835 De vergelijk blunders van Albert Heijn

De nationale grootgrutter is bezig een blauwtje op te lopen. Zij doen vergelijkende tests tussen hun huismerkproducten en de A-merk artikelen.

Humor van de bovenste plank!

De consument wordt gezegd dat hij het verschil niet kan proeven en dat hun artikel net zo goed is en 3x goedkoper enz., Blah, ZZZZzzzz.

In de eerste plaats weet Albert Heijn drommels goed dat de moderne consument niet meer kan proeven. Daar is Truus modaal gewoon teveel een voedselanalfabeet voor. Die grote verschillen die tussen de A-merken en de private labels bestaan, worden niet eens waargenomen. Het is de prijs die vooral telt.

Niet zo lang geleden heb ik in een vorige column (831) de erbarmelijke kwaliteit pindakaas van Albert Heijn op de korrel genomen. In technologisch opzicht absoluut prutswerk wat dat in het potje gedraaid was. Het is wel humor dat Calvé in een grote advertentie op 17 oktober 2008 de tegenaanval opent met dezelfde pindakaas. Die test wint Calvé glansrijk natuurlijk. Het is gewoon bagger vergelijken met echte pindakaas.

Het is des te pijnlijker dat pindakaas één van de producten is die Albert Heijn lange tijd in eigen beheer geproduceerd heeft en daar veel technologische kennis over had. Die fabriek (Marvelo) stond destijds in Zaandam, waar ook de koffie en thee gemelangeerd werden en de chocola, hagelslag en hazelnootpasta geproduceerd werden. Die tent hebben ze vrijwel gesloten op wat lucratieve wijnactiviteiten na en de achteruitgang in kwaliteit is meteen te merken. Zelfs de huismerk thee en koffie, altijd een traditioneel sterk merk van AH, is geheel verloederd.

Albert Heijn moet niet zo hoog van de toren blazen en eens wat technologische kennis gaan vergaren over hun eigen huismerken. Dat zal snel het kwaliteitsniveau van deze merken op een normaal consumentenniveau brengen.

Als de consument eens leert de ingrediëntendeclaraties te lezen en daarmee een objectieve vergelijking te maken tussen de A- en de Ah-merken dan zullen de feiten wel voor zich spreken.

 

Welke verschillen zijn er tussen de A- en huismerken in het algemeen?

Over het algemeen worden hoogwaardige grondstoffen vervangen door iets goedkopere.

Er zal iets meer zetmeel en koolhydraten toegevoegd worden.

De vetkwaliteit zal ook iets afnemen. Het gehalte aan goede veturen zal sterk onder druk komen te staan.

De verpakking wordt iets kleiner gemaakt, terwijl het etiket bedrieglijk veel op dat van een A-merk lijkt.

Het percentage dure ingrediënten zal geminimaliseerd worden. Roomboter, echte vruchten en hoogwaardige eiwitcomponenten zullen in gehalte afnemen.

En dan de producenten van de Ah-merken. Die zullen op de speciale Huismerkdagen minder personeel inzetten. Vaak zijn dat vaste dagen dat mensen dan cursus kunnen volgen. Ik merk  heel sterk dat de donderdag en vrijdag bij voorkeur zo’n dag is.

Prima idee vind ik dat. Dan breng ik mijn cursisten de grappen en grollen bij van het goedkoop produceren. Er is niets nieuws onder de zon. Ik hoef alleen veel oud cursusmateriaal wat actueler te maken.

Klopt ook wel; voor veel cursisten is een technologische cursus een ‘AH-erlebnis’.

Aahh, dat is het dus.

Geef een reactie