908 De voedselregelaars van Unilever

Unilever heeft het beste met ons voor brullen ze met veel mediageweld over ons heen. Kalium voert teveel zout af en voedingsvezel gaat in het Blue band brood en als je Pro activ eet dan word je 100 jaar.

Als je je leven lang Croma hebt gebruikt en wellicht een cholesterolprobleem hebt opgelopen dan gebruikt je toch Becel vloeibaar? Of als dat niet werkt, ga je toch ook Pro activ smeren en slikken?

Wat een voorbeeldig bedrijf.

Alles rozenschijn en manengeur.

Unilever is topproducent van syndromen en ik kan het beste vergelijken met de alledaagse perikelen van een autogarage:

 

Heerlijke soep, bevat slechts 39 ingredienten. Geen kunstmatige Geur-, kleur- en smaakstoffen. Bevat maar liefst 11 aroma dragende ingredienten en aroma...

Heerlijke soep, bevat slechts 39 ingredienten. Geen kunstmatige Geur-, kleur- en smaakstoffen. Bevat maar liefst 11 aroma dragende ingredienten en aroma...

Het 2e hands auto syndroom

Het gedrag van Unilever is te vergelijken met een slechte autogarage. Na eerst tientallen jaren aan de motor te hebben geprutst, blijkt dat er enkele onderdelen bovengemiddeld zijn versleten. Geen nood. De garage biedt weer uitkomst want toevallig heeft men revisiepakketten in de aanbieding die tegen een ‘luttel bedrag’ de reparaties weer kunnen uitvoeren. Er is geen garantie dat de motor weer nieuw wordt, maar je kunt wel ietsjes langer doorrijden met jouw wrak. Hetzelfde is bij de mens het geval. Als iemand zijn leven lang in voedingstechnisch opzicht ‘zondig’ heeft geleefd tot zijn 55e levensjaar dan heeft een plotselinge voedingsommezwaai helaas bitter weinig effect. Er is al veel schade aangericht. De nieren zijn dan al gedeeltelijk gemold, de bloedvaten zijn dan al redelijk verwoest en het insuline meet- en regelsysteem is al gammel geworden. Gezond eten vertraagt hooguit het effect van de slopershamer een beetje.

 

Het transvet syndroom

Unilever heeft jarenlang een hoog gehalte an transvetten gehad in hun margarines. In 2000 heb ik destijds in mijn cursussen voedingsmiddelentechnologie, (bij Unilever zelfs) geroepen dat Blue Band de sluipmoordenaar van Nederland BV was. In die tijd stonden de zeer ongezonde eigenschappen van transvetzuren ter discussie. Stilletjes heeft men alle transvetzuren uit al hun margarines verwijderd met als gevolg dat het vermelde percentage steevast 0 is. Nu loopt Unilever met een grote ring boven hun hoofd terwijl men eigenlijk een beetje naar de zuivelindustrie wijst omdat in melkvet (roomboter) snel 4% transvetzuur bevat. Wat men er niet bij vertelt is dat deze zuivel transvetzuren anders van vorm zijn en langs natuurlijke weg ontstaan zijn en niet als gevolg van het uitbundig geknutsel aan plantaardige oliën van uitermate bedenkelijke afkomst.

“De vetsynthese van de herkauwer versus het hydrogenatieproces van de kunstboterlobby”, noemt een voedingsmiddelentechnoloog dit .

 

Het zout syndroom

Ik herinner mij ooit dat ik een klacht instuurde over het hoge zoutgehalte van Unox kalfsragout. Een beleefde brief was het antwoord met de mededeling dat 1,1% zout door de consument als normaal en lekker werd beschouwd. Nu komt de voedingsraad met het advies dat de consumenten het (vooral indirecte) zoutgebruik moet halveren. Ja, Unilever heeft hier het antwoord al op. Drink Pro Activ met kalium dat voert zout extra af. Je zou ook meer groenten kunnen eten die van nature veel kalium bevatten maar dat staat lang zo sexy niet als een potje Pro Activ waar jarenlang aan gezweet is om dat te ontwikkelen.

