1001 Grolsch blijft maar door sappelen

“10% meer,”  bralt de kroonkurk mij toe, dat op een 33cl flesje geklemd zit.

Da’s voordelig zeg. Meteen 4 kratten gekocht want de kinderen komen dit weekend thuis en de wereldpolitiek moet natuurlijk uitbundig geëvalueerd worden. Zou er toch een vernieuwing plaats hebben gevonden bij Grolsch? Het schuimloze bier uit Hengelo? Hoe zouden ze 10% meer in het flesje gepropt kunnen hebben?

Dit is de standaard 'appelsap' dop (THT jan 2010)

Dit is de standaard 'appelsap' dop (THT jan 2010)

Nader onderzoek leerde mij dat ik gewoon genept ben. Als je goed naar de dop kijkt zie je een bruine schim naast een vrolijk gekleurd groene flesje.

Een maand later zit er opeens 10% in hetzelfde flesje. Pure misleiding, hopla een economisch delict.

Een maand later zit er opeens 10% in hetzelfde flesje. Pure misleiding.

Hallo Grolsch, word eens wakker! Het nieuwe groene pijpje bestaat al zo’n jaar of 5 zeker. Dan moet je nu niet meer gaan roepen dat er 10% meer in zit ten opzichte van het traditionele bruine pijpje!

Ik voel mij genomen, belazerd, gewiebeld, noem maar op. Dit riekt naar een overtreding van het HAB, Hoeveelheden Aanduidingen Besluit. Even een PV-tje opmaken wegens het plegen van een economisch delict, is het advies naar de VWA.

Zomaar roepen dat er 10% meer in zit en tegelijkertijd dezelfde beroerde kwaliteit bier in het flesje stoppen. In een eerdere column heb ik mij al geërgerd over het appelsapsyndroom van Grolsch. Het is altijd verassend om de redelijk stoer uitziende vrienden van mijn oudste zoon aan het appelsap te zien zitten. Zij drinken het bier uit de fles,( zit al in glas)en zelf dan blijft het bier zo dood als een pier!

Schandalig gewoon.

Waar is de technoloog gebleven binnen Grolsch die de kwaliteit een beetje bewaakt. Wordt hoog tijd dat Hennie Heinsman weer eens wat zware geluiden laat horen. ‘135kg bierplezier’, zoals hij dat zelf een paar jaar geleden zichzelf omschreef.

Een paar creatieve suggesties voor de receptuur kan ik snel maken. Tween-80 is een mooi schuimmiddel dat ook in de voedingsmiddelenindustrie gebruikt kan worden. Ik zal niets tegen de VWA zeggen. Dat beloof ik.

De hulp van Unilever inroepen lijkt ook een gezonde optie want daar zit veel kennis op het gebied van wasmiddelen en misschien krijgt Grolsch het idiote ‘Ik kies bewust logo’ wel cadeau. Het wordt dan een ‘Ik schuim bewust logo’ Giller.

Zelfs de TV commercial die men vertoond heeft in de decembermaand van 2009 schuimt het bier niet. De kijker ziet alleen maar veel (uiteraard schuimloos) water.

Volgens mij heeft Grolsch definitief de schuimvorming uit het assortiment geschrapt.

Sap is immers gezonder dan bier of niet? Vismeel toevoegen aan de wort werkt ook fantastisch, dan wordt de smaak van het bier meteen een stuk spannender.

Grolsch verhuizen naar de boomgaard?

Ze kunnen de fabriek beter naar Zuidelijk Flevoland verplaatsen of naar de Betuwe. Appelen genoeg om snel te switchen naar vruchtensappen.

De accijnzen terugvragen van de Belastingdienst is ook een optie. Grolsch voldoet naar mijn mening niet meer aan de definitie van bier. Er moeten wel wat Warenwettelijke regels een beetje omgebogen worden maar daar zijn weer goede advocaten voor.

Lang leve het poldersap model!

Geef een reactie