1127 Greenpeace, de wetenschappers met een hoog baardgehalte

Als voedingsmiddelentechnoloog kan ik slechts de diagnose stellen dat deze club haar houdbaarheids datum reeds met vele jaren overschreden heeft. In feite levert deze organisatie een gevaar op voor mens en dier. Hierbij verwijs ik naar de diverse rotsblokkenacties, de valse propaganda, het hoge huppeltrut gehalte en de talrijke mislukte campagnes.

Dit is het beeld dat Greenpeace haar publiek voorhoudt zoals de Noordzeebodem eruit ziet. Het is eigenlijk een kale vlakte met zand of blubber waar veel leven in de bodem zit. Daar leven de vissen van. De meeste vissen zijn geen panteneters.

Dit is het beeld dat Greenpeace haar publiek voorhoudt zoals de Noordzeebodem eruit ziet. In werkelijkheid is de zeebodem een kale vlakte met zand of blubber waar veel leven in de bodem zit. Daar leven de vissen van. De meeste vissen zijn geen planteneters.

Greenpeace, gesubsidieerde volksverlakkers of solide wetenschappers?

Mijn televisietoestel kraakt in al zijn voegen als een huppelmuts van Greenpeace haar sleetse retoriek aan het verkondigen is:
· De visserijsector is milieuvernietigend
· De zee is helemaal leeggevist (wekelijks is deze kreet te horen)
· Multinationals zijn milieuvervuilers.
· Blah, blah, ZZZzzzz

Zo te zien een net afgestudeerde communicatie wetenschapper of een vakantiewerker met blond haar die beslist niet gehinderd wordt door enig wetenschappelijke diepgang. Zij zou beter in een zeemeermin pak passen, zo beleeft de kijker ook meer plezier aan deze organisatie.

Dat Greenpeace in de hippietijd (1971) is opgericht is duidelijk merkbaar. Deze club is inmiddels een rijke milieulobby met een bijzonder hoog baardgehalte naar mijn idee.

De traditionele afkeer van de visserijsector

Steeds weer wordt de visser als een holbewoner, gehuld in een berenvel en gewapend met een knots neergezet, terwijl deze sector juist excelleert in:
· Vakkennis
· Innovaties
· Milieu bewustzijn
· Verantwoordelijk gedrag

Op bovenstaande punten scoort Greenpeace juist bijzonder matig.

De vakkennis is maar uitermate matig te noemen, gelet op het recente gekwaak over Fukushima en de miskleun rond het Spar Brent platform. Innovatief gedrag bij Greenpeace is mij onbekend. Het is steeds een eentonige herhaling van zetten. Het milieu bewustzijn is ook redelijk matig. Hebben zij ooit verteld aan het publiek hoe zwavelrijk de stookolie is van hun actievoerende schepen? De betonblokkenactie is een duidelijke illustratie van onverantwoord en impulsief gedrag dat men eerder aan een puber toeschrijft dan aan een NGO (Niet- Gouvernementele Organisatie) van enig allooi.

Boomkorvisserij, geen bodemberoering maar bodembeleving!

Deze sector vernietigend voor het zeemilieu? Dit is zo’n beetje de grootste onzin die er bestaat. Dit is een visserijmethode waarbij aan weerszijden van een vissersboot netten voortgetrokken worden die aan de voorzijde voorzien zijn met sleepkettingen. Door deze netten met een redelijke snelheid door het water te trekken worden ook de snelle en vooral ook lekkere vissoorten gevangen. Een tong kan snel 5 mijl per uur zwemmen. Vandaar dat een tongvisser best veel vermogen nodig heeft om boven deze snelheid uit te komen. Momenteel is de hele boomkor sector bezig om meer spaarzaam met de energie om te gaan en de vermeende beschadiging van de zeebodem te beperken. Van beschadiging van de zeebodem kan naar mijn mening nooit sprake zijn, want daarvoor gaat het net te snel door het water. De wekkerkettingen dansen bij snelheden van 7 mijl gewoon over de bodem. Met die snelheid kan een boer zijn akker nog niet eens omploegen!

