837 Visserij een criminele bedrijfstak?

Op zaterdag 8 november wordt op Urk mijn derde boek gelanceerd met de titel;

 

‘Dansen op zee met Urkers’.

 

Voor die gelegenheid wordt er een feestje gebouwd op Urk met familie, bekenden, collega’s en natuurlijk mijn gastheren. Het is de Urker rederij de Boer geweest die de fout heeft begaan mij te laten meevaren op een van hun monsterkotters, de PD 147, Enterprise.

Deze kotter is de afgelopen jaren ingrijpend verbouwd om over te schakelen van de boomkorvisserij naar meer duurzame vismethodes. In het boek wordt omschreven wat de verschillen zijn.

 

Het boek vormt een aanklacht tegen de regelmakers die een complete bedrijfstak om zeep trachten te brengen. Onnauwkeurige visstand meting, onbetrouwbare maaswijdte meetmethodes, een crimineel imago van de visser en de verspillende quoteringsmaatregelen zijn enige factoren van deze rampenformule.

 

Criminele veelverdieners

Als een brave burger iets minder braaf is moet hij gestraft worden. Dat is logisch. 1 kilometer te hard? Hopla direct een automatisch aangemaakte acceptgiro 6(!) weken later op de deurmat! En de politie maar zielig klagen over hun slechte imago. Stumpers.

Bij vissers is het even iets anders. Een foutje in de administratie? Iets teveel vis gevangen? maaswijdte van de netten verkeerd gemeten? Meteen een hele grote BOEM op de deurmat! Dan moet de visser bij de bank aankloppen om dergelijke bekeuringen te betalen. Het minimumtarief is zo’n beetje € 10.000,00 als ik de verhalen mag geloven.

De misdaad van een snelheidsovertreding is natuurlijk van een iets andere orde dan, een overtreding van de visserijwet. Dat laatste is een economisch delict. Dat wordt ook iets zwaarder bestraft.

Het beroven van een bank of zware mishandeling zijn tenminste echte misdaden. En dat terwijl de boetes lang zo hoog niet zijn als wat een visser opgelegd krijgt.

Terecht ook. Vissers denken alleen maar in termen van moord en doodslag, banken beroven en veel lijfelijk geweld. Criminelen van het zuiverste (zee-)water!

 

De wetgever beschouwt een visser ook als een crimineel. Iemand die met opgetrokken kraag, in een schaars verlichte stuurhut allerlei boze plannen aan het uitbroeden is. Urk zou een groot crimineel netwerk zijn waar zwart geld en een losse moraal de boventoon voeren.

Je bent je leven niet zeker op dat rot eiland.

Afgraven van de ‘Bult’ is de enige optie om van de diepgewortelde criminaliteit af te komen

Na zonsondergang is een rondwandeling op het eiland pure zelfmoord.

Help, ik heb bewaking nodig!

Toch maar mijn boevenpak eens opzoeken.

 

Zaterdag 8 november ga ik ook verkleed rond:

Mussie op m’n kop, een streepjeshemd op het lijf en een louche blik in de ogen.

Dan voel ik mij helemaal thuis tussen mijn criminele vriendjes.

We zullen het eiland afbreken.

We gaan zéér boze plannen smeden.

Het leven zal een dramatische wending nemen.

Tegenstanders van de visserij worden gekielhaald en naakt aan de boegspriet gebonden.

 

Grr. 

Geef een reactie