1032 Het Panga palingsyndroom van de Aldi

Mijn uitgebreide ontbijt werd terminaal vergald door een advertentie op de voorpagina van de Telegraaf. Een olijk lachende visverwerker poseerde met een ‘King size Panga’ te midden van een Volendammer of Urker havendecor. ‘Onze nieuwe paling’ bralde de advertentie mij toe. € 19,90/kg viel nog verder te lezen. Pure schennis van de eerbaarheid van het aangezicht van een Nederlandse vissershaven!

Complimenten voor de fraaie verpakking. Gewoon dicht laten luidt mijn advies.

Complimenten voor de fraaie verpakking. Gewoon dicht laten luidt mijn advies.

Terugkerend van een spoed toiletbezoek heb ik mij voor een tweede maal van vergewist dat er geen zet- of drukfouten in het spel waren. Met een leeg doosje Prozac in de hand heb mij met twee slepende benen gespoed naar de dichtstbijzijnde Kwaldi winkel.

Mooie verpakking

Eerlijk gezegd ziet de zwarte vensterverpakking met de vijf sterren aanduiding er best fraai uit. Hier stopt zo’n beetje alle logica van deze productswitch. ‘Traditioneel gerookt in Holland’ valt er op de verpakking te lezen met de nationale driekleur duidelijk afgebeeld. Hierdoor wordt duidelijk de suggestie gewekt dat dit een Hollands product is.

Dit valt er verder te lezen:

Ingrediënten:

Gerookte Pangasius uit Aquacultuur Vietnam (Pangasius hypophtalmus), zout, suiker, citroenschil, paprika en natuurlijk aroma. Bron van omega-3-vetzuren.
Geproduceerd door: Visrokerij Gebr. Kraan BV Abbert 1, 8321 WN Urk Nederland.
Verder vermeldt de verpakking een houdbaarheid van slechts 15 dagen! En dat voor een gerookt product dat koel bewaard moet worden tussen de 2 en 7oC.

Voedingswaarden:

Energie: 163kcal
Eiwit 23,1%
Koolhydraten 1,0%
Waarvan suikers 0,2%
Vet 7,9%
Waarvan verzadigd 3,6%
EOV 3,3%
MOV 0,8%
Omega-3 vetzuren (EPA-DHA) 50mg
Voedingsvezels 0,2%
Natrium 0,98%
Na opening beperkt houdbaar / verpakt onder beschermende atmosfeer. NL 6012 EG

Analyse van het etiket

Als extra informatie valt op de verpakking te lezen: >>Pangasius is een vis die gekweekt wordt in de Mekong Delta in Vietnam. Deze gerookte delicatesse is als eerste kweekvis duurzaam gecertificeerd, deze certificering zorgt o.a. voor betere omstandigheden voor mens, dier en milieu. De vis wordt traditioneel gerookt op een mix van eiken- en beukenhout en zonder gebruik van synthetische toevoegingen. Daarom is deze vis “natuurlijk lekker”. Wij wensen u smakelijk eten.<<

Men bedoelt waarschijnlijk dat deze vis Global G.A.P. gecertificeerd is. De bedoelingen zijn goed van dit certificaat. Alleen heeft de gemiddelde Vietnamese Pangasiuskweker en verwerker twee maal zoveel certificaten aan de muur hangen dan een gemiddeld Nederlands voedingsmiddelenbedrijf. Bij mij bestaat een redelijk vermoeden dat de waarde van dergelijke certificaten laag is. Die heb ik tijdens mijn laatste bezoek aan de Mekong Delta genoeg gezien. Het zal wel gezichtsbedrog zijn. In feite koopt een groot deel van de Nederlandse retailers vis dat niet certificaat waardig is. Bewijzen genoeg.

De korte houdbaarheid van 15 dagen bevreemd mij zeer. Waarschijnlijk heeft men bij de risicobeoordeling zeer ruime veiligheidsmarges voor wat betreft Listeria aangenomen. Het betreft namelijk een gekoeld product, is gasverpakt en heeft ook nog een carbolineumbehandeling ondergaan (ander woord voor roken). Dit moet minstens twee maanden buiten de koeling houdbaar zijn.

De toevoegingen zout, suiker, paprika en citroenschil wijzen op een marinade die gebruikt is om de vis op te leuken. Het kan op de vis aangebracht worden door weken, tumbelen of injecteren. De vis pikt met dit mengsel snel 10% extra vocht op. Veel meer zal het niet zijn omdat Pangasius in Vietnam vaak zelf al getumbeld is.

