1122 EHEC bacterie, een gevaarlijke voorbode voor nog meer ellende?

22 slachtoffers en 2000 zieken verder (5 juni 2011) zijn wij met z’n allen bezig alvast de wonden een beetje te likken. Nu opeens blijkt deze bacterie uit de taugé te komen. Zou best wel eens kunnen, als het ontkiemingsproces op een zeer vieze locatie plaatsvindt. De temperatuur van 35 graden doet wel de rest. De mungbonen die voor deze lekkernij gebruikt worden bevatten relatief veel eiwit en het zou best wel kunnen dat de coliformen goed op kunnen groeien. Inmiddels weten wij dat de Duitse overheden de zoveelste beschuldiging over de herkomst hebben teruggetrokken. Echte ‘Krautprutserij’ naar mijn mening. Wordt toch tijd dat men systematische gevarenanalyses gaat uitvoeren. Straks zijn door deze communicatieve geknoei hele agrarische bedrijfstakken kapot beschuldigd terwijl misschien een vuil toilet de oorzaak blijkt te zijn.

De medische wetenschap heeft zeer veel voordelen. Hopelijk komt er geen kentering van het tij.

De medische wetenschap heeft zeer veel voordelen. Hopelijk komt er geen kentering van het tij.

Komkommerteelt plat?
Doodzonde dat ook de handel van een degelijk Hollands product vanwege het Duitse geblunder vrijwel stil komt te vallen. Veel komkommers worden door middel van de substraatmethode geteeld. Er komt geen biologische en dus bacteriologisch verontreinigde mest meer aan te pas. De zwaar gedupeerde taugételers werken alleen maar met schoon water! Zo blijkt maar weer dat je erg voorzichtig moet zijn om een beschuldigende vinger ergens heen te wijzen. ‘Als je naar iemand wijst, wijzen altijd drie vingers terug’. Luidde een klassieke uitspraak van een voormalige baas van mij. Je kunt wel naar een ander wijzen maar intussen vergeet je volledig wat je er zelf aan kunt doen tegen het probleem.

Rusland heeft eindelijk zijn kans gezien om de import van komkommers te blokkeren. Best wel logisch want Rusland en de hele voormalige Oostblok zijn augurken en komkommerlanden bij uitstek.
Zijn alle vollegrondsgroenten die rauw geconsumeerd worden verdacht?
In principe wel. Terecht dat de tuinbouworganisaties als een speer allerlei microbiologische monsters hebben genomen. Hier zal ongetwijfeld blijken dat juist de Nederlandse producten prima in orde zijn. Klopt ook wel, want een Nederlandse boer is hoog geschoold, kan rekenen op deskundige teeltbegeleiding en er zijn genoeg organisaties die de telers bijstaan.
Zure vollegrondsproducten zoals aardbeien lijken mij minder riskant om gevaarlijke bacteriën op de lopen dan rauw geconsumeerde producten met een neutrale pH zoals komkommers augurken, waspeen etc.
Worden wij vatbaarder voor ziektes?
Bij mij heeft de theorie postgevat dat wij mensen een goed werkend immuunsysteem kunnen hebben maar door de lage kiemdruk, veroorzaakt mede door het riante antibioticum gebruik bij mens en dier het systeem nauwelijks een goede conditie heeft. Vergelijk het maar met een prof. voetballer die een jaar niet getraind heeft. Hij zal de spelregels nog wel kennen maar zijn conditie ontbreekt om een goede wedstrijd te spelen. Nu ga ik u niet aanbevelen om maar van de grond te gaan eten, maar feit is wel dat kinderen die op een boerderij grootgebracht worden, zelden ziek worden. Iets om over na te denken wellicht.
Wie gepest wordt, komt sterker uit de strijd
Deze zegswijze is ijzersterk. Mensen die vroeger veel gepest werden hebben vaak hierdoor een sterk karakter gekregen. Er zijn ook genoeg die er compleet aan onderdoor gaan overigens. Met bacteriën is het precies hetzelfde. Door bijvoorbeeld 3% zout aan yoghurt toe te voegen zullen veel melkzuurbacteriën afsterven en er blijven een paar over die zouttolerant zijn. Door nu bijvoorbeeld 3% citroenzuur toe te voegen, krijg je weer een selectie. Alleen een of ander resistent ding zal deze pesterijen overleven. Antibiotica gebruiken tegen bacteriën is een vorm van pesterij waarvan de gevolgen opeens met een schok merkbaar worden.
Welke maatregelen zijn nog meer te bedenken om onze land- en tuinbouw export en onszelf te beschermen?
Het klinkt afgezaagd maar kiemdruk verlaging op onze voedingsmiddelen is voorlopig het enige antwoord. Ik noemde het al in column 1121.
1.Bekijk in de hele voedselketen de kritische controlepunten eens goed
Hiermee is op korte termijn de meeste winst te behalen. Beginnend bij de primaire sector tot en met het consumentengedrag toe. Een boer heeft nauwelijks enig benul van voedselveiligheid, gevarenanalyses en kritische beheerspunten. Hij heeft immers veel verstand van goed boeren en maakt zich nauwelijks zorgen om het lekkende hydrauliekslangetje onder zijn trekker, laat staan over de inhoud van zijn gierkelder. En wat weet een doorsnee consument van het verschil tussen voedselvergiftiging en voedselinfectie?
2.Voer ISO 22.000 breed in.
Deze ‘management management’ norm is de enige die internationaal is en de gehele voedselketen op proactieve wijze afdekt. Mits de basisvoorwaarden goed waterdicht gemaakt zijn. BRC – IFS en Global GAP zijn slechts lapmiddelen die beheerd worden dor steenrijke schemahouders met alle gevolgen van dien. Daar heb ik in Zuid Oost Azië genoeg van gezien. Sterke punten van de ISO normen zijn het zelfreinigend vermogen en het intern verbetersysteem dat het management zich moet opleggen.

