Op 20 september start weer een groepje cursisten die zich nauwelijks van bewust is dat zij een van de beste opleidingen op het gebied van voedingsmiddelentechnologie gaan volgen. Klinkt vreemd maar wij zien in de praktijk waar onze oud cursisten heen gaan en welke carrière sprongen zij maken. Werknemers die goed opgeleid zijn voor hun werk, zijn kennelijk goud waard voor de werkgevers.
Het is een sterk praktijkgerichte opleiding op niveau 4 (MBO). Het is een 15 daagse wekelijkse opleiding met vier autonome lesblokken:
1. Grondstoffen en warenkennis
2. Technologische bewerkingen van voedingsmiddelen en conservering
3. Voedselveiligheid en wetgeving
4. Voedingsleer en toxicologie

Met een simpel kookproefje, dat nog geen twee minuten duurt, kan de cursist zelf zien wat het verschil is tussen een gemodificeerd zetmeel (links) en gewoon aardappelzetmeel.
Voor wie is deze opleiding bedoeld?
#Leidinggevenden, operators en medewerkers in de voedingsmiddelenindustrie
#Voor iedereen die geïnteresseerd is in het vak voedingsmiddelentechnologie en de meest actuele kennis op dit gebied zich eigen wil maken.
De lesstof is breed toegankelijk zodat zowel de universitair geschoolde als ongeschoolde cursist mee uit de voeten kan.

Het lesmateriaal is simpel maar doeltreffend. Het boek 'Ons Voedsel' dat geschreven is door Frans de Jong, vormt een belangrijk deel van de lesstof. Aanvullende stof wordt in een lesmap meegeleverd en dient, samen met de gemaakte opdrachten als een naslagwerk. De 16Gb USB stick wordt gebruikt om de gefilmde prakticum proeven op te slaan.
Een moderne opleiding: voedingsmiddelentechnologie met prakticum en digitale ondersteuning.
Deze, 100% ongesubsidieerde opleiding is geheel in eigen beheer ontwikkeld en wordt jaarlijks geheel bijgewerkt. Het is een theorie opleiding waarbij veel prakticum proefjes door de cursist zelf uitgevoerd kunnen worden. Iedere week wordt er een korte taak meegegeven die aanvullend is op de lesstof van de afgelopen week. De cursist denkt na over wat hij geleerd heeft en probeert zodoende de uitdagende opdracht te maken. Met drie ervaren vakdocenten worden de lessen verzorgd, die nooit saai zijn. Integendeel, er wordt veel gelachen tijdens de lessen. De cursisten vormen vrijwel altijd een hechte club die na afloop van de cursus onderling contact blijven onderhouden.

Begin 2013 zullen deze cursusmappen goed gevuld zijn. Met actuele informatie en veel eigen inspanningen van de cursist.
Wat hebben wij vernieuwd in de lesstof voor 2012?
Er is veel EU regelgeving in de maak. Veel analysetechnieken, zowel chemisch analytisch als microbiologisch zijn vernieuwd en wij hebben al onze casussen vernieuwd. Het schandaal van de naalden in de luchtvaartcaterings broodjes zijn wij niet vergeten. Wij hebben hier een fantastische casus omheen gebouwd die de cursist een verrassende inkijk gunt in de juridische achtergronden van deze calamiteit.
Voor de leergang 2012 hebben wij al een paar aanvullingen op de lesstof gedaan, terwijl deze amper één jaar oud is. Wij doen een greep uit de aanvullingen:
· De nieuwe etiketteringsverordening 1169/2011 terwijl deze pas in 2014 actief wordt
· De certificeringseisen rondom BRC-6 worden reeds uitputtend toegelicht.
. De snelle microbiologische- en chemische analysemethodes worden ook behandeld
· Voeding en gezondheid is uitgebreid met een hoofdstuk over darmflora
· Voedselschandalen 2012
· Gaten in de Warenwetgeving
Hoe meld ik mij aan?
Gewoon een mail sturen naar ons kantoor: info@scientanova.com en wij sturen u het lesprogramma toe en nemen met u contact op.
Als u eerst wilt oriënteren dan kan dat. Wij sturen dan de brochure toe met daarin een beknopte lesstofomschrijving. Elders op onze site leest u meer hierover: http://scientanova.tothem.nl/diktaten/
Startdata:
Leergang 2013: 7 februari 2013