915 Wel eens naar een levende Panga gekeken?

Panga is een heel bijzondere vis. Het heeft geen schubben dus het is naar de Bijbelse spijswetten een verboden vis. “Alles uit de zee zonder vinnen of schubben zal u een gruwel zijn” staat te lezen in Leviticus. Het zijn niet allen de Joden en Islamieten die hun spijswetten hebben. Wij kunnen er ook wat van.

Terug naar de Panga vis.

Het lijkt op een slank uitgevallen karper met typisch grote ogen die je altijd vragend aankijken. Vreemd die ogen want deze vis is een meervalachtige en heeft daar juist geen bal aan. Hij is gewend om in de modder te leven en moet alles op de tast doen. Die ogen kan hij wel in zijn zak steken of voorgoed sluiten, voordat de visser dat voor hem doet.

Geen zuurstofrijk water nodig

De Panga is een van de weinige vissen die zuurstof uit de lucht kan happen. Dat zie je ook vaak gebeuren in zo’n vijver. Vaak komt er een bek boven water om wat lucht te happen. Moet ook wel want door de overbevolking zijn dergelijke kweekvijvers redelijk zuurstof arm. Sterker nog ze kunnen in zwart water leven. Dan smaken ze nog viezer dan ze al zijn.

De grondsmaak

Iedere zoetwatervisser weet dat vissen een uitgesproken grondsmaak kunnen hebben. Het hangt wel sterk van het vangstgebied af en dus ook van de kwaliteit van de bodem van de vijver. Er zijn twee bijzondere chemicaliën die deze grondsmaak veroorzaken. Dat hebben viswetenschappers vastgesteld. Geosmine en Meta iso borneool. Deze stoffen schijnen voornamelijk in en vlak onder de huid voor te komen. Door de vis vijf dagen lang geen voer meer te geven raakt deze vanzelf de grondsmaak kwijt. Vervelend natuurlijk dat het erg veel rendement kost. De vis wordt wel 10% lichter en dat doet veel pijn in de portemonnee van de viskweker. Men zoekt dus naarstig naar camouflerende stoffen.

Azijn zou een van die camouflagestoffen kunnen zijn. Meteen dan de huid neutraliseren met Soda?

Het blijft gissen. Het is altijd lonend om de vissen niet te hoeven verwateren. Dat is 10% meer rendement.

Een Panga kan ook praten?

‘Waarachtig, hij praat tegen mij’ zou Urker schipper Jan de Boer zeggen als hij zo’n vis hoort kwaken. Deze vissen zijn handtam. Uit het water zijn het makkelijke dieren. Als je ze beetpakt dan hoor je ze ook min of meer kwaken.

Dat doen politici ook wel eens.

Best een vriendelijk visje, net als de Vietnamese kweker die er niet van begrijpt wat een Westerling te zoeken heeft die een afgelegen vijver bezoekt.