1228 Het schandaal rond de 2% kortingsregeling van de supermarkten Albert Heijn en Jumbo

Zo’n 2% korting bedingen bij uw leveranciers. Origineel idee, maar NIET – TE – GELOVEN!

Onze Zaanse super heeft op 10 september doodleuk zijn leveranciers meegedeeld om 2% van de facturen af te halen met ingang van 1 oktober en de Jumbo haalt een vergelijkbare stunt uit. Dat moet u eens proberen bij de benzinepomp!
Dat dit anno 2012 nog bestaat. Eenzijdige contractbreuk lijkt mij dit dat overigens juridisch heel simpel is op te lossen. Iedere betaling wordt voortaan gebruikt om de ontstane tekorten aan te vullen en de leveranties blijven eigendom van de leverancier totdat alles 100% is voldaan. Appel eitje, zelfs voor iedere beginnende pro Deo advocaat is dit een eenvoudige stageopdracht. De kleine producent is weer grandioos de dupe. Die kan eenvoudig weg niet door schaalvergroting goedkoper werken. Moet hij dan de Matzes nog dunner gaan bakken soms?

De kleine producent is weer grandioos de dupe. Die kan eenvoudig weg niet door schaalvergroting goedkoper werken. Moet hij dan de Matzes nog dunner gaan bakken soms?

De dubbele moraal van de supermarkten
Enerzijds prediken zij naar de consument toe dat zij de goedkoopste zijn, blah enzovoorts en aan de andere kant worden de leveranciers, lees de voedingsmiddelenindustrie op een heel geraffineerde maar gemene manier uitgeknepen.  Die moeten investeringen weer uitstellen, R&D activiteiten op een laag pitje zetten en wellicht onbedoeld uitbundig gebruik maken van de versoepeling van het ontslagrecht. De supers hebben de mond vol van maatschappelijk verantwoord- en duurzaam ondernemen, maar naar de leveranciers toe maken zij er een grote bende van. Ga eens voor de grap bij uw eigen supermarkt kijken, dan begrijpt u wat ik bedoel met een dubbele moraal. Het regent er warenwettelijke overtredingen en de ruimtes achter de winkelschappen zoals de magazijnen zijn vaak stinkhokken. De lege kratten voor uw brood worden vaak buiten in de open lucht klaar gezet voor de transporteur die hopelijk er zo aan komt. De kratten worden niet gewassen bij de bakkerijen. Gevaar voor kruisbesmetting. Koelverse producten staan soms lange tijd in de zon buiten omdat het personeel ‘effe lunchen’ is. Neemt u voor de grap maar een thermometer mee en dan zult u snel de temperatuurovertredingen van vis en kip kunnen vaststellen. Deze producten mogen niet warmer zijn dan 4oC. Onze eigen inspecties tonen dit regelmatig aan. Test de kennis over allergenen eens met uw supermarkt manager en die kijkt u aan alsof u van de planeet Mars komt. Hoe vaak komt het nog voor dat eieren niet 7 dagen voor het verstrijken van de THT datum niet uit de schappen worden gehaald? Tel daarbij de gelakte nagels, lange wapperende haren van de vleeswarenmedewerksters bij op en het warenwettelijke feestdrama is compleet.

Veel supermarkt medewerkers zullen de 'Blattodea's' ofwel kakkerlakken als vaste huisdieren herkennen.

Veel supermarkt medewerkers zullen de 'Blattodea's' ofwel kakkerlakken als vaste collega's herkennen.

De corrupte voedselveiligheids certificaten
Vrijwel alle supers stellen deze certificaten verplicht waar bedrijven kosten noch moeite moeten sparen om deze te behalen, terwijl in Zuid Oost Azië alle directiekamers ermee behangen zijn. De BRC- en IFS eisen voor voedselveiligheid zijn in feite overbodig en volgens mijn vrienden corrupt omdat niet elk bedrijf hieraan kan voldoen, enerzijds vanwege de idiote inrichtingseisen, anderzijds vanwege de zeer hoge kosten die zo’n certificaat circus met zich meebrengt. Naar mijn bescheiden mening is het opleggen van een voedselveiligheidscertificaat dat niet voor iedereen toegankelijk is, een soort kartelvorming.
Hm, interessante casus voor onze juristen.