Er zijn twee redenen aan te halen waarom de boomkorvisserij niet vernietigend is (geweest) voor het milieu:

1. De visser kan wel 20 jaar in hetzelfde gebied vissen met deze methode met steeds goede opbrengsten. Als het zeemilieu aan puin is gevist dan zal dit nooit kunnen gebeuren. Sterker nog, iedere visserman weet dat hij al na een week precies op hetzelfde plekje kan vissen met dezelfde hoge opbrengst.

2. Het instellen van de milieureservaten, de zogenaamde scholboxen had destijds ten doel om de zogenaamde vernielde zeemilieu zich te laten herstellen. Niets is minder waar gebleken. Daar zitten nu alleen maar zeesterren en krabben. De schol is daar juist uit weggetrokken heeft recent onderzoek aangetoond.

De Vissers zijn geen milieupiraten

Het is naar mijn idee opvallend dat veel vissers fervente dieren- en natuurliefhebbers zijn. Huisdieren, aquaria, vijvers en fraai aangelegde tuinen lijken de hobby’s wel van de vissers die ik ken althans. Gestrande zang- trek en sportvogels (duiven) die aan boord van een schip uitgeput neervallen worden opgevangen en bij land weer uitgezet.

Hier laat schipper JdBteU een duif weer los nadat dit diertje zich een paar dagen heeft kunnen herstellen en intussen zonder protest van de schipper zijn stuurhuis volgescheten had.

Hier laat schipper JdBteU een duif weer los nadat dit diertje zich een paar dagen heeft kunnen herstellen en intussen zonder protest zijn stuurhuis volgescheten had.

Al het bedrijfsafval dat ontstaat op een viskotter wordt weer aan land gebracht. Iets waar de internationale koopvaardijvloot alleen nog maar aan denkt.

De visstand in de Noordzee is bijzonder goed te noemen. Iedere idioot (zoals ondergetekende) die meevaart met een viskotter kan dit met eigen ogen steeds weer zien. De eerlijkheid gebiedt om toe te voegen dat het herstel mogelijk is toe te schrijven aan de deels vrijwillige sanering van de visserij sector. Er zijn minder boten dan voorheen.

De Geep, het enige echte symbool van een groene visserij.

Wordt hoog tijd dat men Geep gaat promoten, dat is pas een echte groene vis. Een lekkere vette vis met een mooi spitse snuit. Zelfs het afval dat deze vis produceert is groen. Daar kan Greenpeace niet tegen op.

2 thoughts on “1127 Greenpeace, de wetenschappers met een hoog baardgehalte

 1. Voor het eerst lees ik dat Iemand (van buiten de sector) die begrijpt wat er gebeurt op de zeebodem, en in het water.
  Als een Visser de zee zo zou omploegen als een boer, had hij geen tijd meer over om vis te vangen!!!!
  Ben zelf al weer bijna 5 jr eruit (koopvaardij) , maar erger me kapot aan de nonsens die ik lees door NGO`s .
  En aan de wetteloosheid waarmee zij zich gedragen.
  Ook op de Nederlandse Koopvaardij wordt tegenwoordig wel de hand gehouden aan de gestelde Marpol eisen wat betreft plastic etc., Kan je van Greenpeace niet zeggen!!

 2. Beste Wim, met veel plezier heb ik de nodige reizen met een viskotter mee mogen maken. Met eigen ogen heb ik gezien dat de Noordzee zowat droog ligt van de vis. Een visserman is uitsluitend professioneel bezig. Die gaat niet naar het Malieveld in Den Haag om te demonstreren. Greenpeace is meer bedreven in het actievoeren en de publieke opinie te bespelen. Hun rijke sponsors vinden het allang best.
  Ik ben ervan overtuigd dat de wal het schip zal keren voor wat betreft de negatieve discussies over de visserijsector. Het heeft even wat tijd nodig. Als voedingsmiddelentechnoloog kan ik vaststellen dat het spiervlees van vis een van de mooiste eiwitbronnen zijn die er bestaan. Zowel in nutritioneel als voedingstechnisch opzicht. Dit najaar gaan wij hier uitgebreid over publiceren. Intussen wordt de Noordzeevis terecht zwaar gepromoot.

Geef een reactie