926 Regeldriften in de visserij

Met verbazing heb ik het visserij jaarboek eens open geslagen om te moeten vaststellen dat maar liefst ruim 300 pagina’s gewijd worden aan de regels.

Ik ben echt geen voorstander van het opheffen van de regels maar het zijn er wel erg veel voor deze ene sector. Dan praat ik nog niet eens over de andere wetten die ieder burger behoort te weten. Verkeerswet, Burgerlijk wetboek om maar een paar andere te noemen.

Wat is Nederland toch een gereguleerd land!

Zouden de Pangasius vissers in Zuid-Oost Azië ook zoveel regels hebben waaraan zij zich moeten houden?

Vast wel.

Het lijkt wel of de Nederlandse visserij overgenomen worden door EU bureaucraten. De visser zelf moet haast een volleerd jurist zijn om alle regels op een juiste manier te kunnen interpreteren. Dan worden er nog fouten gemaakt. Ik kan het de visser gewoonweg niet kwalijk nemen. Schelmenstreken uitgezonderd natuurlijk. Iedere sector kent dit fenomeen.

Simplificeren van de regels?

Naar mijn bescheiden mening zijn een paar regels maar nodig om de visserij gezond te houden.

De maaswijdte

Belangrijk voor het behoud van de jonge aanwas. Dit vormt de kern van de moderne visserij.

Los van de meetmethode die gevoerd wordt, is de maaswijdte een duidelijk getal. Laat ze maar in China maar hun eigen wateren leegvissen met fijnmazige wetten. Daar wordt ieder stukje eiwit dat uit het water gehengeld wordt als eetbaar bestempeld.

De bedreiging van de beschermde gebieden

Noem dit de gebieden die de speeltuin zijn voor de zeebiologen. De begrenzing van een dergelijk gebied is altijd erg vaag. Op het land kun je een hek plaatsen om al het wild van nationaal Park de Hoge Veluwe binnen te houden. Met vis wordt het lastiger. Wel belangrijk is dat wanneer een bepaald gebied een goede kraamkamer blijkt te zijn dat er voldoende jonge aanwas geproduceerd wordt.

Het Kattegat is ook al gesloten door de “Milieu idioten” van Greenpeace. Ze moeten zelf maar eens gaan zwemmen met een rotsblok in de zwembroek.

Eén blik op de visserijkaart van de Noordzee leert ons snel dat het aantal beschermde gebieden als een mijnenveld overal verspreid zijn. De moderne visser moet veel acrobatische toeren uithalen om hier tussendoor en omheen te varen. Tel daarbij de reeds gerealiseerde windmolenparken erbij op en ook de geplande parken dan kan een Noordzeevisser niet veel meer. We kunnen de Noordzee wel sluiten. Beter nog. Droogleggen die hap. Kunnen we recreatieparken aanleggen voor de vissers die gedwongen de VUT in gejaagd zijn. Emigreren is ook een optie. Voor de kust van Vietnam is vast wel wat ruimte. Daar heb ik wel eens een plaatje van gezien.

Het mag een wonder heten dat er in Nederland nog legaal gevist wordt.

Toch snel even naar de visboer hollen voordat het te laat is.

De aanwezigheid van buitenlandse vissoorten spookt als een virus rond in de winkel.

Als een ziekte verspreidt het zich snel. Het lijkt wel een Aziatische griep variant.

De Panga epidemie neemt ziekelijke vormen aan.

Nog even en er is sprake van een heuse Pangamie!