De BRC- en IFS eisen worden door de EU wetgeving al afgedekt.
Onze huidige warenwetgeving met de daaronder gehangen EU verordeningen en besluiten zijn ruimschoots voldoende voor een 100% veilig product, mits het management de zaken voor elkaar heeft. Daar is de ISO 22.000 standaard voor. Alleen de supers snappen de voordelen hiervan kennelijk niet. De Nederlandse voedingsmiddelenindustrie heeft de voedselveiligheidseisen redelijk tot zeer goed voor elkaar.

De vieze trucs van de supermarkt inkopers
Ik zal u een paar voorbeelden geven van inkoopvoorwaarden, die overigens per leverancier kunnen verschillen maar waar het immorele gedrag er vanaf druipt. U mag deze trucs ook toepassen in uw eigen omgeving. U zult snel veel vrienden kwijtraken. Reken maar!
De ‘ik reken jouw kostprijs uit’ truc
De inkoper van een Super nodigt de verkoper van de voedingsmiddelenfabrikant uit in het marmeren paleis van Zaandam, Veghel of Beesd en met een voldane glimlach meldt hij doodleuk dat hij jouw kostprijs heeft uitgerekend. De verbijsterde verkoper wordt in een klein kamertje gezet met een telefoon waarmee hij op kosten van de Super het thuisfront kan bellen om alleen het akkoord te krijgen op de idiote prijs die de Super op tafel heeft gelegd. Intimiderend en ronduit onbeschoft gedrag noemen mijn vrienden dit.
De olie- en grondstofprijzen truc
Als de prijzen van spijsoliën stijgen dan moet de producent veelal 90 dagen wachten eer de prijs doorberekend kan worden. Dalen de prijzen, dan wordt de termijn ingekort tot 14 dagen.
De retour truc
Als de supermarkt een seizoen artikel door slecht weer of iets dergelijks niet voldoende kan verkopen en het product loopt tegen de THT datum aan, dan mogen de supers doodleuk de restanten terugsturen naar de producent die er mee mag doen wat hij maar wil. Er moet uiteraard eerst gecrediteerd worden.

Veel vakkenvullers zullen dit een mooie sanitaire ruimte vinden.

Veel vakkenvullers zullen dit een mooie sanitaire ruimte vinden.

De cashflowtruc
De supers hebben onlangs de betalingstermijn opgerekt van 60 naar 90 dagen. Bedenkt u maar dat wanneer u morgen (17 september) de supermarkt binnen stapt alles wat u om u heen ziet pas de week voor Kerst betaald zal worden, terwijl u de boodschappen aan de kassa binnen 15 seconden betaalt. Dit houdt in dat het spaartegoed van de supermarkten redelijk aangesterkt wordt, met andere woorden: 25% van de jaaromzet!

Welke maatregelen kunnen de voedingsmiddelenproducenten nemen?
Meteen een stichting of consortium vormen en gezamenlijk een kort geding aanspannen tegen de supers wegens contractbreuk, subsidiair bedrog. Laat de Unilever, P&G, DE, Coca Cola Company en Heineken maar eens de koppen bij mekaar steken. Dat doen ze toch regelmatig, laten ze maar een extra vergadering beleggen.

Bij mij rijst de vraag of de FNLI (Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie) nog wel bestaat. Hun website rept er met geen woord over dit schandaal. Die kunnen makkelijk de publiciteitsmachine op gang brengen, Nieuwspoort afhuren voor een persconferentie (neutraal terrein…) en op deze manier de publieke en politieke opinie naar hun hand zetten. Als de krachten gebundeld worden, is meteen ook budget beschikbaar om binnen een week hierop in te spelen.

Reken maar, een kopers boycot, ook al is die gedeeltelijk, zal hard aankomen.

De blauwhemden en olifanten moeten snel weer hun nachtverblijf in om daar hun schimmige activiteiten op anderen te botvieren.

Geef een reactie