Unilever heeft het zoutvaatje nog steeds wagenwijd openstaan. De soepen bevatten tot wel 1,15% keukenzout. Dit percentage zet men nooit zo op het etiket. Men vermeldt steevast het Natriumgehalte. Van hieruit kun je het Natriumchloride gehalte uitrekenen als je vanuit gaat dat al het natrium van Keukenzout afkomstig is. Vermenigvuldig het Natriumgehalte met 2,5 en je hebt het echte zoutgehalte.

 

Het cholesterolsyndroom

Becel, goed voor hart en bloedvaten luidt nog steeds het credo van Unilever. Er zijn intussen wel een paar leuke aanvullingen op dit hartverwarmende pakket bijgekomen. Becel light, Becel met extra Omega-3 etc. De klant begrijpt geen barst wat Omega-3 voor een stof is maar weet inmiddels wel dat het een onmisbaar ingrediënt is. Dat heeft de Libelle haar verteld.

Een beetje jammer dat Unilever nog het ouderwetse Croma produceert. Bij uitstek de cholesterolverhoger dat de mogelijke mooie effecten van Pro-activ compenseert. Toch wel handig om enige antagonisten in het assortiment te hebben. Zo wast de ene hand de andere schoon.

De soepen dragen hier ook hun steentje aan bij. Het zoutgehalte is weliswaar gereduceerd maar tegelijkertijd is het suikergehalte fors toegenomen to waardes boven 5%. Dit kan bijna wedijveren met een frisdrank. Iedere diëtist weet dat opname van vrije suikers in combinatie met eiwitten en vetten een onnodige cholesterolpiek in het bloed geven. Jammer dan. Gelukkig hebben we de Pro-activ drink in de kast liggen.

 

Het big Daddy syndroom

Dat is hetzelfde als een autogarage nieuwe motorolie gaat aftappen om meteen daarna weer te vullen met een nieuwe olie met daaraan toegevoegd een ander kleurtje. Dat accepteert niemand van onze brave garagehouder. De Nederlandse consument trapt hier wel met open ogen in. Humor van de bovenste plank.

Witbrood eerst uitmergelen en via een dure omweg veel nuttige stoffen toevoegen. Kijk maar naar Blue Band brood. Dat is zo’n beetje het meest beknutselde brood dat te koop is in ons land.

 

Is Unilever nu zo slecht?

Nee, helemaal niet. Het is juist onze internationale trots. De aandelen doen het ondanks alles erg goed en dit bedrijf kan het makkelijk opnemen tegen de Amerikaanse tegenspelers en zelfs tegen onze grootgrutter uit Zaandam. Zij verrichten veel research en dat moet ook betaald worden. Net als hun riante reclamebudgetten. Op technologisch gebied echter kan het bedrijf veel beter presteren. Veel ingrediënten worden toegevoegd zonder dat die veel bijdragen in de kwaliteit van het eindproduct. Hun laatste trend om soepen vrij van kunstmatige geur-, kleur-, en smaakstoffen te maken wordt binnenkort zwaar onder de loep genomen.

Pure humor wat nu op het etiket staat.

Wordt vervolgd.

 

 

 

2 thoughts on “908 De voedselregelaars van Unilever

  1. Tsja, wat is nu eigenlijk kunstmatig? Klinkt zo mooi maar er zijn zat stoffen te vinden in de natuur (zou dat het zijn?) die niet bepaald bevorderlijk voor de gezondheid zijn, of worden gevonden. Dit is in het straatje van vruchtensappen “zonder toegevoegde suiker”. Dat hoeft ook helemaal niet want in veel vruchtensap zit al barstensveel suiker. Desalniettemin een hele kunst om claims zo te verwoorden dat de niet-verderdenkende consument denkt dat het product gezond is.

  2. Ik citeer: “Als iemand zijn leven lang in voedingstechnisch opzicht ‘zondig’ heeft geleefd tot zijn 55e levensjaar dan heeft een plotselinge voedingsommezwaai helaas bitter weinig effect.” Wat voor onzin is dat? Als iemand op zijn 55e al niet meer te “repareren” zou zijn, dan zou de menselijke “machine” maar een pover iets zijn. Natuurlijk hangt het ook af hoe erg het dan al gesteld is met het lichaam en het metabolisme. Enkel in extreme gevallen (die praktisch nooit voorkomen) zal er allicht nog weinig aan te verhelpen zijn.

Geef een reactie