1216 Becel is vernieuwd!

Soms voel ik mij net een valse kraai. Alles wat nieuw is, glimt en mooi uitziet moet ik hebben. Maakt niet uit wat. In het margarine schap van mijn buurtsuper viel mijn oog op deze voor Unilever veelvuldig gebruikte schreeuwerige tekst. ‘Vernieuwd’, ‘70% minder verzadigd vet dan roomboter’, ‘30% meer Omega’s’. Bij het zien van het logo van ‘gezondere keuze’ (van Professor Jaap) zwichtte ik meteen en liet een pallet thuisbezorgen. Opvallend was dat de THT van het nieuwe product van kortere duur was dan de eerder aangeschafte oude Becel. Het nieuwe product is dus bederfelijker dan het oude. Dit wekt altijd argwaan. Tijd om de zaak eens een beetje op een rijtje te zetten en voortaan dit spul dikker op mijn brood te smeren.

De reclameteksten gillen de consument vrolijk gekleurd toe. Het is lang niet altijd 'botertje tot de boom' met dit product.

De reclameteksten gillen de consument vrolijk gekleurd toe. Een emmer water toevoegen en de receptuur uitkleden is eerder een schandaal dan productvernieuwing.

Wat is er vernieuwd aan Becel?
· Het bevat nu meer water dan vet en is in feite een halvarine geworden.
· De THT ‘Tenminste Houdbaar Tot’ termijn is teruggebracht met zeker één maand.
· De niet verplichte vitamines zijn weggelaten.
· Foliumzuur is weggelaten. De stof die Unilever ondermeer propageert voor zwangere vrouwen die in de eerste weken van de zwangerschap zijn. Het zorgt voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel.
· De prijs is uiteraard niet ‘vernieuwd’.

Het ziet er naar uit dat op academisch niveau behoorlijk aan dit product is gesleuteld om de consument nóg onwijzer te maken en de fabrikant en de supermarkt nog vettere marges te bezorgen

Opvallende etiketinformatie op de Becel verpakkingen
Dit is juist de informatie die de consument bewust niet meer leest vanwege de volstrekte ondoorzichtigheid en hocuspocustaal die door onze eigen voedingsmiddelenindustrie erop gebezigd wordt. Gelukkig bestaan er voedingsmiddelentechnologen die hier een boekje over hebben gelezen. In didactisch opzicht is het etiket van Becel een puinhoop. De volgende moeilijke termen worden ongegeneerd gebruikt:
Verzadigd vet. De consument heeft gehoord dat dit niet goed voor haar is. Maar wat is dit voor spul? Raak je sneller verzadigd na het eten van dit vet? Waarom is het zogenaamd slechter?
Koolhydraten. Gedroogde kool? De consument vermoedt dat het iets betekent met suikers en dat zij er vermoedelijk dik van wordt.
Omega. Letterkundigen onder ons weten dat dit de letter O is van het Griekse alfabet. Wat dit met vetten te maken heeft weten alleen gevorderde chemici en de Libelle. Dan praten we nog niet eens over Omega 3 en Omega 6.
Natrium. Consument vermoedt dat dit iets is dat met keukenzout te maken heeft. Of was dit nu voor een lage bloeddruk? Is het percentage natrium gelijk aan zout?
Trans. Soort extasy dat in vetten voorkomt? Klinkt redelijk oplichterig.
Emulgatoren. Wat zijn dat voor stoffen?
Diglycerides. Klinkt als een exotische anti vries.

De voedingswaardewijzer:

Samenstelling/100g

Oude Becel

Vernieuwde Becel

Energiewaarde kcal

550

410

Eiwitten

<0,5

<0,5

Koolhydraten

<0,5

<0,5

Waarvan suikers

<0,5

<0,5

Vet

60 (100%)

45 (100%)

-Waarvan verzadigd

12 (20%vv)

9 (20%vv)

-Trans

<1

Weggelaten

-Enkelvoudig onverzadigd

14

11

-Meervoudig onverzadigd

33 (100%)

24 (100%)

Waarvan

Omega 3 (alfa-linoleenzuur)

6,5 (19,7%)

5,9 (24,6%)

Omega 6 (linoleenzuur)

26,5 (80,3%)

19 (79,2%)

Voedingsvezel

<0,1

<0,5

Vitamine A

800ug

800ug

Vitamine D

7,5ug

7,5ug

Vitamine E

20mg

9,4mg

Vitamine B6

5mg

Weggelaten

Vitamine B12

2,5ug

Weggelaten

Foliumzuur

500ug

Weggelaten

Ingrediënten Becel (oud):
· Plantaardige oliën (51%) en vetten
· Water
· Droge melkbestanddelen
· Emulgatoren (Lecithine, mono en diglyceriden van vetzuren)
· Conserveermiddel (kaliumsorbaat)
· Voedingszuur (citroenzuur)
· Vitamines (E, B6, A, foliumzuur, D, B12)
· Aroma’s
· Kleurstof (beta-caroteen)

Ingrediënten Becel vernieuwd:
· Plantaardige oliën en vetten
· Water
· Droge melkbestanddelen
· Emulgatoren (Lecithine, mono en diglyceriden van vetzuren)
· Conserveermiddel (kaliumsorbaat)
· Voedingszuur (citroenzuur)
· Vitamines A en D
· Aroma’s
· Kleurstof (beta-caroteen)

Naar mijn mening is dit een illegaal etiket. Water moet nu als eerste genoemd worden. Het ligt niet voor de hand dat er bij benadering 15% melkbestanddelen of mineralen toegevoegd zijn. Oeps, sorry, vergeten. Melkbestanddelen leveren koolhydraten en/of eiwitten op die niet terug te vinden zijn op de voedingswaardewijzer.

