1119 Het Senseoapparaat, een gouden greep

De Senseo was begin van deze eeuw een zeer opvallende verschijning die mij altijd aan een kaars deed denken dat ernstig geleden had van de warmte. Het scheefgezakte apparaat voldoet kennelijk wel aan de belangrijkste verwachting van de consument, gelet op het verkoopsucces.

Gebruiksgemak.
Dat heeft dat ding zeker. Dat de losse koffieprijs per kg hiermee zo’n 300% stijgt vindt de verwende consument helemaal niet erg.
Bij ons op kantoor staat ook zo’n ding waarmee vaak koffie gezet wordt, vooral om de geesten wakker te houden.

Wat doet een Senseo eigenlijk?
‘Het is een apparaat waarmee koffie dat in een permeabel papieren zakje verpakt is (7g) met heet water geëxtraheerd wordt, waarna het filtraat opgedronken wordt.’ Luidt de technologische verklaring.
Het water moet warmer zijn dan 80 graden anders komen de aromastoffen niet mee de koffie in. Daarnaast wordt ook het vet gesmolten dat in uitbundige hoeveelheden in de gemalen koffie zit. Maar liefst 10 tot ongeveer 18% kan er in de koffie zitten. Gelukkig haalt het papier het eruit.
Hoe kan ik de koffie nóg beter maken?
Door het extractierendement te vergroten en de temperaturen te beheersen.
Wij geven u enkele tips.
Tip 1: In twee maal het kopje vullen.
De meeste Senseo orgels hebben de mogelijkheid om de hoeveelheid water te regelen. Stel die laag in zodat het kopje in twee keer gevuld wordt. Iedere chemicus kan je vertellen dat een getrapte extractie altijd efficiënter is dan in één keer alles door te spoelen.
Tip 2: Verdraai de pad na de eerste keer
Na de eerste keer kunt u de klep even openen en de pad zo’n 15 graden draaien zodat de uitstroomopeningen de pad op een nieuwe plaats besproeien. In de tussentijdse rustpauze van misschien 30 seconden zullen er nog meer stoffen uit de gemalen koffieboonresten naar buiten komen.
Tip 3: Het kopje en apparaat voorverwarmen.
Vul het kopje eerst met heet water van de Senseo waar geen koffiepad in zit. Hierdoor wordt de padhouder voorverwarmd en stijgt de temperatuur van het kopje dat gezet wordt met minimaal 5 graden. Bij Espressomachines worden ook de kopjes voorverwarmd.
Tip 3: Bij meerdere kopjes het filterpakket verjongen.
‘Uh, wat is dat weer voor ingewikkelde zooi’, hoor ik u al zeggen. Bij het gebruik van twee pads kunt u na het eerste ‘zetsel’ de bovenste pad verwijderen, de onderste pad even optillen om er een nieuwe onder te plaatsen. Hierdoor wordt een optimaal filterrendement behaald.
Tip 4: Blijf papieren pads gebruiken
Dit is een van de geheimen van het Senseo apparaat. Het papier bindt al het vet dat uit de koffie komt. Het vet zou snel de schuimlaag vernietigen en bovendien is het vet redelijk ongezond. Het zijn de vetten Cafestol en Caewohl die de boosdoeners zijn. Zij hebben een hoog smeltpunt, zijn sterk verzadigd en zijn ook nog thermisch mishandeld.
Moet er nog iets verbeterd worden aan de Senseo?
Tip 5: Gooi het Nespresso apparaat weg.
De idioot hoge prijs van de koffie patronen (cupjes) bederft de smaak al bij voorbaat. De reclamefilmpjes met George Clooney zijn beslist niet goedkoop. Daar betaalt de consument driftig aan mee.
Per kopje betaalt u € 0,25 extra. Als u 10 kopjes per dag zet dan heeft u binnen 2 maanden het Nespresso apparaat ‘terugverdiend’ met de Senseo die vrijwel net zo lekkere koffie kan maken.

Nespresso de toekomst?
Beslist niet. Momenteel lopen de rechtzaken tegen Sara Lee die de cupjes al gekopieerd hebben. Er zijn tal van andere private label koffieproducenten die de rechterlijke uitspraak gespannen afwachten en binnen een paar weken de productie kunnen gaan opstarten.
De volgende reclamefilm van Nespresso zal dan daadwerkelijk bij Petrus eindigen.
Vooruitziende blik van Nestlé.

Geef een reactie