Er gaat veel zout op de rookPanga. 2,45%! Het maakt de vis wel mooi snijdbaar maar het is zeker tegen allerlei Gezondheidsraad richtlijnen in om een dergelijk zout product te verkopen. Het is nog extra bedenkelijk omdat het een nieuw product betreft en de zoutreductie discussie al een paar jaar gaande is.

Waarom Panga geen paling is

1.)Panga is een magere vis en een paling is een vetvis.
Wanneer wij de chemische analyses vergelijken met die uit de NEVO tabel (Nederlands Voedingsstoffen tabel), dan zien wij een paar opmerkelijke verschillen:
2.)Deze Pangasius bevat 10% meer vocht dan paling.
3.)Paling bevat wel 14% meer vet maar de vetzuur samenstelling is veel beter en nog gezonder ook! Paling bevat maar 26% verzadigde vetten en deze Panga maar liefst 46%.
4.)De kwaliteit van het Pangavet is maar liefst 3 maal ongezonder!
5.)Verder bevat gerookte paling 2,7% Omega-3 vetzuren en deze rook Panga een miezerige 50mg = 0,05% Toch durft men op het etiket te vermelden dat het een bron van Omega-3 vetzuren is. Pure misleiding en naar mijn idee een Warenwettelijke overtreding. Aangezien de ‘nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit’ etikettering totaal geen prioriteit geeft zal deze omissie door hun wél geaccepteerd worden.

Wat kan er mis gaan?

Hier zien wij het selectieproces bij een Pangaverwerker. Alle filets worden doorgelicht en alles wat niet helemaal spierwit is krijgt een andere exportbestemming. Rusland bijvoorbeeld.

Hier zien wij het selectieproces bij een Pangaverwerker. Alle filets worden doorgelicht en alles wat niet helemaal spierwit is krijgt een andere exportbestemming. Rusland bijvoorbeeld.

Veel naar ik vrees. Veel rokerijen die momenteel noodlijdend zijn zullen dit product gaan kopiëren en dan is het gouden randje voor Gebr. Kraan er snel vanaf. Verder is de verleiding groot om een mindere kwaliteit Pangasius in te kopen. De gebruikelijke kwaliteit is de spier witte filet. Daarnaast kent men in Vietnam de goedkopere roze en gele variant. Naar zeggen precies dezelfde kwaliteit. Zelf ben ik van mening dat het gehalte aan verontreinigingen heel misschien anders zal zijn. Normaliter gaan de roze en gele filets naar Rusland.

Citroenschil wordt waarschijnlijk gebruikt vanwege de terpenen die een lekker aroma kunnen geven aan het product. Hopelijk worden er schone schillen gebruikt waar geen bifenyl –achtige stoffen in verwerkt zitten ter voorkoming van schimmel.

Er zou wel eens een voedselschandaaltje kunnen uitbreken over deze prutvis waarop de retailers ook deze vis als niet duurzaam en voedselveilig gaan bestempelen en geruisloos uit de schappen laten verdwijnen. Er zijn immers genoeg gezondere alternatieven voorhanden…

Noordzeevis!

5 thoughts on “1032 Het Panga palingsyndroom van de Aldi

 1. Foei foei, ’t ligt er wel erg dik op dat je wordt gesponsord door KJ de Kiele.

  Onthou wel, negatieve reclame is ook reclame

 2. Echt niet te eten, ben een echte gerookte vis liefhebber en rook ook regelmatig mn eigen visjes maar dit is niet te eten.
  ten eerste veeeel te zout en ten tweede bezit de door mij geproefde filet een indringende moddersmaak.
  Eerder heb ik in nederland gekweekte en gerookte meerval geproeft en deze is prima van kwaliteit en benaderd ook betreft vet en structuur veeeel meer de paling.
  heb inmiddels ook al een reactie naar aldie klantenservice gestuurd, ben benieuwd…..

 3. ik vindt je ontleding en argumenten steekhoudend.ga zo door.
  al is de leugen nog zo groen het draait alleen maar om de poen. duurzame groeten j post

 4. Heb zo’n pakje gekocht en moet zeggen dat het zeker niet slecht smaakt. Ach voor 2 euro hoef je geen wonderen te verwachten. Prijs kwaliteit is goed. Weet je wat je tegenwoordig voor paling betaald! Nou, geef mij dan maar een Panga.

Geef een reactie