is opgelegd. Destijds is dit ingevoerd om het zuiveloverschot in te dammen.

Melkpoeder is het handelsproduct bij uitstek waar sinds mensenheugenis ook driftig mee gespeculeerd wordt. De zuivelfabrieken verleggen gewoon de productie naar afzetgebieden waar het meeste betaald wordt. Laat de inkopers van de supermarkten maar zelf in China inkopen doen. Daar weet men wat kwaliteit is!

 

Deze week vliegen ook de broodprijzen omhoog. Een mooi teken om alle winstmarges ook voor de detailhandel eens flink op te krikken. Er zullen snel berekeningen gemaakt worden hoeveel kCal per hectare aan energiewaarde geoogst kan worden. Dit getal is direct terug te rekenen naar het aantal kW uur aan energie dat per hectare land gehaald kan worden. Binnen tien jaar zullen we geheel andere gewassen op onze landerijen gaan zien. Weg met de suikerbiet, die levert toch alleen maar modderige wegen op en matige prijzen.

 

Wat brengt de toekomst?

Ik schat dat binnen twee jaar de melkprijs voor de boer ruim boven de € 0,70 zal bedragen.

De graanprijzen zullen ook sterk stijgen, zolang de Chinese varkens maar genoeg van dit spul vreten.

De boeren zullen een goede financiële impuls krijgen wat deze sector eindelijk eens uit een diep tranendal zal trekken. Let maar op. De boeren worden de miljonairs van de toekomst! De populariteit van het TV programma ‘Boer zoekt vrouw’ zal tot ongekende hoogte stijgen.

 

Is er wel grond genoeg?

Wij zullen snel ons realiseren dat landbouwgrond vreselijk duur gaat worden.

Nog even en alle volkstuintjes worden geruimd om maar plaats te maken voor extra akkerbouw- en veeteelt areaal. Laat die tuinstumpers maar hun groenten in de supermarkt kopen.

De bermen van de spoorlijnen en snelwegen zullen beplant worden met nuttige producten. In China gebeurt dit al. Men weet daar al wat grondschaarste is. Ons autopark is dermate ‘milli-jeu vriendelijk’ geworden dat wij rustig biologischespruiten langs de snelweg kunnen gaan verbouwen. Wij hebben geen last van fijnstof uitstoot, alle dieselolie is zwavelarm, de CO2 productie is gereduceerd en alle brandstof is loodvrij geworden.

Wij hebben nog grond zat in Nederland! Wat denkt u van de 200 mijlszone in de Noordzee? Kunnen we allemaal inpolderen na een paar oorlogjes. Gewoon een zaak van doorrekenen. Dichter bij de kustlijn kunnen we ook meteen beginne met de inpoldering van het Markermeer en als we toch bezig zijn het hele IJsselmeer maar inpolderen. En dan kunnen we meteen een oud plan van Ir. Cornelis Lely (1854 1924) uit de kast trekken om de Waddenzee in te polderen. Eindelijk van die hinderlijke ondieptes af! Nooit meer door de prut lopen wat sommigen als recreatie beoefenen! Dan zijn we ook meteen verlost van die vervelende aandacht trekkende zeehonden. Die brengen toch alleen maar enge ziektes over. Lenie kan dan gebruik maken van een uitkoopregeling.

In Friesland kan men de verder drooglegging van die ondiepe prutmeren ook eens voortvarend ter hand nemen. Valt toch niet goed op te varen. Zo zijn we ook eens van die rare jaarlijkse badkuipenrace verlost.

 

Kortom, werk genoeg aan de winkel.

En zodra de Poolse werknemers ook milieuvriendelijk auto leren rijden kunnen wij ze goed leren agrarisch bermtoerisme te bedrijven en polderdijken te bouwen.

Lang leve het Agrarisch poldermodel van Velzeboer!

Geef een reactie