1141 Dienstbaarheid van onze gemeenteambtenaren

‘Heeft u een afspraak meneer?’ was de kordate opmerking van de receptionist van ons gemeentehuis. ‘Uh, ik kom alleen maar foto’s inleveren om mijn paspoort te laten verlengen mevrouw’. ’s-Middags moet u echt een afspraak maken hoor meneer!’ voegde zij er resoluut aan toe. ‘Het zou héél vervelend zijn als iemand met u bezig is terwijl onze baliemedewerker met een ander al een afspraak heeft.’ Wat vreemd, dacht ik, er was niemand te bekennen in de centrale balieruimte, het was kwart voor twee ‘Eh, u kunt wel om half vier even terugkomen, dat is er nog één plekje vrij’, besloot zij haar verhaal met de uitdrukkelijke ondertoon dat de gemeenteambtenaren niet voor de burgers zijn maar andersom.

Dit is een bordje dat op vele plaatsen in ons gemeentehuis boven de werkplekken hangt. Kan niet anders.

Dit is een bordje dat op vele plaatsen in ons gemeentehuis boven de werkplekken hangt. Kan niet anders.

In mijn poging om het gemeentelijk ambtenarenapparaat tot iets meer dienstbaarheid te bewegen, heb ik samen met haar ter plaatste vastgesteld dat alle loketten leeg waren, er geen wachtenden waren en dat er vast wel een mogelijkheid zou zijn om mij even te helpen. Alsof ik een oneerbaar voorstel deed! ‘De tijden staan op uw formulier en op het scherm hier boven mij’. Ze wees streng naar het scherm boven de balie waar op dat moment veel gemeentelijke aanprijzingen in beeld sprongen. ‘Bovendien zijn onze medewerkers momenteel vast met andere geplande werkzaamheden bezig’.

Neerslachtig verliet ik het gemeentehuis, onderwijl een ambtenaar groetend die binnen net een kop koffie aan zijn mond bracht.

Onderweg naar huis kwam ik onze gemeentelijke parkeerwachter tegen die voldaan een blaadje omsloeg van zijn bonnenboekje. Laat onze gemeentehuisambtenaren eens een voorbeeld nemen aan deze ijverige schrijver! Bij hem hoef je geen afspraak te maken. Hij is altijd dienstbaar naar de burger toe.

Het is bij velen bekend dat voor de meeste gemeentelijke handelingen veel extra tijd uitgetrokken moet worden en dat het gemeentehuis hoog scoort voor wat betreft vergeefse bezoeken.

Zou de burgemeester dit ook opgevallen zijn en zich afgevraagd hebben of dit is wat hij wil? Vast wel. Ik lees goede berichten over deze man.

Wat is Raalte toch een heerlijke gemeente!

Geef een reactie