934 Unox op de zout tour

Rookworsten zijn een belangrijke leverancier van zout in ons dagelijkse dieet. Ze zijn bijna net zo zout als zeewater! Unox lust er wel pap van.

Rookworsten zijn een belangrijke leverancier van zout in ons dagelijkse dieet. Ze zijn bijna net zo zout als zeewater! Unox lust er wel pap van.

Prettig gestemd bood ik mijzelf een Oosterse noodle maaltijd aan van een zeer bekend Hollands merk, Unox.

Onze nationale trots in de crisisbranding, vaandeldrager van het ‘Ik kies bewust ‘ logo. Alles leek op rolletjes te lopen bij het bereiden van deze instantmaaltijd. De inhoud hoeft niet eens aan een kritische onderworpen worden want met de voedselveiligheid van deze worst-, soepen en margarinemagnaat zit het immers snor.

Deze cup noodle maaltijden zijn het beste te vergelijken met een soort strandstoel.

In een paar handelingen staat de stoel lekker stevig en hetzelfde geldt voor dergelijke maaltijden. Water koken en voordat je het weet zijn de noodles met ingrediënten doorweekt en lekker warm.

Heerlijk toch?

Bij het nemen van de eerste hap vloog ik al in de gordijnen. Allemachtig, wat is die zooi zout zeg!

Toch maar weer een blik geworpen op de voedingswaardewijzer om te zien of ik niet iets wat wijzer kon worden over wat ik feitelijk binnen krijg.

Ja hoor. Het zoutgehalte keurig gecamoufleerd achter een voor leken onbegrijpelijke term: Natriumgehalte. Iedere burger dat chemisch onderlegd is, zoals 99,9% van de Nederlanders weet dat deze waarde met 2,5 vermenigvuldigd moet worden om terug te rekenen naar het werkelijke gehalte aan keukenzout. Whow, 2,5 kwam uit mijn rekensommetje.

Hierop de klachtenmiep van de consumentenlijn van Unox gebeld. Geduldig werden mijn gegevens genoteerd en terloops werd het antwoordnummer gegeven waarnaar toe ik de tweede verpakking heen kon sturen. Gelukkig koop ik dergelijke producten in tweevoud. Je weet immers nooit waar dat goed voor is.

Enige tijd later kwam het volgende antwoord van de klachtmiep:

“In Unox Good Noodles Sate is 1,07 gram Natrium per 100 gram

bereid product aanwezig.

Dit product is niet schadelijk voor de gezondheid als het met mate geconsumeerd wordt,

mits u een natriumarm dieet volgt.…”

Ik rol van mijn stoel van de lach. Niet schadelijk voor de gezondheid, mits u een natriumarmdieet volgt. Die klachtenstakker bedoelt hoogstwaarschijnlijk tenzij

Dan de boerenkool met worst maaltijd van Unox. Vreselijk gewoon. Het lijkt wel bereid met zeewater.

Hoe is het toch mogelijk dat onze ‘Big daddy’ op voedingsmiddelengebied zo met de pet gooit op het gebied van onze gezondheid.

De mede bedenkers van het ‘Ik kies bewust’ logo. Deze zout water activiteiten neutraliseren de goede bedoelingen heel erg snel.

In feite is het produceren van voedingsmiddelen een regelrechte poging tot doodslag voor de consument.

Geef een reactie