Wat valt er over de samenstelling te zeggen?
Er is 25% minder olie (vet) gebruikt. Er is dus bij benadering 25% meer water toegevoegd. Als de inhoud ongeveer voor 30% deel uitmaakt van de totale kostprijs, zou dit op een prijsverlaging of winstmargeverhoging van 7,5% neerkomen. Het ligt meer voor de hand dat zowel de supermarkt als Unilever de winst samen delen. De consument blijft de hoofdprijs betalen voor dit waterballet.
Het woordje Trans is weggelaten. De consument begrijpt het toch niet en dit wordt ongetwijfeld de volgende aanval naar de roomboter industrie toe dat men gaat roepen dat er geen transvetzuren (meer) in de margarine zitten. Door slim afronden en meer water toevoegen komt men wel tot een waarde die dicht bij 0% lijkt te komen.
Vitamines B6, B12 en Foliumzuur zijn eruit gelaten. Een niet onbelangrijke kostenbesparing. Het wachten is nu op een nieuwe margarine variant van Unilever die ons vertelt dat deze stoffen er wel in zitten. In de oude variant staat vermeld dat er vitamines toegevoegd worden. Nu heeft men dit er niet meer op staan en beperkt men zich tot de wettelijk verplichte toevoegingen van de vitamines.

Die zijn er best wel

Die zijn er best wel

E nummer vrij?
Dat had de consument gedacht! Unilever heeft het kennelijk tot beleid gemaakt alle E-nummers op al hun producten voluit op het etiket te vermelden en de nummers zelf weg te laten. Wettelijk is het toegestaan maar in communicatief opzicht naar de consument toe redelijk misleidend. Alle vijf E nummers in de vernieuwde Becel zijn op deze manier ‘weggewerkt’.
Aanval op de zuivel door de kunstboterlobby!
De snurkende zuivelaars moeten direct in actie komen na de zoveelste directe aanval op het mooie product dat roomboter heet. De margarine industrie laat de consument maar al te hard geloven dat de ongelukkige consument rochelend de grafkist instort bij regelmatige consumptie van roomboter. De zuivelindustrie laat wat mij betreft veel teveel kansen liggen. Zij moeten roepen dat het een natuurproduct is, dat de wet niet voor niets de zuivelindustrie niet verplicht om synthetische vitamines toe te voegen omdat deze van nature al aanwezig zijn in roomboter. Dat de geur en kleur in de meeste gevallen van nature in roomboter aanwezig is. Het is recentelijk bekend dat natuurlijk gevormde transvetzuren van herkauwers, veel minder ongezond zouden zijn dan transvetzuren die door het kunstmatig harden van plantaardige oliën kunnen ontstaan.

En de prijs?
Verlagen?
Waar heeft u het over!
Welnee, dat kan zomaar niet!
Dat geeft alleen maar gedoe met de kompjoeter en de arme kassières zijn dan helemáál de weg kwijt en de consument is er toch al aan gewend hè. En in deze tijden van economische teruggang heeft iedereen behoefte aan wat vastigheid en moet ook een fabrikant op de kleintjes letten door meer water te verkopen.

Zo luiden ongeveer de concertklanken van de Unilever Watermuziek!

2 thoughts on “1216 Becel is vernieuwd!

 1. Hallo IJsbrand,

  Goed blog! Als marketeer in de communicatie-tak sta ik nog steeds versteld van deze slinkse marketingtrucjes in de voedingsindustrie. Het lijkt wel een kat en muis spelletje: telkens als een bepaald ingrediënt (bijvoorbeeld bepaalde E-nummers) negatief in het nieuws komt passen de fabrikanten hun producten aan (of vaak enkel de omschrijving).

  Wanneer nemen ze nu zelf het initiatief? Ik denk dat de Unilevers, Kraft foods en Nestles van deze wereld nog veel moeten leren over voeding. Nu houden ze zich massaal bezig met de verkoop van goedkoop-geproduceerde voeding, verpakt in een mooi verkoopjasje. Marketing die absoluut niet meer van deze tijd is!

 2. Beste Roel,
  Dergelijk marketing gedrag is goed te verklaren vanuit het perspectief van de huidige crisis en de o zo prijsbewuste Nederlandse consument.
  Feit blijft wel dat Unilever als groot bedrijf wel integer moet zijn naar de consument toe. Zie onze eigen oude Warenwet artikel 3, die de eerlijkheid in de handel aanroert. Men praat momenteel als een politicus. Je moet wel de waarheid vertellen maar je hoeft niet alles te vertellen. Met Viennetta slaat Unilever naar mijn bescheiden mening de plank helemaal mis. Zoek de column ‘Viennetta’ maar eens op met Google. Dat is meteen de eerste hit. Dit bedrijf heeft een dubbele moraal.
  Het wordt hoog tijd dat de marketeers van die multinationals de leergang voedingsmiddelentechnologie gaan volgen bij ons. Met Nijenrode of Harvard alleen kom je er niet naar mijn idee.

Geef een reactie