1019 Natuurlijk is Transglutaminase niet verboden!


Vorige week heb ik een roddelkanaal geciteerd en ik moet u met schaamrood op mijn kaken bekennen dat ik op een ‘Dwaelspoor’ gebracht ben en zit hiermee diep in de ‘put’.

Half Nederland heeft inmiddels het enzym ter vernietiging naar het grofvuil gebracht en de biefstukken vallen rammelend uit elkaar op uw bord.

De IFFA vakbeurs in Frankfurt biedt uitkomst

Als echte beurstijger bezocht ik onlangs voor de zoveelste keer de IFFA beurs in Frankfurt. Dat is een vakbeurs voor de gehele vleesverwerkende industrie. Daar lopen de echte slagers, rondbuikige worstmakers en poedergoochelaars rond.

De echte experts van het super enzym Transglutaminase kwam ik gelukkig ook tegen. Die moesten mij maar eens uit de boze droom helpen, en het waanbeeld van een ‘transglutaminase loos’ tijdperk snel uit mijn hoofd zetten.

Als ham gezouten wordt treedt er veel vocht uit en moet het vlees zijn bindkracht behouden. Transglutaminase zorgt ervoor dat rauwe ham zijn stevigheid behoudt en zelfs hoogwaardige vleessnippers kan bevatten. Hierdoor hoeft er minder vlees weggegooid te worden.

Als ham gezouten wordt treedt er veel vocht uit en moet het vlees zijn bindkracht behouden. Transglutaminase zorgt ervoor dat rauwe ham zijn stevigheid behoudt en zelfs hoogwaardige vleessnippers kan bevatten. Hierdoor hoeft er minder vlees weggegooid te worden.

Ajinomoto de ‘uitvinders’ van TG.

Gruwelend van de spookbeeld stelde ik graag wat gerichte vragen aan de mensen van Ajinomoto. Die wisten mij na de tweede fles Saké snel duidelijk te maken dat negatieve media aandacht in Duitsland de oorzaak is geweest van deze boze roddel. Naar verluidt zou een duistere concurrent dit vuurtje aangewakkerd hebben.

Verder stelde men mij gerust dat er geen declaratieplicht bestaat en werden mij documenten overhandigd van een wetenschappelijk instituut uit Sehnde en twee advocatenkantoren uit Gummersbach en Parijs die allemaal zwart op wit vaststelden dat op grond van EU verordening 1333/2008 Artikel 2 2e lid., Transglutaminase als ‘processing aid’ geldt en derhalve niet gedeclareerd hoeft te worden.

Dus de potten TG kunnen weer wijd open en eindelijk kan de technoloog weer aan het werk.

Ik begon mij al en beetje ongerust te maken.

Als gelukkig mens liet ik mij van de kruk glijden om met een moeizame maar zekere tred huiswaarts te keren.

Geef een reactie