1006 Het ‘suikeroom syndroom’ van HAK

Met reclames en hun bedrijfsimago zet Hak altijd de gezondheid van hun consument op de eerste plaats. Argeloos neusde ik op hun website, zie ik iets wonderbaarlijks:

Rode Kool met Cranberry Voedingswaarde per 100g:
Energie: 61 kcal

Eiwit:1 g
Vet:0 g
Koolhydraten:14 g, waarvan suikers 13 g
Vezels:2 g
Natrium: 0,4 g

Hak heeft een paar suikerklontjes teveel in de rode kool gedaan. Van deze 'groente' krijg je haren van in je keel. Zo zoet is dat spul tegenwoordig.

Hak heeft een paar suikerklontjes teveel in de rode kool gedaan. Ongemerkt krijgt de consument met één portie snel zo'n eetlepel vol suikerklontjes op haar bord. Van deze 'groente' krijg je haren van in je keel. Zo zoet is dat spul tegenwoordig.

Er zit in deze pot meer suiker per 100g dan in Cola. Dat is in deze tijd niet echt gezond in mijn ogen. Hiermee beschadigen ze zowel het gezonde imago van het bedrijf, de cranberry en de rode kool. Daarnaast staan er een leuk aantal cranberries op de verpakking waarvan er maar een miezerige 1% van in zit.

Hak. Onze nationale trots. Nog zoeter dan Cola. Leuk nieuws voor de diabetespatiënten. Een hapje rode kool en dan met gillende sirenes wegens een acute hyperglycemische aanval naar het ziekenhuis afgevoerd worden.

Waar die cranberries goed voor zijn? Wellicht het conserveermiddel Benzoëzuur dat van nature in ruime mate voorhanden is in deze rode bes.

Al dat extra suiker in het potje van Hak maakt het product ook extra bederfelijk nadat het geopend is. Toch wel makkelijk zo’n technologisch doordacht product.

Nee Hak, jij steunt wellicht onze suikerindustrie hiermee, maar de consument zit toch wel op meer gezonder producten te wachten.

Een echte suikeroom heeft het beste voor met zijn familie.

Of niet soms?

3 thoughts on “1006 Het ‘suikeroom syndroom’ van HAK

 1. Beste heer Velzeboer,

  Met veel interesse heb ik het artikel “Het suikeroom syndroom van HAK” gelezen op de site van Scienta Nova.

  Ik wil hier graag een reactie op geven, aangezien het artikel niet helemaal correct is en ook een onvolledig beeld geeft.
  • HAK rode rode met cranberry bevat geen 5 klontjes suiker, zoals gesuggereerd wordt door de foto, maar 3,25 klontje per 100gr (1 klontje is 4 gr). Dat is dus 35% minder dan de foto doet vermoeden.
  • HAK rode kool met cranberry heeft een gemiddeld suikergehalte van 13%. Cola bevat gemiddeld 11,8 suiker (ongeveer 3 klontjes). Bron: http://www.econsultant.com/articles/sugar-content-of-cola. HAK rode kool cranberrie bevat dus iets meer dan 1% meer suiker dan Cola.
  • Cola heeft geen waardevolle voedingswaarde, het bevat naast suiker alleen maar water. Rode kool met cranberry is daarentegen rijk aan vitamine C, bevat voedingsvezels, foliumzuur, calcium en mineralen. Ter referentie: vers geperste sinaasappelsap heeft een gemiddeld suikergehalte van 8,4%. We ontraden toch niet om vers geperste sinaasappelsap (bevat vitamnies, calcium en andere mineralen) te drinken vanwege het (hoge) suikergehalte?
  • In elk rode kool recept (met appel, peer, cranberry) wordt suiker toegevoegd voor de smaak. (www.smulweb.nl en http://www.iensrecepten.nl)
  We zouden het op prijs stellen als u deze aanvullende informatie ook op uw site zou willen plaatsen.

  Met vriendelijke groet,

  Erik Pijnenburg
  Marketing Manager HAK

 2. geachte heer Pijnenburg, vandaag heb ik voor de eerste keer in mijn 65-jarig leven rode kool met appeltjes gemaakt… nu vind ik de smaak erg zoet, kunt u mij een suggestie geven dat ik de zoete smaak wat terug kan brengen naar “gewone” rode kool? het zal waarschijnlijk wel de laatste keer zijn dat ik dat doe: potten zijn handiger

  bij voorbaat mijn dank Hettie

Geef een reactie