Onlangs kreeg ik een doos bonbons aangeboden van een lid van de orde van Accountants-Administratieconsulenten (NOvAA) in de wandelgangen AA accountants.
Een aardig gebaar van een professionele organisatie die mij graag als klant wil omarmen.
Dit doosje is op dat moment het enige waarmee ik de kwaliteit van dit bedrijf kan toetsen.
Een relatiegeschenk is immers een afspiegeling van de identiteit van een bedrijf.
Het zal duidelijk zijn dat een sleutelhanger die u van de Volvo dealer ontvangt van een iets andere kwaliteit zal zijn dan van de Lada garage. Dus vol goede hoop onderwierp ik deze doos aan een nadere kwaliteitsbeoordeling.
Vervelend natuurlijk als de ontvanger een voedingsmiddelen idioot is die een boekje heeft gelezen over chocolade en de Warenwet.
Voedingsmiddelen cadeautjes vallen altijd onder de Warenwet
Ongeluk zit altijd in een klein hoekje.
Weinig mensen beseffen dat zodra je ‘iets doet’ met voedingsmiddelen je als privé persoon of als bedrijf onder de bepalingen van de Warenwet valt.
Personen die voedingsmiddelen voorhanden hebben, verhandelen en zelfs uitdelen vallen onder de bepalingen van de Warenwet. Tenzij het een privé huishouding betreft.
Dit houdt ondermeer in dat de verantwoordelijke een heus voedselveiligheidssysteem moet hanteren, beter bekend als een HACCP systeem en aan allerlei hygiëne en etiketteringsbepalingen voldoen.
Geen HACCP plan
Het leuke van deze doos chocolaatjes is dat de NOvAA hun eigen adres op de doos bonbons heeft gezet. Humor! Ik zou hun HACCP administratie willen zien of hygiëne code in het uiterste geval. Niet aanwezig? Oei dan dreigt een boete van minimaal € 450,00
Het etiket reutelt nog even verder:
Overtreding van het HAB
De gewichtsaanduiding: Nettogewicht 250g e. Hopla, een tweede overtreding. Nu is de ‘Hoeveelheidsaanduidingbesluit’ in geding. Die schrijft voor dat het e-teken alleen gebruikt mag worden wanneer er volgens de bepalingen van het HAB afgevuld wordt. Dan mag de aanduiding ‘Nettogewicht’ zeker niet op het etiket staan. Hopla, een proces verbaal wordt dit en de kantonrechter bepaalt de hoogte van het boetebedrag. Het betreft een economisch delict dus de ondernemer krijgt een heus strafblad bij veroordeling.
Gezond product?
Nu we toch het etiket bekijken werpen we een blik op de ingrediëntendeclaratie:
‘Suiker en gehard plantaardig vet’ prijken op de eerste en tweede plaats.
Twee meest ongezonde ingrediënten die er zo’n beetje bestaan. Help! Een AA sluipmoordenaar in cadeauverpakking!
Het ontvangen van een cadeautje is altijd erg leuk.
Een bedrijf kan zich ermee profileren. Een aardige geste is dit wel en is altijd koren op de molen van een voedingsmiddelentechnoloog die graag een kritische blik werpt op zijn grote hobby:
Voedingsmiddelen!
Zucht.
Betekent AA soms iets anders?
Heb ik mijn afkortingenlijstje niet bijgewerkt?
Accountant Afbellen?