821 De allergie rage

Allergie is zo’n beetje het meest beschreven onderwerp in de Nederlandse (roddel) literatuur. Als je geen allergie hebt hoor je er eigenlijk niet bij of je hebt gewoon geen verstand van  wat je eet.

 

Er zijn twee categorieën allergische klagers.

De eerste groep heeft een echte allergie en moet donders uitkijken met wat zij binnenkrijgen. Deze groep consumenten heeft vaak een zesde zintuig waarmee zij feilloos kunnen aangeven dat zij iets hebben gegeten dat niet geheel pluis is. De professionals hebben ook medicijnen bij zich waarmee zij oraal of intraveneus een of ander levensreddend tegengif kunnen toedienen. Deze groep consumenten weet wat zij doen en houden hun voedingsmiddelen goed in de gaten. In feite vormt deze groep consumenten een harde kern onvrijwillig opgeleide voedingsmiddelentechnologen. Welkom bij de club zou ik zeggen. Voor deze selecte groep is terecht strenge wetgeving in het leven geroepen ter bescherming van hun gezondheid. Het Warenwetbesluit Etikettering van levensmiddelen. Hierin staat in bijlage 3 het lijstje officiële erkende allergenen. Fabrikanten die nalaten deze allergenen te declareren op het etiket spelen met hun reputatie en bedrijf. Zo ernstig kunnen de gevolgen zijn.

 

De tweede groep wordt gevormd door de categorische zeurpieten. De hypochonders. De professionele loopneuzen zal ik maar zeggen. Die spitten vooral makkelijke literatuur uit die voor iedereen te begrijpen is. Libelle, Margriet en Story vallen in deze categorie. Deze groep pseudo allergeenlijders vindt het machtig interessant om te kwaken over hun allergie terwijl zij geen flauw idee hebben waarover ze het hebben.

 

Hoe groot is het echte lijstje allergenen?

a. glutenbevattende granen (dat wil zeggen tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut of de hybride soorten daarvan) en producten op basis van glutenbevattende granen;

b. schaaldieren en producten op basis van schaaldieren;

c. eieren en producten op basis van eieren;

d. vis en producten op basis van vis;

e. aardnoten en producten op basis van aardnoten;

f. soja en producten op basis van soja;

g. melk en producten op basis van melk, inclusief lactose;

h. schaalvruchten, dat willen zeggen amandelen (Amygdalus communis L.), hazelnoten (Corylus avellana), walnoten (Juglans regia), cashewnoten (Anacardium occidentale), pecannoten (Carya illinoiesis (Wangenh.) K. Koch), paranoten (Bertholletia excelsa), pistachenoten (Pistacia vera), macadamianoten (Macadamia ternifolia) en producten op basis van schaalvruchten;

i. selderij en producten op basis van selderij;

j. mosterd en producten op basis van mosterd;

k. sesamzaad en producten op basis van sesamzaad;

l. zwaveldioxide en sulfieten in concentraties van meer dan 10 mg/kg of 10 mg/l uitgedrukt als SO2

Per juli 2007 zijn er bijgekomen:

m. lupine en producten op basis van lupine

n. weekdieren en producten op basis van weekdieren

 

Is dit alles? Welnee! Dit is nog maar het topje van de ijsberg.

Omdat de onderzoeksmethoden steeds verfijnder worden en het zeurgehalte steeds maar gaat toenemen zullen in rap tempo veel uitbreidingen op het lijstje komen.

De andere allergenen

Ik doe even een paar suggesties:

Nikkelallergie (denk aan keukengerei dat gemaakt is van RVS 18/10 dat aanzienlijke hoeveelheid nikkel bevat. Gehard vet kan ook sporen van de katalysator nikkel bevatten.)

 

Mono Sodium Glutaminaat ofwel MSG = E 621. Dit is zo’n beetje het meest gebruikte additief in de voedingsmiddelen industrie op keukenzout na. Een beetje soepfabriek heeft dit spul zelfs in een bulksilo op het terrein staan. Men kan hier rode vlekken in de hals van krijgen. Schadelijke effecten op de lange termijn zijn tot nu toe niet aangetoond

 

Parabenen. Dit is een verzamelnaam van stoffen die afgeleid zijn van het conserveermiddel benzoëzuur E210. Heel effectief tegen gisten en bacteriën. Werkt minder goed tegen schimmels waar sorbinezuur tegen ingezet wordt. Parabenen geven veel akelige allergische reacties zoals hardnekkig eczeem. Het lollige is (nou ja) dat vrijwel alle cosmetische producten deze conserveermiddelen in ruime mate bevatten. En de dames maar afvragen waarom zij opeens die rode vlekken krijgen. Dan smeren we toch een ‘anti rode vlekken’ crème er over heen?

 

Kruiden en specerijen. Van deze categorie additieven weten wij als Westerse wetenschappers vrij weinig. Wel weten we welke smaak het oplevert en of het conserverend werkt maar de lange termijn gevolgen van inname is redelijk onbekend. Koriander kan allergie bij kinderen opwekken bijvoorbeeld, zoethout bevat veel glycyrrhyzine wat ook nog eens hoge bloeddruk kan veroorzaken.

 

Schimmels. Dit zijn organismes die ondermeer eiwitrijk kunnen zijn. Penicilline is een bekend fenomeen. Giftige paddenstoelen zijn een andere.

 

Vreemde vissen. Dit wordt steeds actueler naar mijn mening. Vissen hebben de nare eigenschap dat zij histaminevergiftiging kunnen veroorzaken. dit kan afhangen van de soort of wanneer de vis in half ontbonden staat de consument bereikt. Makreel wil nog wel; eens een hoog histaminegehalte hebben. Het zijn vooral de tropische zooivissen die mij grote zorgen baren. De kweek en verdere verwerking vindt maar gedeeltelijk onder strikt gecontroleerde omstandigheden plaats.

 

U ziet, het lijstje kan behoorlijk uitgebreid worden.

Soms lijkt het mij verstandige om mezelf dom te houden. Wordt toch tijd dat ik de zolder ga opruimen. Wie weet kom ik een mooie vergeelde Libelle tegen met allerlei leuke en onschuldige verhaaltjes die 50 jaar geleden al veel opgewarmd oud nieuws bevatten.

 

Snel naar de Jan Jans, daar kun je écht om l;achen

Geef een reactie