1040 Biologische Nachtschade gifknollen

Het blijft altijd leuk om te ervaren hoe aan biologische producten het groene imago gehangen wordt. Groen is goed en gezond is vaak de prangende boodschap. Groene thee, groene stroom, groene marsmannetjes en groene aardappelen. Gezond? Niet alles dus!

De Opperdoezer engelen des doods. Het eten van deze biologische aardappelen, ongeschild, zal een spannend medisch avontuur opleveren!

De Opperdoezer engelen des doods. Het eten van deze biologische aardappelen, ongeschild, zal een spannend medisch avontuur opleveren!

Onlangs, (oktober 2010) stootte ik mijn neus in een Wageningse supermarkt tegen een rek dat zwaar gevuld was met aardappelen. Kwam dit even goed uit, want ik moest net een zakje hebben. Het leek wel een weiland waar ik tegenaan keek! Biologische Opperdoezer Ronde, zo groen als gras! Hier zijn de aardappelprutsers aan het werk geweest!

Plantenfamilie Nachtschade achtigen
De naam Nachtschade doet bij veel mensen een giftig klinkend belletje rinkelen. Slechts weinigen weten dat de meeste Nederlanders ongeveer 7 keer per week een familielid van de Nachtschade op tafel zetten.

Onder de nachtschade (Solanum) familie vallen o.a. de: aubergine (Solanum melongena), tomaat (Solanum lycopersicum), paprika & chili pepersoorten (Capsicum annuum), en de “o zo Nederlandse” aardappel (Solanum tuberosum). Als de één niet op tafel staat, dan is er wel een ander aanwezig. Gerechten als bijvoorbeeld het Griekse gerecht Moussaka zijn èchte nachtschade gerechten inclusief aardappel, aubergine en tomaat.

Wat is Solanine?
De nachtschade plantenfamilie kenmerkt zich dat ze de giftige stof Solanine bevatten. Het is gewoon een giftige glyko-alkaloïde met neurotoxische eigenschappen. Hallucinaties, nierschade, verlamming en geelzucht zijn enkele beschreven ziektebeelden van deze ‘biologische stof’. Een zwaar groene aardappel kan snel 150mg Solanine bevatten (1mg/g). Twee groene bio-aardappelen kan voor de mens fataal zijn! (ADI 3-6mg/kg lichaamsgewicht) bron: http://www.food-info.net/nl/qa/qa-fp95.htm

Solanine wordt geproduceerd, zoals de naam eigenlijk al aangeeft, onder invloed van zonlicht en gaat niet kapot met koken. Solanine is een stof, die vooral in de stelen, bladeren en bloemen van de nachtschade achtigen voorkomt. De vruchten of knollen zijn in de bovengenoemde groenten echter vrij van solanine. Echter wanneer een aardappel te lang in het zonlicht is geweest wordt deze ook groen, en dan zit er solanine in de aardappel. Als deze een beetje groen is gekleurd zit dit gif voornamelijk net onder de schil maar als de aardappel uitziet als een groen geverfd paasei dan staat de hele aardappel stijf van deze giftige stof. In dit geval worden het Bio gifbomen.

Overtreding van de Warenwet
Opperdoezer Ronde is een echt Noord-Hollands aardappelras uit de omgeving van Opperdoes dat onder de rook van Medemblik ligt. Echte voorjaarsaardappelen met een typisch ronde vorm en een uitstekende smaak. Een schande dat ze in oktober nog in de schappen liggen. De groende gifknollen vormen in mijn ogen een grove overtreding van Warenwetartikel 18a. ‘verboden: a. eet- of drinkwaren te verhandelen die door hun ondeugdelijkheid de gezondheid of veiligheid van de mens in gevaar kunnen brengen

Het wordt hoogtijd dat de supers wat wetskennis bijgebracht worden. Spaart aanzienlijke kosten aan boetes.

Nu ga ik lekker genieten in de zon en van mijn zak aardappelen die ik ergens anders gekocht heb.

Morgen maar Moussaka maken, een èchte solariumschotel!

Barry Beemsterboer

Geef een reactie