1027 Pangasius kijken in Vietnam

Weer terug in Nederland met een grote koffer bagage en vele Euro’s en kilo’s lichter, kan ik terugzien naar een zeer geslaagde reis. Het eten was voortreffelijk, het weer lekker warm, de mensen erg aardig en ik had het niet beter kunnen treffen met mijn Vietnamese gids Laura. Met een pakket juiste vragen zijn wij snel tot de kern van heel wat zaken kunnen komen zodat de komende maanden de nodige analyses uitgevoerd kunnen worden.

De gastheren

Iedereen met wie ik op de visbeurs in Brussel reeds had afgesproken om te ontmoeten in Vietnam was aanwezig. Op alle vragen werd vlot antwoord gegeven, ik kon gaan en staan waar ik wilde. Uiterst deftige ontvangsten op de hoofdkantoren van de grootste Pangasius producenten en verwerkers. Allemaal eenvoudige auto’s voor de deur zoals wij in Nederland ook wel kennen. Men had al mijn vragen voorbereid en liet duidelijk merken dat men bijna dagelijks deze vragen voorgeschoteld kregen. Breed uitgeruste laboratoria met waterdichte analyselijsten.

Heldere antwoorden in de vijverhut gaven veel informatie over het reilen en zeilen.

Heldere antwoorden in de vijverhut gaven veel informatie over het reilen en zeilen.

De kweekvijvers van het helderste water

Hele mooie model kweekvijvers hebben we gezien. De medicijnen waren afwezig en de vissen waren lekker schoon. Wij hebben ook de Mekong gezien. Het water doet menigeen denken aan het meest heldere drinkwater. Daarom heb ik maar een paar flesjes met dit heilige water gevuld. Men bood zelfs aan om vijverwater mee te nemen ter analyse. Dat heb ik beleefd afgeslagen omdat ik altijd bang ben voor overgewicht in mijn bagage.

BRC certificaten en veel meer!

De voedselveiligheidscertificaten zien daar heel mooi uit. Ik heb maar een paar geluksnummers genoteerd. Daar kunnen ze in Nederland heel wat van leren. Als je serieus met kwaliteit omgaat verdien je alle certificaten. Ik weet nu hoe het moet.

De verwerking

Alle bedrijven zijn door een ringetje te halen. Veilige kleding en een feilloze productie zijn de paradepaardjes van Zuid-Oost Azië. Traceerbaarheid is gewoon 100%. De kwaliteit is zo goed dat in Vietnam zelf nauwelijks Pangasius te krijgen is. Die exportkwaliteit is zo kostbaar, dat kan de lokale bevolking niet betalen. Ook restaurants hebben veel moeite om Panga op de kaart te zetten. Wij Nederlanders kunnen hun veel leren op dit gebied.

Ziekte

Mijn huisarts kwam niet meer bij toen hij zijn diagnose van mijn opgelopen tropische diarree had gesteld. Met een grijns stelde hij een recept van vier kantjes samen die mij recht gaven op twee tassen met pillen:

‘Ik dacht dat jij verstand van goed voedsel had, Velzeprut!’

Wordt vervolgd…