Met kapotte mandjes werken waar scherpe plastic deeltjes af kunnen komen een probleem? In Zuid Oost Azie niet. No ploblem. BRC en IFS? No ploblem sir. Inspection by Velzeboer? Velly big ploblem!

Met kapotte mandjes werken waar scherpe plastic deeltjes af kunnen komen een probleem? In Zuid Oost Azië niet. No ploblem. BRC en IFS? No ploblem sir. Inspection by Velzeboer? Velly big ploblem..

Het Menselijk ras degradeert door de moderne chemische geneeskunde?
Het zou best wel eens kunnen dat de huidige chemische geneeskunde van zowel mens als dier een begin heeft gemaakt met een ernstige vorm van degeneratie waarvan de geneeskunde zich wellicht onvoldoende bewust is. Wij voorkomen dat ons lichaam gepest wordt door bacteriën terwijl het gepeste onderwerp na veel vallen en opstaan uiteindelijk toch sterker uit de strijd komt. Voor het kleinste griepje gaan wij al een ‘kuurtje’ halen lijkt wel. Op dit moment kent de moderne geneeskunde veel meer voordelen dan nadelen. De gemiddelde leeftijd en de kwaliteit van het leven zijn met sprongen omhoog gegaan. Wellicht komt er een snelle kentering en is het voor onze medicijnmannen dweilen met de kraan wijd open. De pleisters zijn dan op als het ware.
Wordt tijd om de eed van Hippocrates bij te stellen?
Dit is de eed die artsen afleggen waarin de beroepsregels benadrukt worden. Het begin luidt als volgt:
“Ik zweer bij Apollon de genezer, bij Asclepius, Hygieia en Panacea en neem alle goden en godinnen tot getuige, om naar mijn beste oordeel en vermogen de volgende eed te houden:
Ik zal naar mijn beste oordeel en vermogen en om bestwil mijner zieken hun een leefregel voorschrijven en nooit iemand kwaad doen.
Nooit zal ik, om iemand te gerieven, een dodelijk middel voorschrijven of een raad geven, die, als hij wordt gevolgd, de dood tot gevolg heeft….” (Bron Wikipedia)

Lastig natuurlijk hoe je antibiotica moet omschrijven, als een geneesmiddel, panacee of stille sluipmoordernaar met tijdklok?

4 thoughts on “1122 EHEC bacterie, een gevaarlijke voorbode voor nog meer ellende?

 1. kan zo’n E coli meegelift zijn in mungboontjes en blijft zo’n bacterie er dan in leven bij het ontkiemen? Of is meeliften onwaarschijnlijk omdat zo’n biologisch bedrijf voorzichtig is met hun leveranciers? ze gebruiken daar in bienebuttel geen dierlijke mest! zit zo’n E coli er dan alleen OP of ook IN zo’n spruit??

 2. Beste Hetty,
  Mungboon (vigna radiata) is een tropische struik en de boon ziet eruit een langwerpige doperwt met een kenmerkend witte streep erop.
  Het is een boon die veel in gerechten verwerkt wordt in India en Zuid Oost Azië inclusief Indonesië.
  Door deze boon eerst voor te weken in lauw(!) water en daarna in warme ruimtes(!!) gedurende een paar dagen te laten ontkiemen ontstaat een jong plantje dat wij kennen als Taugé. Ook wordt er een soort taugé gemaakt van gekiemde sojaspruiten. Alles bevat zeer veel vitamine C en is erg eiwitrijk. Wij kennen het voornamelijk van de loempia’s
  Juist het kiemproces is een gevaarlijke stap in het productieproces. Temperaturen van rond de 30 graden zijn heel gebruikelijk. Als het welwater niet goed schoon is of, erger nog, er zijn een paar kisten met gewelde bonen op de grond gevallen en weer opgeraapt (wat ik vermoed) dan is het feest compleet.
  Er kan dan een serieuze uitgroei plaatsvinden van een paar ernstige ziekteverwekkers.
  In Duitsland wijst men inmiddels naar een producent in het buitenland.
  In Nederland staat een groot bedrijf dat taugé maakt Men zal daar inmiddels wel in rep en roer zijn en een crisisteam geformeerd hebben.
  Colibacterien zijn zo’n beetje de meest algemeen verspreide soort die er zijn. Overal op aarde vind je wel uitwerpselen van zoogdieren, vandaar.
  Grondvuil is een van de belangrijkste leveranciers van deze bacteriesoort.
  Toilethygiene doet ook stevig mee.
  De grootste viespeuk is immers de mens. Dat blijkt nu ook weer helaas.

 3. ik las ergens dat de mungboontjes zelf mogelijk al bacterien dragen. de verdere verwerking dwz in water weken en laten spruiten dat gebeurt dan toch in europa en schoon? zelf kocht ik laatst mungbonen bij de plaatselijke turk. ik wilde er tauge van maken. het werd echter zo’n ranzig geheel (ondanks spoelen met vers water) dat ik op internet ging lezen en daar zag dat de bonen zelf soms al besmet kunnen zijn. ik heb toen mijn tauge inclusief alle resterende mungbonen weggekieperd. Het lijkt me toch stug dat er (dierlijke)faecesverontreiniging op de vloer van een biobedrijf zit? Of dat die positief bevonden mederwerker onhygienisch gewerkt heeft? het is WEL duitsland met Ordnung und Pflicht etc. affijn, bewezen is het nog niet geloof ik. wel spannend die EHEC.

 4. Pingback: Scienta Nova » 1219 Nieuw EHEC drama in België

Geef een reactie