933 Westerschelde als groot voedselveiligheidsrisico

Het hakblok van de slager wordt wel gedoogd door onze VWA. Het blijft altijd een spanningsveld tussen goede hygiene en het humeur van de controleur. In Belgie hebben de contr9oleurs

Het hakblok van de slager wordt wel gedoogd door onze VWA. Het blijft altijd een spanningsveld tussen goede hygiene en het humeur van de controleur. In Belgie hebben de controleurs altijd een goede bui...

“De Belgische rivier moet uitgediept worden anders kan de haven van Antwerpen niet doorgroeien,”  brullen de krantenkoppen ons toe.

Help!

Onze Zuiderburen verzanden en de water economische activiteiten zullen geleidelijk aan dichtslibben.

Uitdiepen, baggeren graven? Lange Wapper maar aanleggen?

Waarom?

Nee, niet doen!

De Westerschelde moet gedempt worden!

Ik ben zwaar tegen uitdiepen van de Westerschelde. Sterker nog. Ik ben voor demping van die kronkelsloot. Buig de Schelde maar om en laat die maar via Brugge op de Noordzee uitkomen. Dan krijgt dit stadje zijn oude jachthaven weer terug en kunnen de geveltjeskijkers ook eens genieten van mooie jachten die wellicht met zwart Hollands geld betaald zijn. Brugge krijgt dan een heuse Marina.

De polder bij Saaftinge hoeft dan niet meer onder water gezet worden. Daar kan meteen een pretpark gepland worden, beter nog een gedenknaald.

Wat heeft de Westerschelde nou met voedselveiligheid te maken?

Veel.

Heel veel.

Al jaren lang houd ik een kruistocht tegen de ongecontroleerde importen van onze voedingsmiddelen. Iedereen weet dat de controles van importgoederen maar steekproeven zijn. Bij de ene haven zijn de steekproeven nog meer steekproefachtig dan bij een andere haven. Vrij vertaald: In Antwerpen wordt nauwelijks gecontroleerd. Volgens mij is alleen de havenmeester actief om de penningen te innen en de brug te bedienen. Als er gecontroleerd wordt dan is waarschijnlijk de drugscontrole wellicht de meest belangrijkste. Ik vind het wel uiterst verdacht dat de nationale grootgrutter juist de druiven en de Pangasiusfilets via Antwerpen laat binnenkomen. Brr. Ik gruwel al van dit spookbeeld. Ik geef toe, het is onterechte angst, gewoon paranoïde gedachtes die van mijn brein meester maken.

Ongecontroleerde voedselimporten

De Antwerpse haven geldt al jaren als een van de meest gemakkelijke havenom goederen te importeren die niet helemaal zuiver zijn. Ik praat alleen maar over voedingsmiddelen. Zodra het importvoedsel ingeklaard is bevindt het zich op EU grondgebied en is vrij verkeer mogelijk tot aan Boekarest toe!

Gelukkig heeft de EU een lijst opgesteld van BIP’s (Border Inspection Posts) Het is niet toevallig dat de nieuwe EU landen staan te dringen om hun havens ook op die lijst willen laten zetten. Moet er niet aan denken dat voedingsmiddelen via Boekarest geïmporteerd worden. Zet meteen maar een gifmasker op en neem de maten van de grafkist. “Licht eiken graag met milieuvriendelijk beslag” hoor ik u mompelen.

De Europese Commissie houdt deze beslissing van het uitbreiden van de PIB’s terecht tegen. Laten ze eerst de benedenloop van de Schelde maar eens goed regelen.

In Zwijndrecht zetelt het importteam van de VWA. Die zitten met ruim 20 man boven op de haven van Rotterdam. Dat is zelfs nog niet goed genoeg.

In België doen ze het ietsjes anders. De FAVV ofwel het “Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen” heeft zo’n beetje net zoveel controleurs in Vlaanderen rondlopen als Nederland in de provincie Limburg al heeft. Tel daarbij de redelijk aparte aanpak van het ‘agentschap’ en de schoolkrant cultuur en een ideaal ingrediënt voor de rampenformule is geboren.

Hun laatste nieuwsbrief van september oktober 2009 spreekt wat mij betreft voor zich.

Enige tenenkrommende citaten:

Soms denken we liever dat iets waar is omdat we het geloven, dan iets te geloven omdat we denken dat het waar is…

Let op de vervaldata: Als je je aankoop de dag zelf of kort daarna gaat consumeren, hoef je geen product te kopen waarvan de vervaldatum nog ver verwijderd is. Daardoor moet de winkel minder bedroven producten weggooien

Belgen zij alleraardigste lui, daar heb ik wel eens een boekje over gelezen. Moppen tappen over d’n Ollanders kunnen ze als de beste.

Laat ze alsjeblieft niet ons voedsel importeren.

Dat regelen wij zelf wel.

Ik heb wel een schep in mijn schuur. Die wil ik graag versieren met een lintje zodat de feestelijkheden van het dempings ritueel geen onnodige vertraging hoeft op te lopen. Een party tent gooi ik er ook nog in de strijd om de feestvreugde te verhogen.

Geef een reactie