922 Pangasiusfilet de moderne gifbom?

Panga is een mateloos populaire vissoort aan het worden in Nederland. Met verbazing zie ik dat ons vis assortiment ‘verpanga’d’ wordt. Het is een spotgoedkope vis, die zo op het oog mooi blank wit vlees heeft. Verder moet de klant niet teveel nadenken over wat hij eet en vooral veel zigeunerkruiden erover heen strooien. Dan lijkt het nog wat.

Restaurants die pangasius op de menukaart hebben staan zullen niet snel in aanmerking komen voor een Michelin ster. Sterker nog, de chef-kok neemt allerlei voedselveiligheidsrisico’s voor lief. Hij speelt als het ware met de gezondheid van zijn klanten.

Dergelijke ‘Pangatenten’ hebben een inkoopbeleid dat meer gericht is op het maken van veel winst dan op het serveren van een lekker gerecht.

Het vlees is los van structuur, waterig en heeft een heerlijke grondsmaak. Het is net alsof je je neus in een bak modder doopt.

Waar komt de moderne Panga vandaan?

Pangasius is een moderne kweekvis dat zo’n beetje de hele Mékong delta in Vietnam in beslag neemt. Daar wordt op een relatief klein oppervlak een reusachtige productie gehaald .

Vanaf de Cambodjaanse grens tot aan het industriestadje Can Tho zijn er honderden vijvers te zien op de eilanden in de rivier maar ook aan beide oevers van deze illustere rivier dat in zich twee armen opsplitst.

In een vijver met een afmeting van 60 x 80 meter kunnen er zo’n 70.000 vissen rondzwemmen. Nou ja, zwemmen? Door de modder heen krieoelen zul je bedoelen. Als de vissen volgroeid zijn ligt er snel 70 ton mest onderin de vijver. Geen nood, dat wordt gewoon de Mékong ingepompt en de vijver wordt netjes tot aan de bodem weer schoongezogen. Op naar de volgende lading vissen. Voedselveiligheid, daar heeft men wel eens van gehoord. Sterker nog. Men heeft nog meer certificaten aan de muur hangen dan een gemiddeld Nederlands bedrijf.

  • De bodem van de visvijver vervuild met lood? No ploblem
  • De mest belasting (ammonia) van het milieu? No ploblem.
  • Roofbouw op het milieu? No ploblem
  • Zakken met vissenvoer zonder enige codering, dus niet traceerbaar? No ploblem
  • Gebruik van herbiciden tegen allerlei vissekwaaltjes? No ploblem.

De export van Pangasius Hypophtalmus vis heeft dramatische vormen aangenomen. De VS. hebben als enige land importheffingen opgelegd voor deze vis. Men beschermt hiermee hun eigen kweekvis industrie.

Het wordt tijd dat Europa iets vergelijkbars gaat doen. Eigenlijk is een importheffing een overbodige maatregel.

Het is gewoon wachten op de uitbraak van een ziekte in de Mékong en de grenzen zullen zich geruisloos gaan sluiten.

Op naar de volgende Michelin ster?

Volgens mij zien we toch in augustus ook vallende sterren?

Beter voor mijn gezondheid dan zo’n prutvis.

One thought on “922 Pangasiusfilet de moderne gifbom?

  1. Pingback: Foodblogswap april 2014: Zoete aardappelpannenkoek met biet en vis | Het eten is klaar

Comments are closed.