1218 Afval ophalen om de drie weken is vragen om problemen

Vanaf begin 1900 hebben de gemeentes bijgedragen in de bevordering van de volksgezondheid. Drinkwaterleidingnetwerken en rioolstelsels werden aangelegd, er kwamen gemeentelijke gascentrales en zelfs de Keuringsdiensten van Waren zijn op gemeentelijk niveau begonnen.
Op de vooravond van wat hopelijk een lange hete zomer gaat worden, gaat onze gemeente een klikobeleid invoeren dat deze ontwikkelingen van de afgelopen 150 jaar grotendeels gaat terugdraaien. Zij gaan ons restafval om de drie weken ophalen! Dit gaat  spannende risico’s opleveren. De grijze kliko’s, u kent ze vast wel, die dingen die onze snelheidscontroleurs in Salland óók gebruiken, zullen een heerlijke kweekplaats worden van allerlei bederf micro organismen die vooral in de warme zomermaanden een doorlopende orgie beleven.

Dit is een beschimmeld maaltje spaghetti dat twee weken al een paar heel bijzondere schimmelcultures bevatte. Een blauwschimmel en een gelige schimmel die wij voorlopig gedoopt hebben tot: 'Velzefungus evangelicus'

Dit is een beschimmeld maaltje spaghetti dat na twee weken al een paar heel bijzondere schimmelcultures bevatte. Een blauwschimmel en een gelige schimmel die wij voorlopig gedoopt hebben tot: 'Velzefungus Evangelicus'

Graag zet ik even een paar gevaren voor u op een rijtje:

Gisten en schimmels in het GFT afval. De schimmels kunnen gevaarlijke antibiotische stoffen produceren, gifstoffen en allergische reacties in ondermeer de luchtwegen en de huid veroorzaken. Vooral als het om eiwitrijk groentenafval gaat. Iedere keer dat het deksel open en dicht gaat, zullen de schimmelsporen zich gemakkelijk verspreiden. Dat is het ‘stof’ dat van de schimmels afkomt. De schimmelsoort Aspergillus fumigatus en een hoop vieze achterneven van deze soort zoals A niger en A flavus kunnen uitermate toxische stoffen produceren. Deze schimmls kunnen ondermeer longaandoendingen veroorzaken die ook wel bekend zijn als boerenlongen ofwel de duivenmelkersziekte. Hopelijk staan de bakken niet te dicht bij uw keukendeur.

Besmetting door vliegen vanuit het restafval. Ik zal u de verhalen over het kweken van klikomaden besparen. De vliegen die hier uitkomen zijn zeker niet de schoonste huisdieren die u zich kunt voorstellen. Iedere keer dat u het deksel geopend heeft zullen er hele families vliegen uw leefmilieu gaan opvrolijken. En u maar afvragen waar al die vliegen in huis vandaan komen. Er is redelijk weinig fantasie voor nodig om te begrijpen dat in de grijze kliko’s spannende bederfprocessen zich afspelen. Onze neus vertelt ons genoeg. De demonische geuren die uit een drieweekse ‘zomerkliko’ opstijgen bestaan voornamelijk uit vluchtige vetzuren, aldehyden en vluchtige ammoniakale verbindingen, ook wel vluchtige basen genoemd. Het laatste is ook bekend als de ‘lijkenlucht’.

Verhoging van de kiemdruk in onze leefomgeving. Hiermee bedoel ik de infectiedruk door micro organismen. Ons lichaam kan best wel een paar bacteriën te lijf, maar wanneer er ergens een kweekcentrale bij u thuis ontstaat, dan komen die bacteriën wel erg gemakkelijk in ons eigen leefmilieu terecht. Iedere keer als het deksel open en dicht gaat, vindt er een besmetting plaats. Het deksel wassen wij ook niet iedere dag af. Het is een hele tijd geleden dat er op grote schaal een cholera of tyfus epidemie is uitgebroken in Nederland.

De gemeente mag zijn verzekeringspolis wel nakijken
Wij gaan weer spannende tijden tegemoet, de hoogste tijd om de gemeente Raalte weer eens op de kaart zetten. In de voedingsmiddelenindustrie geldt al jaar en dag de regel dat het besmette afval zo snel mogelijk het terrein dient te verlaten, anders kan de voedselveiligheid gewoon niet geborgd worden. Het wordt hoog tijd dat onze raadsleden stage gaan lopen bij voedingsmiddelenbedrijven. Dan pas begrijpt de Burgemeester wat de gezondheidsrisico’s zijn voor haar eigen burgers.

Op het gemeentehuis gaat de dienstverlening naar de burger toe een stuk soepeler. Binnenkort wordt daar een nieuwe afdeling geopend: ‘Klikozaken.’

Eindelijk een loket waar ik mijn snelheidsboetes prettig kan regelen!

Geef een reactie