935 Whype gaat de oorlog aan tegen de Mexicaanse griep?

Als wij de mediagenieke viroloog Ab Osterhaus mogen geloven komen er onvoorstelbare virologische rampen op ons af. “Er komt een pandemie” roept hij steeds weer en stilletjes hoopt hij dat de Mexicaanse griep een wereldwijde, dood en verderf zaaiende plaag gaat veroorzaken. Dan kan hij weer een prijs in de wacht slepen voor het behalen van zijn gelijk. Intussen zwakt hij de gevaren van de M-griep behoorlijk af. De medaille strijd lijkt verloren voor dit moment.

Ab kan zijn elf rampenkruisje snel vergeten voor dit jaar.

Waakzaamheid blijft echter geboden want de winterdagen komen er aan. De dagen waarin virussen door het ontbreken van het steriliserende Ultra Violet – C van het zonlicht gemakkelijker kunnen overleven dan in de zomer.

Dit toetsenbord is een prachtig verspreidpunt van de huisbacterien van de mens. Staphyloccus Aureus zal er te vinden zijn en uiteraard ook virussen, vooral nadat de gebruiker een niesbui heeft gehad en even zijn zakdoek kwijt was.

Dit toetsenbord is een prachtig verspreidpunt van de huisbacterien van de mens. Staphyloccus Aureus zal er te vinden zijn en uiteraard ook virussen, vooral nadat de gebruiker een niesbui heeft gehad en even zijn zakdoek kwijt was.

Zijn virussen en bacteriën nou zo gevaarlijk?

Naast de goede micro organismen zijn er genoeg foute jongens te vinden. Virussen zijn bijna allemaal ‘fout’. Het gemene is dat een virus nog veel kleiner is dan een bacterie en daardoor erg gemakkelijk door de lucht zwevend naar het volgende bezoek kan gaan.

Virussen hebben nog een ander nadeel: Zij kunnen zich ongeveer 200 tot 500 maal sneller voortplanten dan bacteriën. Daarom is een griepgolf altijd zo explosief.

Virussen zijn het beste te vergelijken met gemene stoorzenders van onze gezondheid.

Wat kunnen wij hier aan doen?

De afgelopen maanden (juni t/m augustus) hebben wij best veel zinnige zaken kunnen lezen hoe de verspreiding van virussen over het algemeen tegengegaan kan worden. Wij zetten er een paar op een rijtje:

  • Niet elkaars ademlucht inademen. Op alle plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen heerst dit gevaar.
  • Geen handen schudden. Lastig. Zeg dat maar eens tegen een Fransman. Urkers zijn al hygiënisch bewust bezig. Zij schudden iemend maar éénmaal de hand.
  • Regelmatig handen wassen en desinfecteren.
  • Niet meer ademen. Zo zijn alle [problemen voorgoed opgelost.

Wat aan dit rijtje ontbreekt is het regelmatig schoonmaken van alles en nog wat. Puur de zaken die met handen in aanraking komen moeten blijvend gedecontamineerd worden, heet het deftig. Via de site www.whype.eu kwam ik de Whype tegen. Een simpel apparaatje dat te vergelijken is met een omgekeerde verfroller waarop een desinfecterende vloeistof zit. Het aardige is dat iedereen zelf mag uitmaken welke vloeistof en hoeveel ervan gebruikt wordt. Je kunt er zelfs Glorix in doen. Wel redelijk heftig maar het werkt wel. Veel subtieler is het om mildere desinfectiemiddelen toe te voegen zoals Unicura zeep, alcohol, eventueel het sterk ruikende Dettol of het geurloze Quad desinfectans. Zelf denk ik aan een waterige oplossing van bijvoorbeeld Triclosan, het ziekenhuis desinfectans bij uitstek.

Hier zien wij de roller in bedrijf. Je hand of een doekje ere over heen en het werkt meteen desinfecterend.

Hier zien wij de roller in bedrijf. Je hand of een doekje ere over heen en het werkt meteen desinfecterend.

De grap met dit apparaat is dat het de kiemdruk binnen de werkomgeving laag houdt. Het gebruik is zo eenvoudig dat je zelf mag kiezen of jij de handen overheen rolt, een stukje toiletpapier of zelfs je eigen zakdoek! De Whype desinfecteert het wel, zolang er desinfecterende vloeistof of gel in de houder zit.

Doordat de Whype voorzien is van een deksel kunnen er ook vluchtige stoffen in de houder gedaan worden, zoals alcohol.

Zelf Cola light is een goed middel. Daar zit zoveel citroenzuur en fosforzuur in dat het een zekere desinfecterende werking heeft. Humor. Bubbels naast de pot.

Waar kan dit ding nuttig zijn?

Laten wij maar een beginnen met de vleeswarenindustrie waar steevast de wasgelegenheid buiten het toilet geplaatst is. Kantoorruimtes en andere gevoelige plekken waar veel mensen en besmettingsbronnen zich verzamelen.

De boer die gaat melken kan er zijn voordeel mee doen door zijn werklappen steeds te voorzien van desinfecterende vloeistof.

Na gebruik kan het deksel dichtgeklapt worden en is de Whype klaar voor de volgende aanval.

Na gebruik kan het deksel dichtgeklapt worden en is de Whype klaar voor de volgende aanval.

De kosten van deze degelijk uitgevoerde dispenser zijn laag te noemen. Rond de € 30,00 en het desinfectiemiddel kunt u zelf zo voordelig mogelijk kiezen. ‘Ze zijn Neanderthaler proof’

Vooral in openbare toiletgelegenheden waar nog steeds geen wasfonteintjes naast de WC pot geplaatst worden is de Whype onmisbaar. Wat dacht u van de damestoiletten bij voedingsmiddelenbedrijven nauwelijks efficiënte maatregelen zijn voor de maandelijkse ongemakken? De infectiedruk vanuit een industrieel toilet is vele malen hoger dan gedacht. Belangrijk is om de kiemdruk vanuit die ruimtes laag te houden. Zo bestrijdt men haast ongemerkt veel oorzaken van voedselinfecties en draagt dit apparaat wezenlijk bij aan het borgen van de voedselveiligheid.

Vlees industrie: Kom maar op.

Hang de toilethokken maar vol!

Geef een reactie