925 De smaakpolitie maakt mij vrolijk!

Het blijft gillen voor de buis met Rob.

Geheel in stijl met de programmering van SBS 6 loopt hij van herhaling naar herhaling.
Zomaar wat zaken die mij nu opvallen in de zomer van 2009.

Rob, begint met handenwassen. Geweldig wat een show.

Zijn witte jas blijft gewoon open. Dat staat zo lekker ”keshjuwel” weet je.
Rob loopt tegenwoordig met een heuse checklist rond. Een groot vel papier met zo op het oog 8 regels tekst erop.

Vis ongekoeld verkopen bij een temperatuur van ruim boven de 20 graden, zoals hier in Istanbul is een standaard overtreding van de Warenwet dat vaak voorkomt. Ook in Nederland. Helaas heeft Rob meer ook voor het stukje zeep en handdoek waarmee hij zijn 'show' begint.

Vis ongekoeld verkopen bij een temperatuur van ruim boven de 20 graden, zoals hier in Istanbul is een standaard overtreding van de Warenwet dat vaak voorkomt. Ook in Nederland. Helaas heeft Rob meer oog voor het stukje zeep en handdoek waarmee hij zijn 'show' begint.

Opvallend is de zalvende toon die hij tegen de ondernemer aan slaat, buiten geeft hij dan een veel harder commentaar. Lafheid heet dit in de volksmond. ‘Ik weet dat je ruimtegebrek hebt,… en buiten zegt Rob dat het een weergaloze puinhoop is in het bedrijf dat hij net bezocht heeft.

Regels heb ik niet in het leven geroepen, dat heet wetgeving… Na twee dagen weggooien. Beste Rob, dit is geen wetgeving maar dit is de hygiënecode die je bedoelt. Nergens staat in de wet dat je producten na twee dagen weg moet gooien.

Een open deur in een keuken. Oh, ja doe hem in vervolg dicht meneer, het is nu open huis voor de beestjes. Rob weet niet dat dit een ernstige warenwettelijke overtreding is. Boem € 450,00 tot 900,00 Warenwetpremie betalen!

Ik heb Rob niet echt veel zien werken met een thermometer. Dit zijn de meest voorkomende controles die de VWA uitvoert namelijk. Ik vermoed dat de leverancier de gebruiksaanwijzing nog moet opsturen.

Frituurvet wordt ook wel getest. Met teststrookjes. Alleen jammer dat deze teststrookjes net het verkeerde meten dan wat er in de wet staat. Deze strookjes meten het aandeel aan vrije vetzuren wat wel een indicatie geeft hoe oud het vet is maar niets zegt over de Warenwettelijke norm. Die is gebaseerd op de DPTG waarde, het gehalte aan dimere en polymere triglyceriden mag niet hoger zijn dan 16%. Staat allemaal in de BBL of voluit: Warenwetbesluit Bereiding en behandeling van levensmiddelen. (art 9 1e lid)

Brandblussers krijgen bij gebrek aan onderwerpen ook de aandacht.

Bij gebrek aan echte onderwerpen gaat Rob de studentenhuizen af. Had Rob zelf maar iets gestudeerd, dan was het programma veel leuker. Een studentenhuis heeft niets met voedselveiligheid te maken, in Warenwettelijk opzicht is dit het een privé huishouden. De VWA heeft daar niets te zoeken. Ik zou best wel eens een inspectie bij Rob, thuis willen uitvoeren. Humor lijkt mij dit. Ik gebruik Rob ook al als cursusmateriaal. Op een foto staat hij pontificaal met opgerolde mouwen, horloge en een geel bandje. Zoals het niet hoort. Bedankt voor het lesmateriaal Rob. Ik ben je eeuwig dankbaar en mijn cursisten ook.

“Je moet volgens de wet werken”.Haha, Rob snapt zelf bijzonder weinig van de wet. Dat roep ik al jaren en dat wordt helaas iedere uitzending maar weer bevestigd. Laat de redactie maar eens iemand inhuren die er wel verstand van heeft. Er zijn zelfs medewerkers van de VWA die hier aan mee willen werken. Maar ja, je moet ze wel weten te vinden.

Ik heb wel een paar namen in mijn adresboekje staan..

Rob heeft er een vriendinnetje bij: Justien die geeft een oordeel over de lekkere smaak. “Ik heb wel moeten leren wat er op het etiket staat” reutelde zij. Mijn hoop werd vrijwel direct terminaal de grond in geboord doordat zij een waardeloos smaakoordeel gaf over wat maaltijdvervangende repen. Ai, ai, meteen op cursus sturen die miep. Wat jammer dat er niet in een beetje deskundigheid geïnvesteerd wordt.

Rob heeft nóg een grap bedacht. Het schoonmaakteam wordt ingehuurd voor de studenten. Opeens verschijnen er twee fors gebouwde mannen die naast het runnen van een sportschool een nevenactiviteit gevonden lijken te hebben. Poetsen kunnen die jongens wel. Best aardig om die kale ‘poetsnichten’ aan het werk te zien.

Rob schijnt zijn eigen wijnlijn te hebben. Samen met het TV-orgel Braakhekke. Goede combinatie. De beste manier om de warenwettelijke uitglijders te vergeten.

Best een leuk programma, de Smaakpolitie.

Ik raak er niet op uitgekeken.

Dit maakt mij pas ècht “vreulek”!

One thought on “925 De smaakpolitie maakt mij vrolijk!

  1. Zit net naar die lullo te kijken en moest weer aan de cursus denken. Even kijken of Ijsbrand er al eens iets over op de site geschreven heeft, en ik van met m’n neus in de boter. (Trouwens ook niet echt hygienisch in deze tijd van Mexicaanse griep, maar goed, ik dwaal af….). Hoe meer je er op gaat letten hoe meer je je aan Rob gaat ergeren. Nee, dan kijk ik liever naar Gordon Ramsey, die vorige week pas echt een vies restaurant bezocht in New York. Die Ramsey is wel direct en duidelijk, en gaat pas weg nadat er echt een verbetering is doorgevoerd. Jammer dat Rob nog zendtijd krijgt. De meeste mensen geloven alles wat hij zegt en geven een waarde aan de sticker. Erg jammer. Humor zou zijn om deze sticker in eigen beheer uit te geven, en dan bij de meest ranzige restaurants, shoarma zaken etc op de deur te plakken…..lijkt mij wel leuk haha……………Ik heb inmidddels een andere zender op gezet…………

Geef een reactie