807 Voedselanalfabetisme in Nederland?

In onze moderne maatschappij waar alles sneller, mooier en oppervlakkiger moet gebeuren vormt het daarmee gepaard gaande voedselanalfabetische genadeloos de kop op.

Vanuit de vanzelfsprekendheid en overvloed waarmee onze voedingsmiddelen verkrijgbaar zijn en daarbij opgeteld het grenzenloze vertrouwen in onze handhavings autoriteiten (De VWA) hoeven we niet meer na te denken over wat wij eten.

Voor velen is het geen spannend onderwerp, terwijl de maaltijd verreweg het meest sociale aspect vormt binnen een gezin en zelfs binnen het zakenleven! Veel consumenten realiseren zich met een schok wat de slopende effecten van verkeerde voeding kunnen zijn pas als zij de gele kaart van de huisarts hebben gekregen. Dan pas worden de gezonde voedingsmiddelen gekocht alsof dit gedrag het ongezonde eetpatroon van de voorgaande 50 jaar enigszins zal kunnen compenseren. Vergelijk het met roken. Het duurt toch ook minstens 8 jaar voordat de schadelijke effecten in je lichaam een beetje zijn verdwenen?

 

Wat zijn de gevaren van de kennisvervlakking?

Over het algemeen komt dit tot uiting in de conditie waarin de volksgezondheid zich verkeert.

Hart en vaatziekten, de statistieken omtrent kankersoorten, de obesitas problematiek zijn maar een paar zaken die een behoorlijke bedreiging vormen van de volksgezondheid.

 

Langzaam en acuut gevaar.

Voeding hebben we wel iedere dag nodig maar het kan ook een goede sluipmoordenaar zijn. De meeste vaak ernstige effecten worden na verloop van tijd merkbaar.

Mensen worden niet in twee weken dik. Daar gaat vaak lange tijd over heen. Tot overmaat van ramp wil men dan deze overtollige voedselvoorraad waar jaren over gedaan is binnen twee weken eraf krijgen. Dit heeft uiteraard rampzalige gevolgen.

Suikerziekte (diabetes type 2) loop je niet in een dag op. Dit is vaak het gevolg van langdurige mishandeling van het eigen lichaam met voedsel waarvan hoge concentraties van vrije geraffineerde suikers de hoofdrol spelen.

Een hartinfarct is vaak het gevolg van een jarenlange opbouw van redelijk verkeerde vetstoffen in de bloedbaan, beter bekend als LDL cholesterol.

 

De meer acute gevaren.

Het enige voordeel van een acuut optredend gevaar is dat de oorzaak vaak duidelijk is. Als u brakend de Chinees verlaat dan ligt het voor de hand de uitbater een paar gerichte vragen te stellen over zijn hygiëne.

Voedselvergiftiging en een overgevoeligheidsreactie veroorzaakt door allergenen zijn de meest bekende acute gevaren.

Voedselvergiftiging kan veroorzaakt worden door gifstoffen die door bacteriën gevormd zijn of gifstoffen die onbedoeld met de grondstoffen meegekomen zijn.

Alle micro organismen (een deftig woord voor bacteriën) produceren gifstoffen waarvan sommige voor de mens schadelijk zijn. Melkzuur, alcohol en koolzuur horen tot de meest onschuldige gifstoffen die door bacteriën geproduceerd worden. Aflatoxine, botuline zijn twee beruchte gifstoffen die door een schimmel en een andere bederfbacterie geproduceerd worden die vaal acute en ook lange termijn toxische effecten kan hebben.

 

De zorgeloze en bezorgde consument

De meeste voedselgebruikers vallen in de categorie zorgeloze gebruikers. Die kunnen alles eten, zijn vaak nog jong en totaal geen gezondheidsklachten waar zij zich van bewust zijn.

Dit zijn de èchte voedselanalfabeten! Zo zal het een doorsnee snackbar bezoeker een rotzorg zijn hoeveel vet er in een zakje chips zit, laat staan dat hij geïnteresseerd is in de vetzuur samenstelling van de in ruime mate aanwezige vetten (ruim 30%) die in chips zitten.

De bezorgde consument zijn vaak ouderen, mensen met een dieet probleem

Die moeten weer leren lezen. De lettertjes op de etiketten zijn zo verduiveld klein dat ze niet meer weten wat ze eten. Vooral als ze de bril thuis laten liggen.

Hm, ik weet wel een leuk oefen leesboek.

De Warenwet!

 

Geef een reactie