1028 De natte vakantiedromen van Pangasius

De stofzuigermond van de Panga zorgt ervoor dat deze vis grote hoeveelheden 'biologisch materiaal' kunnen verwerken.

De stofzuigermond van de Panga zorgt ervoor dat deze vis grote hoeveelheden 'biologisch materiaal' kunnen verwerken.

Het is weer vakantietijd!

De tijd van overvloedige hoeveelheden zonnebrand olie en ‘after party’ melk. De barbecue worstjes die verdacht veel naar petroleum ruiken en het lauwe bier dat je buurman je in een joviale bui inschenkt.

De komkommertijd ga ik aangenaam vullen met overpeinzingen over de laatste Pangatrip in Vietnam. Daar heb ik met tranen in mijn ogen de vijvers en de visverwerking in detail bestudeerd. Spontaan krijg ik medelijden met de Nederlandse consument die deze moddervissen massaal consumeert. Ik droom nu van zwemmende stofzuigers die intensief met Mekongmodder bezig zijn.

Tijdens mijn vakantie zal ik mij uitgebreid laten trakteren op lekkerbekken, uiteraard gemaakt van Kabeljauw, Koolvis, Schelvis, Wijting of Heek. De haring is toch nog niet te eten dus wijk ik maar uit naar een gerecht dat wél genoeg vet bevat. De lekkerbek. Die bevat snel 15% frituurolie terwijl onze nationale trots met moeite dit percentage haalt. In het najaar waag ik mij weer eens aan de haring die hopelijk net als iedereen, lekker moddervet uit deze zomer tevoorschijn komt.

Mijn visserijkennis ga ik weer opfrissen door in week 33 aan te monsteren op de Enterprise. Ongetwijfeld zullen veel matschappelijke thema’s de revue passeren zoals de kleur en korrelsoort van het zand van de Monkeybank. Of de correlatie tussen het gemiddeld vangstgewicht van de schol met het lichaamsgewicht van de schipper.

Daarnaast gaan wij het diervriendelijk verdoven van vis zachtjes aan voorbereiden. Een verdovingstechniek door middel van elektriciteit zal de toekomst worden. Daar gaan wij, samen met Imares hard aan werken.

Voor het eerst blijft het kantoor van Scienta Nova met een vakantiebezetting deze zomer gewoon open.

Wij zullen er weer in week 33 weer bij onze positieven zijn.

Graag wens ik iedereen een fijne vakantietijd en veel Pangaloze maaltijden toe!